Austrijanci uskoro na liječenje u Banju Koviljaču

Austrijski državljani uskoro bi mogli da se liječe i koriste usluge Specijalne bolnice Banja Koviljača u Srbiji.

Srbija 29.08.2019 | 20:13
Austrijanci uskoro na liječenje u Banju Koviljaču
Predstavnici Fonda socijalnog i penzionog osiguranja Austrije danas su posjetili Banju Koviljaču, koja je, uz još tri ustanove iz Srbije, konkurisala za saradnju sa austrijskim fondom.



Banja Koviljača dobila je odličnu priliku da svoje znanje i usluge ponudi na inostranom tržištu. Predstavnici Fonda socijalnog i penzionog osiguranja Austrije zadovoljni su potencijalima ove zdravstvene kuće, ali će odluku o tome da li će austrijski osiguranici iz zemalja bivše Jugoslavije na terapiju i oporavak dolaziti u Srbiju na rehabilitaciju donesu naknadno.



“Ne možemo trenutno da vam kažemo, pogledali smo više ustanova, prvo sve to moramo da ocijenimo i razgraničimo. Tek onda ćem moći da donesemo konačnu odluku. I zaista je ovo bila jedna divna institucija”, rekao je dr Martin Skumal, glavni ljekar u Fondu socijalnog i penzionog osiguranja Austrije.

“Danas su došli ljudi koji profesionalno ocjenjuju zdravstvene centre u Austriji. Tri vrhunska ljekara koja se bave procjenom posjetila su našu ustanovu i šta god oni napišu, biće veoma značajno za nas”, kaže dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

Cilj austrijskog programa nije ušteda. Pacijenti bi rehabilitaciju plaćali isto kao i u austrijskim banjama.



“Ovo je veliki dan za Banju Koviljaču, jer smo uradili nešto što su generacije prije nas sanjale, a to je da ooficijelno izađemo na inostrano tržište, pored toga što dolaze gosti iz Evrope i cijelog svijeta pojedinačno, ovo je jedna velika šansa”, istiće dr Jokić.

Dragulj zdravlja, smješten u dolini rijeke Drine, skriven u zelenilu velikog parka, u podnožju planine Gučevo, zajedno sa svojim domaćinima oduševio je goste iz Austrije.



“Ova izvanredna kombinacija istorijskog dijela, zajedno sa modernim elementima zaista je nešto što ne može da se vidi svagdje. Mislimo da se sve nalazi u jako dobrom stanju. Zahvalni smo na gostoljubivosti, učtivosti i prijateljstvu koje ovdje možemo da osjetimo”, rekao je dr Martin Skumal.

U Specijalnoj bolnici Banja Koviljača kažu da su im kapaciteti konstantno puni. Naglašavaju da je svaka godina sve bolja, te ističu da, ukoliko se uporedi rad sada i prije pet godina i posjete i ponuda, duplo su bolji.



BN TV