Представљамо, СП - Група Е: Да видимо ко ће бити други!

"Зна" се да ће Амери бити први. . .

Кошарка 31.08.2019 | 08:19
Представљамо, СП - Група Е: Да видимо ко ће бити други!
Освајач групе се већ практично зна. Чак иако се у спорту скоро ништа не може предвидети, овде можемо слободно да кажемо да ће Сједињене Америчке Државе врло вероватно бити прве у групи Е. У било ком саставу да дођу, а ово није најјачи могући, далеко од тога, скоро је немогуће поверовати да ће Јапан, Чешка или Турска успети да окрзну тим који ће на Мундобаскету предводити Грег Попович, а помагаће му нико други до Стив Кер.

Амери долазе у једном од најслабијих састава последњих година. Не памти се да су били по именима слабији, али и такав састав је први фаворит за освајање злата.

Демијан Лилард, Џејмс Харден, Тобајас Херис, Ентони Дејвис и Андре Драмонд, Бредли Бил, Си-Џеј Мекалум, Демар Дерозан, Пол Милсап, Кевин Лав, Ерик Гордон, Џеј-Џеј Редик, Зајон Вилиамсон, Џулијус Рендл, Монтрезл Харел, Марвин Бегли и на крају Кајл Лаури, Пи Џеј Такер, Деарон Фокс, Кајл Кузма. Ово је списак само од играча који су Американцима овог лета отказали учешће на Светском првенству.

Како било, јасно је да и Кини нећемо гледати кошаркашке громаде као што су Кајри Ирвинг, Кавај Ленард, Стеф Кари, Џејмс Харден, Кевин Дурант, Пол Џорџ, Леброн Џејмс, Расел Вестбрук, Клеј Томпсон, Ентони Дејвис... И чим њих нема, другима расту апетити, само не би смели превише да порасту...

Грег Попович може да рачуна на следеће играче: Харисон Барнс, Џејлен Браун, Џо Херис, Брук Лопез, Крис Мидлтон, Донован Мичел, Мејсон Пламли, Маркус Смарт, Џејсон Тејтум, Мајлс Тарнер, Кемба Вокер и Дерик Вајт. 

Наравно да би само Харден, Дејвис или Лилард драстично променили изглед америчке репрезентације, а да не говоримо о свој тројици, али не треба сметнути с ума да су Грег Попович и његов стручни штаб после свих ових отказа имали прилику да саставе тим по свом укусу, колико су им то околности дозволиле. Нема ту превише суперзвезда, али има пуно карактерних играча који јасно знају коју ће улогу имати и неће тражити пуно изнад ње. И то може да буде јако добро по репрезентацију САД-а.

Главна нападачка претња противницима ће долазити с бековских позиција где су Кемба Вокер и ДонованМичел, играчи који су у прошлој сезони постизали 25,6 (Вокер), односно 23,8 (Мичел) поена по утакмици. И нема сумње да ће лопта бити код њих у рукама.

Има ту и играча који могу да погоде тројку попут Барнса или Мидлтона, а има и наравно играча који могу сјајно да одиграју испод коша као што су Лопез и Тарнер, мада и они могу гађају за три и тако развуку одбрану противника. Биће то индивидуална кошарка, можда мало више тимска него што смо навикли од Амера, али довољно добра да меље све пред собом. Талента сигурно не недостаје. Прави квалитет ове репрезенације требало би да буде добра одбрана.

На свим позицијама Амери су добро попуњени, а највећа снага целог састава је тренер. Грег Попович није класичан амерички тренер, већ је неко ко поштује кошарку на свим меридијанима, одлично је познаје, прати и зна играче и ван НБА лиге врло добро. Са овим прилично младим и талентованим тимом Грег ће сигурно јако добро кликнути, па иако неће имати арсенал играча ни из првог ешалона, па чак ни другог или трећег, и са овим што има на располагању јурцаће на злато и ништа испод тога. И неће сигурно потценити ниједног противника. Доста је радио на повезивању играча, није имао да користе мобилне телефоне приликом вечере. Води рачуна о сваком детаљу. А то је у индивидуалистичи настројеној екипи јако важно.

Први противник САД-а биће Чешка 1. септембра у Шангају. Следе Турска 3. септембра и Јапан 5. септембра. Требало би да то за Амере буде шетња кроз парк.

Од осталих тимова Турска делује као фаворит да освоји друго место у групи. Јапан као да има најмање шансе, а Чешка има велики и основни проблем у томе што не игра Јан Весели због повреде колена па самим тим шансе ове репрезентације за неки бољи резултат аутоматски падају у воду. После отказа Веселог све очи тамошње јавности биће упрте ка плејмејкеру Чикаго Булса Томаша Саторанског. Чешка је у протеклим квалификацијама међу првима обезбедила своје дебитантско учешће на Мундобаскету и са те стране је само појављивање у Кини за ову земљу велики успех. Гледаћемо вероватно у саставу тог тима и бившег играча Црвене звезде Блејка Шилба.

