Priča: Borba za Srbiju, Hrvati prvi na nišanu!

Zvezda i Partizan protiv Dinama, Olimpijakosa, Škota, Kopenhagena i APOEL-a. . . ! Jesen u kojoj srpski fudbal može da profitira. . .

Fudbal 30.08.2019 | 23:56
Priča: Borba za Srbiju, Hrvati prvi na nišanu!
Kvalifikacije su završene, može da se podvuče crta.

Sa četiri boda u ukupnom koeficijentu Srbija je ovog leta druga na listi u Evopi po broju osvojenih poena za nacionalni koeficijent na UEFA rang listi. Ispred Srbije se nalazi samo Škotska.

Srpski klubovi su ovog leta ukupno skaupili 16 bodova, što kada se podeli da brojem učesnika, donosi ukupno četiri boda za koeficijent. Škoti zahvaljujući Seltiku i Rendžersu imaju četiri i po. Zahvaljujući tim bodovima, Srbija se trenutno nalazi na 18. mestu rang liste i naredne jeseni će juriti viši plasman. U zavisnosti od toga šta Crvena zvezda i Partizan urade.

Crveno-beli su ulaskom u Ligu šampiona dobili četiri boda na koja će se dodavati svaka pobeda ili remi. Crno-beli su plasmanom u Ligu Evrope dobili tri boda koja će morati da odbrane. U prevodu, moraće da ostvare makar pobedu i remi ili tri remija da bi odbranili ta tri boda, a tek ako urade nešto više od toga, mogu da dobiju nove bodove.

Mogla je Srbija ovog leta možda i bolje da prođe. Crvena zvezda je na osam mečeva ostvarila samo dve pobede. Partizan je na gostovanjima ostvario pobedu, remi i poraz. Da je Zvezda pobedila Helsinki i Suduvu oba puta, a Partizan da nije izgubio u Malatiji, bilans bi bio još bolji. Ali da ne tražimo dlaku u jajetu, dobro je i ovako.



Nažalost, Srbija je hendikepirana činjenicom da nema više od dva kluba koji prave iole ozbiljne rezultate kad se nađu u Evropi. Zadržavamo rezervu da Vojvodina može da to bude kada se sredi kao klub...

Imali su Zvezda i Partizan svojih minus faza i leta kada nisu donosili bodove, ali na kraju oni jedini i prinose za nacionalni koeficijent. Uz par dobrih epizoda Vojvodine. Ostali klubovi uglavnom brukaju Srbiju i devalviraju koeficijent koji naprave večiti. Setimo se samo Jagodine, pa Mladosti iz Lučana, sada i Radničkog iz Niša. A ni Čukarički nije nešto mnogo bolji i tek ovog leta je sakupio neki bodić posle laganih ispadanja prethodnih sezona. Posebno razočaranje je Radnički koji se ovog leta obrukao protiv estonske Flore. Eliminacija Nišlija je svakako najveći problem za njih same, ali je problem i za srpski fudbal jer ispadanja u sezoni kupanja nanose štetu ukupnom koeficijentu. Džaba Zvezdi i Partizanu da doguraju svake jeseni do grupne faze, kada će se naći neki Radnički, Lučani ili Jagodina da ispadnu od Flore, Bakua ili Oradabasija. Ispada da bi Zvezdi i Partizanu svanulo kada bi Srbija davala samo dva tima za Evropu.

Ali to je nemoguće i dok je tako, večitim rivalima ostaju da se bore svim silama za srpski fudbal. Ovog leta im je išlo dobro. Kao i pre dva leta, kada su oboje prošli u grupnu fazu Lige Evrope. Godinama je Partizan bio taj koji je sakupljao najviše bodova, poslednijh godina je to Crvena zvezda. Partizan je prošle sezone ispao u plej-ofu za Ligu Evropu, ali je Zvezda plasmanom u Ligu šampiona i nekim rezultatima u grupi donela dosta. U prethodne dve sezone, ukupan koeficijent Srbije je oba puta bio preko šest bodova. Kakav je to uspeh najbolje govori podatak da smo pre toga od pet godina samo jedne imali sezonu sa preko tri osvojena boda za nacionalni koeficijent. Sada imamo četiri i nije kraj.

Postoje šanse da i ove sezone večiti naguraju koeficijent na šest i više. Ako osvoje po četiri i više bodova u grupama. Nije nemoguće... Zvezda ima bolju grupu nego prošle sezone, a od Partizanovg žreba će da zavise i šanse. Podsetimo, crno-beli moraju da osvoje više od tri boda u grupi da bi dobijali nove poene.

Šta bi za Srbiju značili novi bodovi i šta jurimo na UEFA rang listi?

Trenutno je Srbija na 18. mestu rang liste a sezonu je počela sa 19. mesta. Pre dve godine smo bili 26. na listi, pre tri godine na 28. poziciji. Skokom na 18. poziciju, srpski fudbal je dobio benefit da šampion od narednog leta kreće sa iz drugog umesto iz prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a osvajač Kupa iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Dakle, srpski šampion će odmarati prvo kolo iz kojeg kreću Bugari, Rumuni, Škoti, Poljaci, Slovenci...

Naredni cilj za Srbiju je osvajanje 15. mesta koje bi donelo dva predstavnika za Ligu šampiona i tri za Ligu Evrope. To mesto trenutno drže Grci, a između njih i Srbije su Kipar i Hrvatska. Ono što je dobro za nas je da svi pobrojani imaju po jednog predstavnika u Evropi, a Srbija dva. Pogotovo je teško Grcima i Hrvatima čiji jedini predstavnici su u Ligi šampiona gde je mnogo teže osvojiti bovode. Teško da će Dinamo pored Sitija, Šahtjora i Atalante osvojiti nešto mnogo bodova. A Zvezda će u direktnom duelu sa Olimpijakosom raditi i za srpski fudbal. Blizu su i Danci koji su ispred Grka, a nijhov jedini predstavnik je Kopenhagen u Ligi Evrope. Uz kiparski APOEL, to su klubovi protiv kojih bi trebalo da navijamo naredne jeseni. I protiv Škota! Seltik i Rendžers su za petama Srbiji, igraće Ligu Evrope i valjalo bi da osvoje manje bodova od beogradskih večitih.

Za sada, 15. mesto je i dalje daleko. Ovu sezonu treba iskoristiti da im se Srbija što više približi, da odbije napad Škota i da prestigne Hrvatsku koja ima samo 0.125 bodova više. Zvezda treba da bude bolja od Dinama u Ligi šampiona, Partizan da pobedi dva–tri puta u Ligi Evrope i Srbija će posle dugo vremena biti ispred Hrvatske na UEFA rang listi klupskog fudbala.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar