Ово је коцкарско-силеџијска логика?!

"У питању је класична коцкарско-силеџијска логика. У Републици Српској она је Додику у два наврата била савезник – први пут у јануару 1998. године када, са само два посланика у НСРС постаје предсједник Владе РС. И други пут у фебруару 2006. године када, и опет с танком парламентарном базом, долази на чело Владе РС. И један и други пут, међутим, то је било могуће захваљујући подршци коју је имао у свјетским центрима моћи", подсјећа Кукић.

Босна и Херцеговина 28.08.2019 | 23:04
Ово је коцкарско-силеџијска логика?!
Академик и професор на Свеучилишту у Мостару Славо Кукић мишљења је да је могућност разумног договора у Предсједништву БиХ о достављању првог Годишњег националног плана (АНП) у Брисел и именовању мандатара за нови сазив Савјета министара БиХ мало вјероватна.
 
Сукоб два концепта 

"Јер, овдје се не ради о компромису којим ће сви бити подједнако и задовољни и незадовољни. Напротив, у питању је сукоб два концепата, при чему један инсистира на поштивању правног поретка, а други на договорима који би правни поредак потпуно игнорисали – и који почива на логици како историја почима с нама", објашњава Кукић у разговору за Вијести.ба.  

Након што је Предсједништво БиХ по други пут отказало ванредну сједницу на чијем је дневном реду било именовање мандатара, Кукић наглашава како су "и једни и други толико чврсти у својим ставовима да је за њих и најситније одступање проблем јер може бити основа за њихово доживљавање невјеродостојнима и може бити разлог за нагло им копнење утјецаја у бирачком тијелу". 

"Има ли се све то у виду, с натезањем којем свакодневно свједочимо мораћемо живјети још неко вријеме, не искључујем да с њим дочекамо чак и нове парламентарне изборе", наводи професор Кукић.

Коцкарско-силеџијска логика

Осврнуо се и на чињеницу да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прво упућивао, а потом повлачио захтјеве за одржавањем ванредних сједница, знајући да његове колеге Жељко Комшић и Шефик Џаферовић неће подржати кандидата Зорана Тегелтију, све док он не подржи АНП.

"У питању је класична коцкарско-силеџијска логика. У Републици Српској она је Додику у два наврата била савезник – први пут у јануару 1998. године када, са само два посланика у НСРС  постаје предсједник Владе РС.  И други пут у фебруару 2006. године када, и опет с танком парламентарном базом, долази на чело Владе РС. И један и други пут, међутим, то је било могуће захваљујући подршци коју је имао у свјетским центрима моћи", подсјећа Кукић.

Но, сада је прича другачија.

"Додик је посвађан са цијелим свијетом и своју снагу црпе искључиво у подршци Београда и Москве. Истовремено, међутим, отпор у Сарајеву је пуно озбиљнији од онога којег је имао у Бањој Луци. Он то, како ствари стоје, још увијек не схваћа и логиком мишића, пријетњама свим и свачим, па и најавама дисолуције, покушава заплашити Комшића и Џаферовића, али и све остале на простору Федерације", наводи он.

Како каже, што вријеме више пролази, свима је све јасније да се ради о пуцњевима из празне пушке.

"Јер, прича је радикално другачија од оне с почетка деведесетих. Застрашивање више не пролази, а знатно другачији су и односи моћи. Истрајавање, хоћу рећи, на тој логици Додику може бити испостављено само као цех којег ће сам плаћати – а то ће се, готово сам сигуран, пррије или касније и догодити. У коначници, он ће изгубити и власт и моћ, и бити ће нека врста глиненог голуба, под третманом правне државе због свега што је претходних двадесетак година чинио а за што се свугдје у свијету завршава на истом мјесту. У затвору", категоричан је Кукић.

Додиков пут у властиту пропаст

Након што је друга ванредна сједница отказана, Додик је најавио низ могућих потеза, попут повлачења сагласности на споразуме о ОС БиХ и индиректним порезима, те преиспитивање надлежности које су са ентитета пренесене на државу БиХ.

