Аустријанци ускоро на лијечење у Бању Ковиљачу

Аустријски држављани ускоро би могли да се лијече и користе услуге Специјалне болнице Бања Ковиљача у Србији.

Србија 29.08.2019 | 20:13
Аустријанци ускоро на лијечење у Бању Ковиљачу
Представници Фонда социјалног и пензионог осигурања Аустрије данас су посјетили Бању Ковиљачу, која је, уз још три установе из Србије, конкурисала за сарадњу са аустријским фондом.



Бања Ковиљача добила је одличну прилику да своје знање и услуге понуди на иностраном тржишту. Представници Фонда социјалног и пензионог осигурања Аустрије задовољни су потенцијалима ове здравствене куће, али ће одлуку о томе да ли ће аустријски осигураници из земаља бивше Југославије на терапију и опоравак долазити у Србију на рехабилитацију донесу накнадно.



“Не можемо тренутно да вам кажемо, погледали смо више установа, прво све то морамо да оцијенимо и разграничимо. Тек онда ћем моћи да донесемо коначну одлуку. И заиста је ово била једна дивна институција”, рекао је др Мартин Скумал, главни љекар у Фонду социјалног и пензионог осигурања Аустрије.

“Данас су дошли људи који професионално оцјењују здравствене центре у Аустрији. Три врхунска љекара која се баве процјеном посјетила су нашу установу и шта год они напишу, биће веома значајно за нас”, каже др Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију.

Циљ аустријског програма није уштеда. Пацијенти би рехабилитацију плаћали исто као и у аустријским бањама.



“Ово је велики дан за Бању Ковиљачу, јер смо урадили нешто што су генерације прије нас сањале, а то је да оофицијелно изађемо на инострано тржиште, поред тога што долазе гости из Европе и цијелог свијета појединачно, ово је једна велика шанса”, истиће др Јокић.

Драгуљ здравља, смјештен у долини ријеке Дрине, скривен у зеленилу великог парка, у подножју планине Гучево, заједно са својим домаћинима одушевио је госте из Аустрије.



“Ова изванредна комбинација историјског дијела, заједно са модерним елементима заиста је нешто што не може да се види свагдје. Мислимо да се све налази у јако добром стању. Захвални смо на гостољубивости, учтивости и пријатељству које овдје можемо да осјетимо”, рекао је др Мартин Скумал.

У Специјалној болници Бања Ковиљача кажу да су им капацитети константно пуни. Наглашавају да је свака година све боља, те истичу да, уколико се упореди рад сада и прије пет година и посјете и понуда, дупло су бољи.



БН ТВ