"Veliki brat" pokriva i opštine Istočnog Sarajeva

"Кamere će pokrivati glavne raskrsnice, trgove, zgrade. Naročito bitno jeste uspostavljanje video-nadzora nad obrazovnim ustanovama - od vrtića do osnovnih i srednjih škola", precizirao je Lukač.

Republika Srpska 29.08.2019 | 18:29
"Veliki brat" pokriva i opštine Istočnog Sarajeva
- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je više od 500.000 КM za postavljanje video-nadzora u svim opštinama na području grada Istočno Sarajevo dobro iskorišteno i istakao da će biti nastavljen rad na postavljanju kamera u još 11 opština širom Srpske.

Lukač je naveo da je projekat postavljanja video-nadzora završen u oko 25 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i da se realizuje u još 11.

"Nastojaćemo da sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj pokrijemo video-nadzorom i imamo bezbjedno okruženje za naše građane i djecu", rekao je Lukač, koji se sastao sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predstavnicima šest opština ovog grada, te načelnicima Rogatice i Han Pijeska.

On je konstatovao da je projekat, zajedničkim naporom MUP-a Srpske, gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i svih načelnika šest opština u sastavu grada, završen u Istočnom Sarajevu, ali i Han Pijesku i Rogatici koje nisu u njegovom sastavu.

Lukač je pojasnio da će, prema informacijama kojim raspolaže, više od 230 kamera na području u nadležnosti Policijske uprave kontrolisati ulaze i izlaze u grad Istočno Sarajevo i sve njegove opštine.

"Кamere će pokrivati glavne raskrsnice, trgove, zgrade. Naročito bitno jeste uspostavljanje video-nadzora nad obrazovnim ustanovama - od vrtića do osnovnih i srednjih škola", precizirao je Lukač.

On je isključio mogućnost zloupotrebe snimaka sa nazdornih kamera jer će pristup opremi koja je instalisana u policijskim stanicama imati samo policijski službenici.

"Pristup neće imati svi policijski službenici, već samo oni koji su određeni i imaju šifre za pristup. Sve mogućnosti zloupotrebe biće spriječene jer se zna ko i pod kojom šifrom ulazi u sistem i u koje vrijeme", pojasnio je Lukač.

On je napomenuo da kamere nisu postavljene da bi narušavale bilo čiju privatnost, nego prema zakonu i služe za nadzor nad javnim prostorom radi zaštite građana i njihove bezbjednosti.

"Shvatili smo koliko je uspostavljanje video-nadzora bitno u preventivnom smislu jer će sigurno biti smanjen broj krivičnih djela, ali će i u istragama pomoći policiji da puno brže pronađe počinioce", rekao je Lukač.

On je dodao da je Banjaluka u fazi projektovanja i izvođenja radova na upostavljanju kamera kojih će biti ukupno 35 na području tog grada.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske već duži period širom Srpske, tačnije u 36 opština, realizuje projekte upostavljanja bezbjednog okruženja, odnosno "bezbjednih gradova" u skladu sa svim preporukama i kako se to radi u svjetskim centrima.

Grad Istočno Sarajevo i opštine su pomogli kupovinu kamera za njihova područja, te plaćaju linkove prema "M:telu", dok su inženjeri MUP-a Srpske sačinili projekte, postavili i pustili u funkciju opremu.



(BN TV/Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Direkt

29.08.2019 17:47

Rijaliti u kuci (na televiziji), rijaliti i van kuce.

ODGOVORITE
Name

Ne remse

29.08.2019 20:26

Najpametnija stvar koju su mogli uraditi. Da je to bilo postavljeno u Banjaluci znalo bi se sta je bilo sa Davidom zato ko god govori protiv ovoga nije za sigurnost i bezbjednost. Kakva privatnost sta me briga sto me snimaju na raskrsnici ako nisam napravio nikakav prekrsaj i nemam sta sakriti od organa vlasti. Bice manje kriminala 100%!

Name

Direkt

29.08.2019 23:21

Bile su kamere i u doba kad je David ubijen, samo dzaba, kada rezimu ocigledno sluze za nadziranje i ulazenje u privatnost gradjana, dok za otkrivanje ko su Davidove ubice, nadzor ocigledno ne vazi?

Name

LZ

29.08.2019 19:20

CUJ PRISTUP CE IMATI POLICISKI SLUZBENICI.DA NEMAMO ISKUSTVO SA TIM POLICISKIM SLUZBENICIMA PA I NEKAKO.OVAKO NEK NAM JE BOG NA POMOCI BICE TU SVASTA.ZIVI BILI PAVIDJELI

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

29.08.2019 20:27

Znači sad,kada tatin sin počne da jurca sa motorom po gradu,zovneš 122 i dežurni ulazi u sistem i stvar rješena-patrola na teren ili pak poštar tati od narkomana na vrata..hoće li ovako bi,ako neće,koji k..c je stavljate...

ODGOVORITE
Name

Korleone

29.08.2019 22:38

Gdje god sekta vlada tu su i kamere.

ODGOVORITE
Name

Bakica

30.08.2019 07:19

Neka kamera to je odlicno.

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

30.08.2019 07:39

Hoće li se iz memorije moći brisati snimci post festum, trajno..? Selektivno da se upera, kako smo i navikli kad je u pitanju pravda i pravo, jednakost pred zakonom.

ODGOVORITE
Name

HP tamo gore

30.08.2019 07:50

Kod nas u Pijesku to je još prije par godina uvedeno. Elem, načelnik Ostojić se kažu(trač) ne skida sa kamera. Valjda mu žena neda prebaciti na Parove, pa gleda ko sa kim pije kafu.

ODGOVORITE
Name

Gradjani I Sarajeva

30.08.2019 08:00

Kamere nece zastiti nas i nasu djecu u saobracaju koji je na podrucju Istocnog Sarajeva najveca bruka i sramota policije. Ni jedna raskrsnica ili pjesacki prelaz se ne moze preci pjeske, biciklom ili djecijim kolicima od bahatih vozaca koji parkiravaju vozila gdje god stignu, a policija na to ne reaguje. Nemoguce je vidjeti policiju u Istocnom Sarajevu da regulise saobracaj, saobracajci na magistralnim putevima dan-noc "kontrolisu" kamione dok javna policija cuva privatne apoteke.... Bezbjednost gradjana je ozbiljno ugrozena i isti se ne osjecamo sigurni jer se prisustvo policije vidi samo na ta dva mjesta, a nasa djeca niti hodaju magistralom, niti se igraju ispred apoteka. Krajnje je vrijeme da neko reaguje na ove probleme.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

30.08.2019 08:08

Slazem se sa komentarom, cinjenica da kamere nicem ne sluze ili niko u njih ne gleda ja da je raskrsnica ispred kafica Apartman i Studio pokrivena sa tri kamere, a pjesacki prelazi i trotoari uvijek puni nepropisno parkiranih automobila..... Ili "kamere" ne reaguju na Nešićeve i slicne njemu automobile.... Sramota.