Сваке године све мање уписаних првачића у БиХ

Босна и Херцеговина из године у године у годину има проблем са смањењем броја уписаних првачића. И ове 2019/2020 школске године то је евидентно. Све регије, осим Горажда и Кантона Сарајево, биљеже пад.

Босна и Херцеговина 31.08.2019 | 10:47
Сваке године све мање уписаних првачића у БиХ
Према подацима Завода за статистику Републике Српске, за четири године број ученика у основним школама у РС се смањио за око 6.000, а према ријечима стручњака, Република Српска на сваких пет година изгуби по једну генерацију основношколаца.

За предстојећу школску годину РС има 438 првачића мање него прошле године, а укупан број ученика у основним школама мањи је за 832 ђака. Највише их је уписано у Бањалуци – 1.884, затим у Бијељини – 921, Добоју – 523, те Приједору – 508. Најмање их је уписано у Калиновику, Крупи на Уни и Дринићу – по осам.

Када је у питању подручје ФБиХ, у већини кантона је присутан тренд смањења броја уписаних ученика у прве разреде и основних и средњих школа.

"Према тренутним прелиминарним подацима, до сада је највећи тренд смањења уписаних ученика у прве разреде основних школа забиљежен у Унско-санском, Зеничко-добојском и Тузланском кантону. С друге стране, у Босанско-подрињском кантону Горажде те Кантону Сарајево, забиљежен је пораст броја уписаних првачића", рекли су из Министарства образовања и науке ФБиХ.

У основне школе Кантона Сарајево уписано је 37.020 ученика, а у средње школе 15.255 ученика. У априлском уписном року, према подацима добијеним из основних школа, уписано је 3.886 ученика првих разреда, али се због авгостовског рока очекује већи број. Из Министарства образовања КС подсјетили су да је у прошлој школској години у први разред уписано 4.360 ученика те да нема значајније разлике у односу на повећање или смањење броја уписане дјеце.

У мостарске школе уписано је 932 првачића, за разлику од прошле године када је уписано 1.019, према подацима Града Мостара. У Ливну се број првачића смањио за цијело једно одјељење, а Љубушки за четири године је остао без једног разреда.

На подручју Зеничко-добојског кантона у 2019/2020 уписано је 3.442 првачића што је мање за 300. У средње школе планиран је упис 3.668 ученика. До сада је уписано 2.820 и очекује се пораст, али не значајнији што показује осјетан пад и броја средњошколаца. 

У Тузланском кантону уписано је мање 220 првачића у односну на претходну школску годину, док је у Средњобосанском кантону уписано мање 184, што је шест разреда мање.

Забрињавајућа ситуација је посебно у Унско-санском кантону гдје је најављено затварање 39 основних школа, највише подручних. Без посла би требало остати 229 учитеља и наставника, али су из Владе УСК најавили да неће бити масовних отпуштања.

Тачни подаци у броју уписаних ученика требали би бити познати током сљедећег мјесеца, али они ће углавном бити потврда да се број ученика због исељавања цијелих породица из БиХ и пада наталитета драстично смањује.

Синдикати, удружења и експерти из поља демографије поручили су како је вријеме да се власти коначно фокусирају на рјешавање овог проблема и креирање политика које ће допринијети повећању наталитета и квалитетнијем животу породица с дјецом како би остали овдје.

У противном, можемо очекивати празне школске клупе, затварање школа и масовна отпуштања просвјетних радника који неће имати коме предавати.

Извор: Клиx

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ислам!

31.08.2019 09:34

Политика УН-а који кажу да се добар дио људске популације мора истријебити да би оно мало живјели у изобиљу. Такође и државе укинути. Зато они одобравају свакојак отпад и шљам и лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ислам

31.08.2019 10:01

То важи само за бивше Yу Републике а не за Африку Азију и остатак Еуропе гдје популација убрзано расте. Прочитај Гоогле ако ништа. Народ одавде тјерају највише мале плате политика је на 2 мјесту а трече ко год оде неврача се и да се неснајђе нече одустати то ти је Балкански менталитет ....

Name

Ислам!

31.08.2019 13:11

Језуито. Нећеш избјећи осуду за пакао!

Name

Сарај Лука

31.08.2019 09:51

Е сад ми треба да расправљамо јесмо ли проНато или антиНато као да се несто питамо ко и Македонци И Црногорци. О овоме вам неце прицати ни Додик ни Бакир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

31.08.2019 10:19

Неце нико никога истријебити. Све це то прирада сама унистити. Паразите од људи који униставају Планету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2019 12:00

Бас тако!