"Укључите се у догађања на западном Балкану"

Француски предсједник Емануел Макрон затражио је од француских амбасадора у свијету да се поново географски укључе у догађања на западном Балкану, поменувши као конкретан примјер Србију.

Свијет 29.08.2019 | 22:52
"Укључите се у догађања на западном Балкану"
Како се наводи у говору који је у цјелости објављен на сајту Предсједништва Француске, он је истакао да Париз мора поново да инвестира у земље које Француску истински воле, како не би дозволио да друге европске силе "играју игру на мјесту Француске".

"У противном ће о западном Балкану одлучивати САД, Русија и Турска. Овде исто и Њемачка има својих замисли, и морам да кажем да су оне много ефикасније и више стратешке него наше", казао је, између осталог, француски предсједник.

Подсјетио је да је у јулу посјетио Србију.

"Мислим да је посљедња предсједничка посјета Србији била 2001, то је лудило. Кад, на примјер, видим колико инвестирамо у области културе, много мање инвестирамо у области јавног живота, него о неким земљама које су знатно мање стратешке и знатно удаљеније", рекао је Макрон у говору на традиционалној амбасадорској конференцији, наведено је на сајту Предсједништва Француске.

Подсјећајући на посјету Србији, он је истакао да је примијетио да су у тим земљама у којима Париз мање инвестира, представници Француске дочекивани сјајно.

"Да бисмо имали европску стратегију, морамо размишљати о границама Европе", поручио је Макрон амбасадорима.

Француски предсједник је дан послије самита Г7 у Бијарицу позвао дипломате да помогну да се Европа претвори у "избалансирану силу", а не у "силу придружену" САД и Кини.

Макрон је у говору пред око 200 амбасадора поручио да се залаже за "одважну стратегију" француске дипломатије, истичући да је неопходно приближавање ЕУ и Русије.

"Одгурнути Русију од Европе, била би дубока грешка", поручио је, поред осталог, Макрон.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Браво цовјеце

29.08.2019 21:24

Конацно да неко паметно прозбори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.08.2019 23:34

Искљуците се. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

30.08.2019 06:58

И велике се земље приблизавају Русији само наси казу нецемо бити уз Русију нецемо да будемо Руска губернија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

30.08.2019 07:43

200 преко амбасадора, а 195 суверени држав има у свету. опет Вучићеве лажи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

30.08.2019 09:00

Тај си број скинуо са сајта колико их призна САД а ста је са осталих које они не признају попут тајвана и других