"Uključite se u događanja na zapadnom Balkanu"

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju.

Svijet 29.08.2019 | 22:52
"Uključite se u događanja na zapadnom Balkanu"
Kako se navodi u govoru koji je u cjelosti objavljen na sajtu Predsjedništva Francuske, on je istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile "igraju igru na mjestu Francuske".

"U protivnom će o zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovde isto i Njemačka ima svojih zamisli, i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše", kazao je, između ostalog, francuski predsjednik.

Podsjetio je da je u julu posjetio Srbiju.

"Mislim da je posljednja predsjednička posjeta Srbiji bila 2001, to je ludilo. Kad, na primjer, vidim koliko investiramo u oblasti kulture, mnogo manje investiramo u oblasti javnog života, nego o nekim zemljama koje su znatno manje strateške i znatno udaljenije", rekao je Makron u govoru na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, navedeno je na sajtu Predsjedništva Francuske.

Podsjećajući na posjetu Srbiji, on je istakao da je primijetio da su u tim zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno.

"Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope", poručio je Makron ambasadorima.

Francuski predsjednik je dan poslije samita G7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u "izbalansiranu silu", a ne u "silu pridruženu" SAD i Kini.

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za "odvažnu strategiju" francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije.

"Odgurnuti Rusiju od Evrope, bila bi duboka greška", poručio je, pored ostalog, Makron.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bravo covjece

29.08.2019 23:24

Konacno da neko pametno prozbori.

ODGOVORITE
Name

Direkt

30.08.2019 01:34

Iskljucite se. :)))

ODGOVORITE
Name

Bakica

30.08.2019 08:58

I velike se zemlje priblizavaju Rusiji samo nasi kazu necemo biti uz Rusiju necemo da budemo Ruska gubernija.

ODGOVORITE
Name

Vuper

30.08.2019 09:43

200 preko ambasadora, a 195 suvereni držav ima u svetu. opet Vučićeve laži

ODGOVORITE
Name

Luka

30.08.2019 11:00

Taj si broj skinuo sa sajta koliko ih prizna SAD a sta je sa ostalih koje oni ne priznaju poput tajvana i drugih