Професор Кукић сматра да је и то пуцањ из празне пушке.

"Јер, прича да ће од Народне скупштине РС затражити ускраћиване сагласности о преносу неких надлежности с нивоа ентитета на ниво државе, позивајући се, успут, на Дејтонски устав и изворне надлежности државе, не пије воде. Зашто? Зато што је пренос надлежности с ентитета на државу предвиђен као могућност и у Дејтонском споразуму. Истина, постоји могућност и повратна тих надлежности на ентитете, уз додатак дакако да је то могуће уз строго поштовану процедуру – да зелено свијетло за то даде, прво, државни парламент, а након њега и парламенти ентитета РС и ФБиХ", појашњава он.

Све остало, додаје, унилатералне су акције које представљају удар на уставни поредак.

"И то Милорад Додик врло добро зна. Не кажем, додуше, да се на ту врсту акција он не може одлучити и уз свијест које посљедице оне за њега и за РС могу изазвати. Али, то је већ друго питање – и један од разлога да се размисли и о питању је ли човјек при пуној памети. И није ли му, можда већ сада, потребан озбиљнији медицински третман", Кукићева је порука.

На питање шта у БиХ очекује након 5. септембра, када истиче рок предвиђен споразумом о формирању власти који су потписала три лидера највећих парламентарних странака у БиХ, он наглашава како не вјерује да ће се догодити баш ишта.

"Додик пријети 5. септембром како би, евентуално, своје политичке опоненте у Федерацији присилио на повлачење. Не догоди ли се, пак, то, а неће, 6. септембра ће он, јер зна да је пут у унилатералне акције пут у властиту пропаст, причати потпуно другу причу од оне коју прича данас", мишљења је Кукић.

Блокада до 2022. године

Рјешење за окончање агоније на бх. политичкој сцени не види у преслагивању парламентарне већине.

"Јер, она је, по садашњем стању ствари, немогућа. Наиме, да би кандидат за мандатара Савјета министара добио подрчку парламента, није му довољна само проста парламентарна већина него уз њу мора имати и ентитетску већину у Представничком дому државнога парламента. А ње, што се кандидата изван СНСД-а и његове коалиције из РС, у овом моменту нема. Претпоставимо, потом, да се она, којекаквим политичким трговинама, ипак обезбиједи. У том случају је могуће формирати Савјет министара, али би државни парламент био блокиран све до нових избора 2022. године. И земља би даље заостајала – за својим окружењем, на путу евроатлантског интеграцијског процеса, демографски би се још интензивније празнила, да не набрајам", наводи Кукић.

Додаје да рјешење, другим ријечима, може бити само у измјенама Изборног закона којима се омогућује институт ванредних избора.

"Јер, по постојећем рјешењу, они који остваре неку парламентарну већину, о томе што чине морају пазити само док се не конституише власт. Након тога су заштићени као поларни медвједи. Институт ванредних избора, међутим, знаачи крај такве сигурности, па и обавезу да се пази како се влада. Јер, сваки нови избори могу резултирати радикално другачијим резултатима и губљењем позиција власти и моћи које се у рукама држало", закључује професор Кукић у разговору за портал Вијести.

(Вијести.ба)

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Јами

28.08.2019 21:14

Сад це конгрес СДА и после тога све креце цек да се Баке ријеси гатацког клана и уцврсти на целу СДА дотле це сви да кевцу на Додика и Цовица , зиви били па видили све се багра договорила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

28.08.2019 21:59

Само да Бурле не подписе.

Name

1010

28.08.2019 23:48

Додик народ је уз тебе-Само напред

Name

Скептик

29.08.2019 05:10

Да резимирамо, из текста би извукао најбитније а то је МЕДИЦИНСКИ ТРЕТМАН. ДодиГ се мора хитно хоспитализовати и то у оној кошуљи без рукава...

Name

Нострадамус

29.08.2019 05:34

То би онда била подрска Бакира Додику и Цовицу.Једино ако Босњаци то схвате па се ријесе Бакира.Сви знамо нас менталитет односно колико смо глупи ,ако Бакир и Сда буду осули паљбу по Додику и Цовицу онда це они имати апсолутну подрску својих племена у том це и опозиција у РС стати иза Додика.Њих тројица тај сценарио користе годинама ако им опет успије мислим да смо колективно за лудницу.

