Новине у начину извршења рада у јавном интересу

Изречену казну затвора у трајању до годину дана суд може, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу, у складу с Кривичним закоником РС, стоји у Правилнику о начину извршења рада у јавном интересу.

Република Српска 31.08.2019 | 09:56
Новине у начину извршења рада у јавном интересу
"Рад у јавном интересу не може бити краћи од 60 нити дужи од 360 часова и одређује се за вријеме које не може бити краће од мјесец нити дуже о шест мјесеци у складу са закоником", наводи се у правилнику те додаје да рад у јавном интересу не може бити дужи од 60 часова у току једног мјесеца.

Како је појашњено, при оцјени да ли изречену казну треба замијенити радом у јавном интересу суд ће узети у обзир све околности од којих зависи врста и висина казне.

"То значи да извршење затвора не би било неопходно за остварење сврхе кажњавања, а истовремено условна осуда не би била довољна за постизање опште сврхе кривичних санкција", истакнуто је правилнику, који је недавно објављен у "Службеном гласнику Републике Српске".

Како наглашавају, одмјеравајући трајање рада у јавном интересу и рок извршења тог рада, суд ће узети у обзир изречену казну затвора која се замјењује и могућности осуђеног у вези с његовом личном ситуацијом и запослењем.

Сврха извршења рада у јавном интресу, наведено је у правилнику, је да се уважавајући општу сврху кривичних санкција осуђени не искључи из друштва.

"Циљ да уз помоћ и надзор друштвене заједнице, добровољно, личним поступањем, радом и односом према посљедицама насталим извршењем кривичног дјела развије свијест о штетности одређених облика понашања и одговорност за штетне посљедице", наводи се у правилнику и додаје да је рад у јавном интересу бесплатан.

Како је појашњено, правоснажну одлуку надлежног суда о замјени казне затвора радом у јавном интересу извршава Министарство правде, посредством државног службеника запосленог у Министарству.

"Повјереник је лице запослено у правном субјекту код којег се обавља рад у јавном интересу, које рјешењем именује руководилац тог правног субјекта и које обавља непосредни надзор над извршавањем рада у јавном интересу", стоји у правилнику.

Програмом се, додају, утврђују начин спровођења рада у јавном интересу у правном субјекту, а нарочито рапоред на радно мјесто.

"Ако осуђени послије истека остављеног рока не изврши или само дјелимично изврши рад у јавном интересу, суд ће донијети одлуку о извршењу казне затвора, тако што ће сваких започетих 60 часова рада у јавном интересу замијенити казном затвора у трајању од мјесец дана", истакнуто је у правилнику.

Мирко Дабић, адвокат из Бањалуке, казао је за "Независне" да је ова област регулисана сада када је Министарство донијело правилник.

"Мислим да рад у јавном интересу има ефекта на осуђенике и по мом мишљењу он је користан јер се врши под надзором. Он има значај што је и то нека врста рехабилитације и ресоцијализације и утиче на осуђеника и његово будуће понашање", сматра Дабић и додаје да ће бити неопходно да се судови, односно судије едукују у том правцу.
 
Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

31.08.2019 21:29

Ово ће сад масовно користити ови кримоси..даће им ауто и возиће се по граду под окриљем друштвено корисног рада..

ОДГОВОРИТЕ