ЕП: Сад тек креће оно право - са Турском за 1. мјесто!

Последња рунда прве фазе – против домаћих за врх! Женска одбојкашка репрезентација Србије у четвртак игра последњу утакмицу у групној фази Европског првенства.  Одбојкашице Србије играће данас за прво место у Групи А у Анкари против домаћина. Ривалке европским шампионкама у осмини финале биће највероватније Азербејџанке или Румунке.

Остали спортови 29.08.2019 | 14:39
ЕП: Сад тек креће оно право - са Турском за 1. мјесто!
Противник изабраницама селектора Зорана Терзића биће домаћин, селекција Турске.

Актуелне шампионке Европе и света у претходних четири кола савладале су Француску, Бугарску, Финску и Грчку.

Европско првенство се одржава у Турској, Пољској, Мадјарској и Словачкој.

Расплет по групама на Европском првенству за одбојкашице. Познато је већ 14 од 16 репрезентација које настављају битку у осмини финала. Из Групе А сигурни су: Србија, Турска и Грчка, из Групе Б: Италија, Белгија, Пољска и Словеније, из Групе Ц: Холандија, Хрватска и Азербејџан, а из Групе Д: Немачка, Русија, Словачка и Шпанија.

Одбојкашице Србије очекивано лако су победиле претходна четири меча у групи. Селектор Зоран Терзићискористио је дуела са слабијим селекцијама да шансу пружи свим одбојкашицама. Данас (18.30) против Туркиња у Анкари следи битка за прво место у Групи А.

Уколико европске и светске шампионке остваре победу против Турксе ривал у осмини финала биће четвртопласирана репрезентација из Групе Ц, а то је тренутно Румунија, мада постоји могућност да бранилац круне игра и против Азербејџана, док је меч са Мађарицама мало вероватан (потребна победа наших северних суседа од 3:0 или 3:1 против лидера групе Ц Холандије, а да Румунија буде поражена од Азербејџана).

Уколико наше репезентативке изгубе, онда ће да заврше на другој позицији, а ривалке у борби за четвртфинале биће победник меча Азербејџан – Румунија. Тај дуел почиње четри сата раније од двобоја Турска – Србија, па ће изабранице селетора Зорана Терзића тада највероватниије знати потенцијалног ривала у првој нокаут фази.

Турска је стари зналац. Сваке године ове репрезентације играју занимљиве утакмице. Ове сезоне чета трофејног италијанског стручњака Ђованија Гуидетија победила је првог викенда Лиге нација Србију са максималним резултатом у Београду, у дворани “Александар Николић”. Није наша селекција тада играла у најјачем саставу, док су Туркиње у српску престоницу стигле комплетне и прилично лако сломиле отпор европских и светских шампионки. Такође, неколико дана пред старт Европског првенства, ове селекције су одиграле пријатељски меч у Белеку, а наша селекција је славила са 3:2.

Квалитет је на страни Србије, али не одговарају Туркиње нашој селекцији. Побеђивала је Турска Србију и када је наша репрезентација била у најјачој постави као прошле године на завршном турниру Лиге нација у Нанђингу после пет сетова. Пре две године на Европском првенству у Бакуу у полуфиналу је Србија разбила Турску са 3:0. Узданице селектора Гуидетија су млада коркеторка Вакифбанка Ебрар Каракурт. На Европском првенству тренутно је најефикаснија турска играчица Еда Ерден Дундар са 60 поена.

Турска је изгубула један бод у мечу са Финском у досадашњем току шампионата. Неочекивано је тај дуел другог кола завршен је тек после пет сетова.

Очекује се да Терзић изведе најјачу поставу са звездама светске одбојке Тијаном Бошковић, Мајом Огњеновић, Бранкицом Михајовић и Стефаном Вељковић. Такође, либеро Силвија Поповић се опоравила од повреде коју је задобила на припремном турниру у Белеку.

За место у осмини финала у Групи А боре се Бугарска и Финска. Квалитет је на страни Бугарки, које су лосе почеле шампионат са три пораза, али имају шансу за поправни. Такође, важна утакмица је у Будимпешти између Азербејџана и Румуније.

Дуел у Лођу између домаћина Пољске и Италије одлучиће о лидеру Групе Б. Италијанке су фаворити. Сјајна коректорка Паола Егону улази у форму и биће главна опасност за Пољакиње које ће имати велику подршку са трибина. Италија и Холандија досад нису изгубиле ни сет.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар