Predstavljamo, SP - Grupa E: Da vidimo ko će biti drugi!

"Zna" se da će Ameri biti prvi. . .

Košarka 31.08.2019 | 08:19
Predstavljamo, SP - Grupa E: Da vidimo ko će biti drugi!
Osvajač grupe se već praktično zna. Čak iako se u sportu skoro ništa ne može predvideti, ovde možemo slobodno da kažemo da će Sjedinjene Američke Države vrlo verovatno biti prve u grupi E. U bilo kom sastavu da dođu, a ovo nije najjači mogući, daleko od toga, skoro je nemoguće poverovati da će Japan, Češka ili Turska uspeti da okrznu tim koji će na Mundobasketu predvoditi Greg Popovič, a pomagaće mu niko drugi do Stiv Ker.

Ameri dolaze u jednom od najslabijih sastava poslednjih godina. Ne pamti se da su bili po imenima slabiji, ali i takav sastav je prvi favorit za osvajanje zlata.

Demijan Lilard, Džejms Harden, Tobajas Heris, Entoni Dejvis i Andre Dramond, Bredli Bil, Si-Džej Mekalum, Demar Derozan, Pol Milsap, Kevin Lav, Erik Gordon, Džej-Džej Redik, Zajon Viliamson, Džulijus Rendl, Montrezl Harel, Marvin Begli i na kraju Kajl Lauri, Pi Džej Taker, Dearon Foks, Kajl Kuzma. Ovo je spisak samo od igrača koji su Amerikancima ovog leta otkazali učešće na Svetskom prvenstvu.

Kako bilo, jasno je da i Kini nećemo gledati košarkaške gromade kao što su Kajri Irving, Kavaj Lenard, Stef Kari, Džejms Harden, Kevin Durant, Pol Džordž, Lebron Džejms, Rasel Vestbruk, Klej Tompson, Entoni Dejvis... I čim njih nema, drugima rastu apetiti, samo ne bi smeli previše da porastu...

Greg Popovič može da računa na sledeće igrače: Harison Barns, Džejlen Braun, Džo Heris, Bruk Lopez, Kris Midlton, Donovan Mičel, Mejson Plamli, Markus Smart, Džejson Tejtum, Majls Tarner, Kemba Voker i Derik Vajt. 

Naravno da bi samo Harden, Dejvis ili Lilard drastično promenili izgled američke reprezentacije, a da ne govorimo o svoj trojici, ali ne treba smetnuti s uma da su Greg Popovič i njegov stručni štab posle svih ovih otkaza imali priliku da sastave tim po svom ukusu, koliko su im to okolnosti dozvolile. Nema tu previše superzvezda, ali ima puno karakternih igrača koji jasno znaju koju će ulogu imati i neće tražiti puno iznad nje. I to može da bude jako dobro po reprezentaciju SAD-a.

Glavna napadačka pretnja protivnicima će dolaziti s bekovskih pozicija gde su Kemba Voker i DonovanMičel, igrači koji su u prošloj sezoni postizali 25,6 (Voker), odnosno 23,8 (Mičel) poena po utakmici. I nema sumnje da će lopta biti kod njih u rukama.

Ima tu i igrača koji mogu da pogode trojku poput Barnsa ili Midltona, a ima i naravno igrača koji mogu sjajno da odigraju ispod koša kao što su Lopez i Tarner, mada i oni mogu gađaju za tri i tako razvuku odbranu protivnika. Biće to individualna košarka, možda malo više timska nego što smo navikli od Amera, ali dovoljno dobra da melje sve pred sobom. Talenta sigurno ne nedostaje. Pravi kvalitet ove reprezenacije trebalo bi da bude dobra odbrana.

Na svim pozicijama Ameri su dobro popunjeni, a najveća snaga celog sastava je trener. Greg Popovič nije klasičan američki trener, već je neko ko poštuje košarku na svim meridijanima, odlično je poznaje, prati i zna igrače i van NBA lige vrlo dobro. Sa ovim prilično mladim i talentovanim timom Greg će sigurno jako dobro kliknuti, pa iako neće imati arsenal igrača ni iz prvog ešalona, pa čak ni drugog ili trećeg, i sa ovim što ima na raspolaganju jurcaće na zlato i ništa ispod toga. I neće sigurno potceniti nijednog protivnika. Dosta je radio na povezivanju igrača, nije imao da koriste mobilne telefone prilikom večere. Vodi računa o svakom detalju. A to je u individualističi nastrojenoj ekipi jako važno.

Prvi protivnik SAD-a biće Češka 1. septembra u Šangaju. Slede Turska 3. septembra i Japan 5. septembra. Trebalo bi da to za Amere bude šetnja kroz park.

Od ostalih timova Turska deluje kao favorit da osvoji drugo mesto u grupi. Japan kao da ima najmanje šanse, a Češka ima veliki i osnovni problem u tome što ne igra Jan Veseli zbog povrede kolena pa samim tim šanse ove reprezentacije za neki bolji rezultat automatski padaju u vodu. Posle otkaza Veselog sve oči tamošnje javnosti biće uprte ka plejmejkeru Čikago Bulsa Tomaša Satoranskog. Češka je u proteklim kvalifikacijama među prvima obezbedila svoje debitantsko učešće na Mundobasketu i sa te strane je samo pojavljivanje u Kini za ovu zemlju veliki uspeh. Gledaćemo verovatno u sastavu tog tima i bivšeg igrača Crvene zvezde Blejka Šilba.

Kada su Turci u pitanju to je reprezentacija koja ima dosta dobrih igrača i dobrog trenera Ufuka Saridžu. Skoti Vilbekin kao naturalizovani igrač donosi mnogo kvaliteta na spoljnim pozicijama, a tu su i FurkanKorkmaz, Čedi Osman, Ersan Iljasova, kao i Melih Mahmutoglu. Sinan Guler se oprostio od reprezentacije, ali ima tu kvaliteta u sasvim dovoljnoj meri. Kartal Ožmizrak je otpao sa spiska zbog povrede.

Pored pomenutih igrača treba spomenuti i Doguša Balbaja i najiskusnijeg igrača tima Semiha Erdena koji bi trebalo da ima bitnu ulogu ispod koša. Radi se o timu koji ima mane, ali je beležio dobre rezultate u pripremnom periodu savladavši recimo i Francusku sa 74:69. Ubedljivi porazi od Srbije i Grčke na Akropolis kupu ipak stavljaju limit na domet Turaka u Kini.

Japan je svakako najveća nepoznanica ove grupe, ali Samuraji dolaze u dobrom raspoloženju u Kinu i sa - kažu - jakom ekipom. Rui Hačimura, Juta Vatanabe i naturalizovani Nik Fazekas se očekuju da budu vođe reprezentacije Japana i potencijalno su to najbolji igrači Japanaca. Hačimura iz Vašingtona i Vatanabe iz Memfisa će biti vođe. To su mladi igrači, ali talentovani. Atmosfera je dobra u ekipi i ta hemija može da bude veliki plus. Kažu da bi Japanci mogli baš dobro da izgledaju gledajući i visinu, atleticizam i umeće.

Na sve ovo treba dodati i šutera Judaija Babaa, kao i Makotoa Hijeđima, koji su ovo leto proveli u Las Vegasu na Letnjoj ligi. I on sam ističe da će se od Hačimure najviše očekivati na predstojećem šampionatu. Japanci su uzbuđeni zbog svoje snage, tako da... Videćemo kako će to izgledati na parketu.

SPISAK REPREZENTACIJE SAD

Kemba Voker 29             185         plejmejker          Boston
Derik Vajt 25     193         plejmejker          San Antonio
Donovan Mičel 22          191         bek        Juta
Džejlen Braun 22            201         bek        Boston
Markus Smart 25            193         bek        Boston
Džejson Tejtum 21         203         krilo       Boston
Kris Midlton 28                203         krilo       Milvoki
Džo Heris 27      198         krilo       Bruklin
Harison Barns 27             203         krilni centar        Sakramento
Bruk Lopez 31  213         centar   Milvoki
Majls Tarner 23               211         centar   Indijana
Mejson Plamli 29            211         centar   Denver

SPISAK REPREZENTACIJE  ČEŠKE REPUBLIKE

Tomaš Satoranski  27    201         plejmejker          Vašington
Jakub Širina 31 187         plejmejker          Opava
Tomas Vjoral (26              192         plejmejker          Nimburk
Jaromir Bohačik 27         197         bek        Nimburk
Blejk Šilb 35       201         krilo       Šalon
Vojteh Hruban 29           200         krilo       Nimburk
Lukas Paliza 20 203         krilo       Prostejov
Pavel Pumprla 33            198         krilo       Nimburk
Patrik Auda 29 206         krilni centar        Pistoija
Martin Križ 26   201         krilni centar        Nimburk
Ondrej Balvin 26             216         centar   Gran Kanarija
Martin Peterka 24          205         centar   Nimburk

SPISAK REPREZENTACIJE JAPANA

Seija Ando 27   181         plejmejker          Tojota
Rjusei Šinojama 31         178         plejmejker          Kavasaki
Daiki Tanaka 27                192         bek        Tojota
Makoto Hijeđima 29      190         bek        Link
Šuto Ando 25   191         bek        Nagoja
Judai Baba 23   198         krilo       Tojota
Juta Vatanabe 24            206         krilo       Memfis
Rui Hačimura 21              203         krilni centar        Gonzaga
Joji Takeuči 34  207         krilni centar        Link
Kosuke Takeuči 34         206         krilni centar        Link
Avi Šafer 21       203         centar   Tojota
Nik Fazekas 34 211         centar   Kavasaki

SPISAK REPREZENTACIJE TURSKE

Skot Vilbekin 26              188         plejmejker          Makabi
Doguš Balbaj 30               185         plejmejker          Anadolu Efes
Furkan Korkmaz 22        201         bek        Filadelfija
Bugrahan Tunčer 26      193         bek        Anadolu Efes
Jigit Arslan 23   198         bek        Tofaš
Melih Mahmutoglu 29  191         bek        Fenerbahče
Čedi Osman 24                203         krilo       Klivlend
Metedžan Birsen 24      205         krilo       Anadolu Efes
Ersan Iljasova 32             208         krilni centar        Milvoki
Semih Erden 33               213         centar   Bašakšehir
Sertač Šanli 28  212         centar   Anadolu Efes
Ege Arar 22        207         centar   Galatasaraj

Izvor: mozzartsport

FOTO: FIBA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Specijalne paralelne veze

31.08.2019 07:37

Ne mogu da vjerujem da nema tv prenosa ni na RTRS, ni na RTVBiH. Kome placamo pretplatu. Ovo je za bojkot.

ODGOVORITE