Када су Турци у питању то је репрезентација која има доста добрих играча и доброг тренера Уфука Сариџу. Скоти Вилбекин као натурализовани играч доноси много квалитета на спољним позицијама, а ту су и ФурканКоркмаз, Чеди Осман, Ерсан Иљасова, као и Мелих Махмутоглу. Синан Гулер се опростио од репрезентације, али има ту квалитета у сасвим довољној мери. Картал Ожмизрак је отпао са списка због повреде.

Поред поменутих играча треба споменути и Догуша Балбаја и најискуснијег играча тима Семиха Ердена који би требало да има битну улогу испод коша. Ради се о тиму који има мане, али је бележио добре резултате у припремном периоду савладавши рецимо и Француску са 74:69. Убедљиви порази од Србије и Грчке на Акрополис купу ипак стављају лимит на домет Турака у Кини.

Јапан је свакако највећа непознаница ове групе, али Самураји долазе у добром расположењу у Кину и са - кажу - јаком екипом. Руи Хачимура, Јута Ватанабе и натурализовани Ник Фазекас се очекују да буду вође репрезентације Јапана и потенцијално су то најбољи играчи Јапанаца. Хачимура из Вашингтона и Ватанабе из Мемфиса ће бити вође. То су млади играчи, али талентовани. Атмосфера је добра у екипи и та хемија може да буде велики плус. Кажу да би Јапанци могли баш добро да изгледају гледајући и висину, атлетицизам и умеће.

На све ово треба додати и шутера Јудаија Бабаа, као и Макотоа Хијеђима, који су ово лето провели у Лас Вегасу на Летњој лиги. И он сам истиче да ће се од Хачимуре највише очекивати на предстојећем шампионату. Јапанци су узбуђени због своје снаге, тако да... Видећемо како ће то изгледати на паркету.

СПИСАК РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ САД

Кемба Вокер 29             185         плејмејкер          Бостон
Дерик Вајт 25     193         плејмејкер          Сан Антонио
Донован Мичел 22          191         бек        Јута
Џејлен Браун 22            201         бек        Бостон
Маркус Смарт 25            193         бек        Бостон
Џејсон Тејтум 21         203         крило       Бостон
Крис Мидлтон 28                203         крило       Милвоки
Џо Херис 27      198         крило       Бруклин
Харисон Барнс 27             203         крилни центар        Сакраменто
Брук Лопез 31  213         центар   Милвоки
Мајлс Тарнер 23               211         центар   Индијана
Мејсон Пламли 29            211         центар   Денвер

СПИСАК РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ  ЧЕШКЕ РЕПУБЛИКЕ

Томаш Саторански  27    201         плејмејкер          Вашингтон
Јакуб Ширина 31 187         плејмејкер          Опава
Томас Вјорал (26              192         плејмејкер          Нимбурк
Јаромир Бохачик 27         197         бек        Нимбурк
Блејк Шилб 35       201         крило       Шалон
Војтех Хрубан 29           200         крило       Нимбурк
Лукас Пализа 20 203         крило       Простејов
Павел Пумпрла 33            198         крило       Нимбурк
Патрик Ауда 29 206         крилни центар        Пистоија
Мартин Криж 26   201         крилни центар        Нимбурк
Ондреј Балвин 26             216         центар   Гран Канарија
Мартин Петерка 24          205         центар   Нимбурк

СПИСАК РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЈАПАНА

Сеија Андо 27   181         плејмејкер          Тојота
Рјусеи Шинојама 31         178         плејмејкер          Кавасаки
Даики Танака 27                192         бек        Тојота
Макото Хијеђима 29      190         бек        Линк
Шуто Андо 25   191         бек        Нагоја
Јудаи Баба 23   198         крило       Тојота
Јута Ватанабе 24            206         крило       Мемфис
Руи Хачимура 21              203         крилни центар        Гонзага
Јоји Такеучи 34  207         крилни центар        Линк
Косуке Такеучи 34         206         крилни центар        Линк
Ави Шафер 21       203         центар   Тојота
Ник Фазекас 34 211         центар   Кавасаки

СПИСАК РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ТУРСКЕ

Скот Вилбекин 26              188         плејмејкер          Макаби
Догуш Балбај 30               185         плејмејкер          Анадолу Ефес
Фуркан Коркмаз 22        201         бек        Филаделфија
Буграхан Тунчер 26      193         бек        Анадолу Ефес
Јигит Арслан 23   198         бек        Тофаш
Мелих Махмутоглу 29  191         бек        Фенербахче
Чеди Осман 24                203         крило       Кливленд
Метеџан Бирсен 24      205         крило       Анадолу Ефес
Ерсан Иљасова 32             208         крилни центар        Милвоки
Семих Ерден 33               213         центар   Башакшехир
Сертач Шанли 28  212         центар   Анадолу Ефес
Еге Арар 22        207         центар   Галатасарај

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Специјалне паралелне везе

31.08.2019 07:37

Не могу да вјерујем да нема тв преноса ни на РТРС, ни на РТВБиХ. Коме плацамо претплату. Ово је за бојкот.

ОДГОВОРИТЕ