Прича: Борба за Србију, Хрвати први на нишану!

Звезда и Партизан против Динама, Олимпијакоса, Шкота, Копенхагена и АПОЕЛ-а. . . ! Јесен у којој српски фудбал може да профитира. . .

Фудбал 30.08.2019 | 23:56
Прича: Борба за Србију, Хрвати први на нишану!
Квалификације су завршене, може да се подвуче црта.

Са четири бода у укупном коефицијенту Србија је овог лета друга на листи у Евопи по броју освојених поена за национални коефицијент на УЕФА ранг листи. Испред Србије се налази само Шкотска.

Српски клубови су овог лета укупно скаупили 16 бодова, што када се подели да бројем учесника, доноси укупно четири бода за коефицијент. Шкоти захваљујући Селтику и Ренџерсу имају четири и по. Захваљујући тим бодовима, Србија се тренутно налази на 18. месту ранг листе и наредне јесени ће јурити виши пласман. У зависности од тога шта Црвена звезда и Партизан ураде.

Црвено-бели су уласком у Лигу шампиона добили четири бода на која ће се додавати свака победа или реми. Црно-бели су пласманом у Лигу Европе добили три бода која ће морати да одбране. У преводу, мораће да остваре макар победу и реми или три ремија да би одбранили та три бода, а тек ако ураде нешто више од тога, могу да добију нове бодове.

Могла је Србија овог лета можда и боље да прође. Црвена звезда је на осам мечева остварила само две победе. Партизан је на гостовањима остварио победу, реми и пораз. Да је Звезда победила Хелсинки и Судуву оба пута, а Партизан да није изгубио у Малатији, биланс би био још бољи. Али да не тражимо длаку у јајету, добро је и овако.



Нажалост, Србија је хендикепирана чињеницом да нема више од два клуба који праве иоле озбиљне резултате кад се нађу у Европи. Задржавамо резерву да Војводина може да то буде када се среди као клуб...

Имали су Звезда и Партизан својих минус фаза и лета када нису доносили бодове, али на крају они једини и приносе за национални коефицијент. Уз пар добрих епизода Војводине. Остали клубови углавном брукају Србију и девалвирају коефицијент који направе вечити. Сетимо се само Јагодине, па Младости из Лучана, сада и Радничког из Ниша. А ни Чукарички није нешто много бољи и тек овог лета је сакупио неки бодић после лаганих испадања претходних сезона. Посебно разочарање је Раднички који се овог лета обрукао против естонске Флоре. Елиминација Нишлија је свакако највећи проблем за њих саме, али је проблем и за српски фудбал јер испадања у сезони купања наносе штету укупном коефицијенту. Џаба Звезди и Партизану да догурају сваке јесени до групне фазе, када ће се наћи неки Раднички, Лучани или Јагодина да испадну од Флоре, Бакуа или Орадабасија. Испада да би Звезди и Партизану свануло када би Србија давала само два тима за Европу.

Али то је немогуће и док је тако, вечитим ривалима остају да се боре свим силама за српски фудбал. Овог лета им је ишло добро. Као и пре два лета, када су обоје прошли у групну фазу Лиге Европе. Годинама је Партизан био тај који је сакупљао највише бодова, последнијх година је то Црвена звезда. Партизан је прошле сезоне испао у плеј-офу за Лигу Европу, али је Звезда пласманом у Лигу шампиона и неким резултатима у групи донела доста. У претходне две сезоне, укупан коефицијент Србије је оба пута био преко шест бодова. Какав је то успех најбоље говори податак да смо пре тога од пет година само једне имали сезону са преко три освојена бода за национални коефицијент. Сада имамо четири и није крај.

Постоје шансе да и ове сезоне вечити нагурају коефицијент на шест и више. Ако освоје по четири и више бодова у групама. Није немогуће... Звезда има бољу групу него прошле сезоне, а од Партизановг жреба ће да зависе и шансе. Подсетимо, црно-бели морају да освоје више од три бода у групи да би добијали нове поене.

Шта би за Србију значили нови бодови и шта јуримо на УЕФА ранг листи?

Тренутно је Србија на 18. месту ранг листе а сезону је почела са 19. места. Пре две године смо били 26. на листи, пре три године на 28. позицији. Скоком на 18. позицију, српски фудбал је добио бенефит да шампион од наредног лета креће са из другог уместо из првог кола квалификација за Лигу шампиона, а освајач Купа из трећег кола квалификација за Лигу Европе. Дакле, српски шампион ће одмарати прво коло из којег крећу Бугари, Румуни, Шкоти, Пољаци, Словенци...

Наредни циљ за Србију је освајање 15. места које би донело два представника за Лигу шампиона и три за Лигу Европе. То место тренутно држе Грци, а између њих и Србије су Кипар и Хрватска. Оно што је добро за нас је да сви побројани имају по једног представника у Европи, а Србија два. Поготово је тешко Грцима и Хрватима чији једини представници су у Лиги шампиона где је много теже освојити боводе. Тешко да ће Динамо поред Ситија, Шахтјора и Аталанте освојити нешто много бодова. А Звезда ће у директном дуелу са Олимпијакосом радити и за српски фудбал. Близу су и Данци који су испред Грка, а нијхов једини представник је Копенхаген у Лиги Европе. Уз кипарски АПОЕЛ, то су клубови против којих би требало да навијамо наредне јесени. И против Шкота! Селтик и Ренџерс су за петама Србији, играће Лигу Европе и ваљало би да освоје мање бодова од београдских вечитих.

За сада, 15. место је и даље далеко. Ову сезону треба искористити да им се Србија што више приближи, да одбије напад Шкота и да престигне Хрватску која има само 0.125 бодова више. Звезда треба да буде боља од Динама у Лиги шампиона, Партизан да победи два–три пута у Лиги Европе и Србија ће после дуго времена бити испред Хрватске на УЕФА ранг листи клупског фудбала.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар