EP: Sad tek kreće ono pravo - sa Turskom za 1. mjesto!

Poslednja runda prve faze – protiv domaćih za vrh! Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije u četvrtak igra poslednju utakmicu u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.  Odbojkašice Srbije igraće danas za prvo mesto u Grupi A u Ankari protiv domaćina. Rivalke evropskim šampionkama u osmini finale biće najverovatnije Azerbejdžanke ili Rumunke.

Ostali sportovi 29.08.2019 | 14:39
EP: Sad tek kreće ono pravo - sa Turskom za 1. mjesto!
Protivnik izabranicama selektora Zorana Terzića biće domaćin, selekcija Turske.

Aktuelne šampionke Evrope i sveta u prethodnih četiri kola savladale su Francusku, Bugarsku, Finsku i Grčku.

Evropsko prvenstvo se održava u Turskoj, Poljskoj, Madjarskoj i Slovačkoj.

Rasplet po grupama na Evropskom prvenstvu za odbojkašice. Poznato je već 14 od 16 reprezentacija koje nastavljaju bitku u osmini finala. Iz Grupe A sigurni su: Srbija, Turska i Grčka, iz Grupe B: Italija, Belgija, Poljska i Slovenije, iz Grupe C: Holandija, Hrvatska i Azerbejdžan, a iz Grupe D: Nemačka, Rusija, Slovačka i Španija.

Odbojkašice Srbije očekivano lako su pobedile prethodna četiri meča u grupi. Selektor Zoran Terzićiskoristio je duela sa slabijim selekcijama da šansu pruži svim odbojkašicama. Danas (18.30) protiv Turkinja u Ankari sledi bitka za prvo mesto u Grupi A.

Ukoliko evropske i svetske šampionke ostvare pobedu protiv Turkse rival u osmini finala biće četvrtoplasirana reprezentacija iz Grupe C, a to je trenutno Rumunija, mada postoji mogućnost da branilac krune igra i protiv Azerbejdžana, dok je meč sa Mađaricama malo verovatan (potrebna pobeda naših severnih suseda od 3:0 ili 3:1 protiv lidera grupe C Holandije, a da Rumunija bude poražena od Azerbejdžana).

Ukoliko naše repezentativke izgube, onda će da završe na drugoj poziciji, a rivalke u borbi za četvrtfinale biće pobednik meča Azerbejdžan – Rumunija. Taj duel počinje četri sata ranije od dvoboja Turska – Srbija, pa će izabranice seletora Zorana Terzića tada najverovatniije znati potencijalnog rivala u prvoj nokaut fazi.

Turska je stari znalac. Svake godine ove reprezentacije igraju zanimljive utakmice. Ove sezone četa trofejnog italijanskog stručnjaka Đovanija Guidetija pobedila je prvog vikenda Lige nacija Srbiju sa maksimalnim rezultatom u Beogradu, u dvorani “Aleksandar Nikolić”. Nije naša selekcija tada igrala u najjačem sastavu, dok su Turkinje u srpsku prestonicu stigle kompletne i prilično lako slomile otpor evropskih i svetskih šampionki. Takođe, nekoliko dana pred start Evropskog prvenstva, ove selekcije su odigrale prijateljski meč u Beleku, a naša selekcija je slavila sa 3:2.

Kvalitet je na strani Srbije, ali ne odgovaraju Turkinje našoj selekciji. Pobeđivala je Turska Srbiju i kada je naša reprezentacija bila u najjačoj postavi kao prošle godine na završnom turniru Lige nacija u Nanđingu posle pet setova. Pre dve godine na Evropskom prvenstvu u Bakuu u polufinalu je Srbija razbila Tursku sa 3:0. Uzdanice selektora Guidetija su mlada korketorka Vakifbanka Ebrar Karakurt. Na Evropskom prvenstvu trenutno je najefikasnija turska igračica Eda Erden Dundar sa 60 poena.

Turska je izgubula jedan bod u meču sa Finskom u dosadašnjem toku šampionata. Neočekivano je taj duel drugog kola završen je tek posle pet setova.

Očekuje se da Terzić izvede najjaču postavu sa zvezdama svetske odbojke Tijanom Bošković, Majom Ognjenović, Brankicom Mihajović i Stefanom Veljković. Takođe, libero Silvija Popović se oporavila od povrede koju je zadobila na pripremnom turniru u Beleku.

Za mesto u osmini finala u Grupi A bore se Bugarska i Finska. Kvalitet je na strani Bugarki, koje su lose počele šampionat sa tri poraza, ali imaju šansu za popravni. Takođe, važna utakmica je u Budimpešti između Azerbejdžana i Rumunije.

Duel u Lođu između domaćina Poljske i Italije odlučiće o lideru Grupe B. Italijanke su favoriti. Sjajna korektorka Paola Egonu ulazi u formu i biće glavna opasnost za Poljakinje koje će imati veliku podršku sa tribina. Italija i Holandija dosad nisu izgubile ni set.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar