"Велики брат" покрива и општине Источног Сарајева

"Камере ће покривати главне раскрснице, тргове, зграде. Нарочито битно јесте успостављање видео-надзора над образовним установама - од вртића до основних и средњих школа", прецизирао је Лукач.

Република Српска 29.08.2019 | 18:29
"Велики брат" покрива и општине Источног Сарајева
- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је више од 500.000 КМ за постављање видео-надзора у свим општинама на подручју града Источно Сарајево добро искориштено и истакао да ће бити настављен рад на постављању камера у још 11 општина широм Српске.

Лукач је навео да је пројекат постављања видео-надзора завршен у око 25 локалних заједница у Републици Српској и да се реализује у још 11.

"Настојаћемо да све локалне заједнице у Републици Српској покријемо видео-надзором и имамо безбједно окружење за наше грађане и дјецу", рекао је Лукач, који се састао са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима шест општина овог града, те начелницима Рогатице и Хан Пијеска.

Он је констатовао да је пројекат, заједничким напором МУП-а Српске, градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића и свих начелника шест општина у саставу града, завршен у Источном Сарајеву, али и Хан Пијеску и Рогатици које нису у његовом саставу.

Лукач је појаснио да ће, према информацијама којим располаже, више од 230 камера на подручју у надлежности Полицијске управе контролисати улазе и излазе у град Источно Сарајево и све његове општине.

"Камере ће покривати главне раскрснице, тргове, зграде. Нарочито битно јесте успостављање видео-надзора над образовним установама - од вртића до основних и средњих школа", прецизирао је Лукач.

Он је искључио могућност злоупотребе снимака са наздорних камера јер ће приступ опреми која је инсталисана у полицијским станицама имати само полицијски службеници.

"Приступ неће имати сви полицијски службеници, већ само они који су одређени и имају шифре за приступ. Све могућности злоупотребе биће спријечене јер се зна ко и под којом шифром улази у систем и у које вријеме", појаснио је Лукач.

Он је напоменуо да камере нису постављене да би нарушавале било чију приватност, него према закону и служе за надзор над јавним простором ради заштите грађана и њихове безбједности.

"Схватили смо колико је успостављање видео-надзора битно у превентивном смислу јер ће сигурно бити смањен број кривичних дјела, али ће и у истрагама помоћи полицији да пуно брже пронађе починиоце", рекао је Лукач.

Он је додао да је Бањалука у фази пројектовања и извођења радова на упостављању камера којих ће бити укупно 35 на подручју тог града.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске већ дужи период широм Српске, тачније у 36 општина, реализује пројекте упостављања безбједног окружења, односно "безбједних градова" у складу са свим препорукама и како се то ради у свјетским центрима.

Град Источно Сарајево и општине су помогли куповину камера за њихова подручја, те плаћају линкове према "М:телу", док су инжењери МУП-а Српске сачинили пројекте, поставили и пустили у функцију опрему.



(БН ТВ/Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Директ

29.08.2019 17:47

Ријалити у куци (на телевизији), ријалити и ван куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ремсе

29.08.2019 20:26

Најпаметнија ствар коју су могли урадити. Да је то било постављено у Бањалуци знало би се ста је било са Давидом зато ко год говори против овога није за сигурност и безбједност. Каква приватност ста ме брига сто ме снимају на раскрсници ако нисам направио никакав прекрсај и немам ста сакрити од органа власти. Бице мање криминала 100%!

Name

Директ

29.08.2019 23:21

Биле су камере и у доба кад је Давид убијен, само дзаба, када резиму оцигледно слузе за надзирање и улазење у приватност градјана, док за откривање ко су Давидове убице, надзор оцигледно не вази?

Name

ЛЗ

29.08.2019 19:20

ЦУЈ ПРИСТУП ЦЕ ИМАТИ ПОЛИЦИСКИ СЛУЗБЕНИЦИ.ДА НЕМАМО ИСКУСТВО СА ТИМ ПОЛИЦИСКИМ СЛУЗБЕНИЦИМА ПА И НЕКАКО.ОВАКО НЕК НАМ ЈЕ БОГ НА ПОМОЦИ БИЦЕ ТУ СВАСТА.ЗИВИ БИЛИ ПАВИДЈЕЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

29.08.2019 20:27

Значи сад,када татин син почне да јурца са мотором по граду,зовнеш 122 и дежурни улази у систем и ствар рјешена-патрола на терен или пак поштар тати од наркомана на врата..хоће ли овако би,ако неће,који к..ц је стављате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корлеоне

29.08.2019 22:38

Гдје год секта влада ту су и камере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

30.08.2019 07:19

Нека камера то је одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

30.08.2019 07:39

Хоће ли се из меморије моћи брисати снимци пост фестум, трајно..? Селективно да се упера, како смо и навикли кад је у питању правда и право, једнакост пред законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХП тамо горе

30.08.2019 07:50

Код нас у Пијеску то је још прије пар година уведено. Елем, начелник Остојић се кажу(трач) не скида са камера. Ваљда му жена неда пребацити на Парове, па гледа ко са ким пије кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјани И Сарајева

30.08.2019 08:00

Камере неце застити нас и насу дјецу у саобрацају који је на подруцју Истоцног Сарајева највеца брука и срамота полиције. Ни једна раскрсница или пјесацки прелаз се не мозе преци пјеске, бициклом или дјецијим колицима од бахатих возаца који паркиравају возила гдје год стигну, а полиција на то не реагује. Немогуце је видјети полицију у Истоцном Сарајеву да регулисе саобрацај, саобрацајци на магистралним путевима дан-ноц "контролису" камионе док јавна полиција цува приватне апотеке.... Безбједност градјана је озбиљно угрозена и исти се не осјецамо сигурни јер се присуство полиције види само на та два мјеста, а наса дјеца нити ходају магистралом, нити се играју испред апотека. Крајње је вријеме да неко реагује на ове проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

30.08.2019 08:08

Слазем се са коментаром, цињеница да камере ницем не слузе или нико у њих не гледа ја да је раскрсница испред кафица Апартман и Студио покривена са три камере, а пјесацки прелази и тротоари увијек пуни непрописно паркираних аутомобила..... Или "камере" не реагују на Нешићеве и слицне њему аутомобиле.... Срамота.