Name

Др. Живаго

29.08.2019 05:45

Само да прођу узбори у СДА па мафија братија: Додо , Баке и Човић настављају пљачку народне имовине. Нити ће их занимати АНП нити предсједавајући.

Name

блиц

29.08.2019 06:55

Да ли ови људи зиве негдје у прослим временима или... Не узимају уопсте у обзир реалност и тренутно стање! Ако цемо реално сагледати стање у БиХ оно се не мијења задњих 30 година. Постоји тензија измедју Републике Српске и БиХ и она је константна, повремено ескалира па се мало смири! Морамо узети у обзир цињеницу да је народ у Републици Српској дао мандат предсједнику Додику и СНСД-у и то партнери у Федерацији морају прихватити као реалност. Све остало је пресипање из супљег у празно и непостовање изборне воље градјана Републике Српске. Неопходно је до 5 септембра конституисати власт на нивоу БиХ а онда ако је потребно наредне три или цетири године преговарати о АНП и НАТО-у. Комсиц и Дзаферовиц не схватају да Српски народ тренутно не мозе и не зели да буде дио НАТО-а. То не знаци да се несто у наредном периоду неце промјенити по том питању! Као градјанин Републике Српске а уједно и БиХ позивам Комсица, Дзаферовица, Изетбеговица да се дозову памети и да као сто је то нормално у цијелом свијету формирају власт која це бити репрезент бираца!

Name

Ре 1010

29.08.2019 07:36

Јесте народ уз њега енога у километровским редовима пред амбасадама. И сав онај народ који је отишао одлази или ће отићи. Који то народ онај ботовски под шаторима а и он и су полупразни. Е мој боте која промаја је у твојој глави

Name

ре блиц

29.08.2019 07:48

Да ти кажем овако, као особа која у животу није за СДА гласала - грађане у ФБиХ више апсолутно заболи она ствар за Милетове пријетње. Очито је да Додику, као и већини његових сљедбеника, ни потпис ни закони ништа не значе. Миле се закуне да ће "бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана" и истог дана то погази. Република Српска пристане на нешто, то се изгласа по свим процедурама и онда, пар година касније - ми се предомислили, не може то више тако. Шта, има закон? Боли нас брига, ми законе не поштујемо. Већ 15 година слушамо пријетње и уцјене, превршило је.

Name

блиц

29.08.2019 08:52

За ре Да ли ви у приватном зивоту нпр некада направите греску и схватите да сте ту греску направили. Наравно да покусате исправити ту греску а не и даље исту понављати и ици у даљу пропаст. Тако вам је и са НАТО-ом и приступањем истом. Схватили смо да нам је то греска и не зелимо даље да идемо у пропаст! То је реалност и ниста висе, сигуран сам да је за БиХ као друство најбоља опција укидање војске и преусмјеравање новца за корисније ствари! сваке године војни будзет градјане ове земље коста 300 мил КМ! На крају велики је апсурд са НАТО интеграцијама да муслимани заговарају исте док их НАТО бомбардује у Авганистану, Сирији, Ираку, Либији... Да ли це и на цијој страни муслимани из БиХ ратовати?

Name

ееее

29.08.2019 14:21

Браво професоре Кукицу

Name

мића

31.08.2019 11:09

Ко овога за шта слуша,он је Комшић број 2.

Name

Бејха је пропао пројекат

28.08.2019 21:27

Додик и кад је имао само два посланика из своје странке у парламенту Српске ,имао је подршку и изабран је гласовима већине посланика па је та прича од "два посланика" сасвим трула.Парламент Српске је једнодомна скупштина у којој се одлуке доносе већином гласова посланика невезано за њихову страначку припадност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.08.2019 06:59

Цовјек је трговац паприкама,па је бизнис пренио на људе.О каквој подрсци прицас и гласацима?Јадан је цовјек који новцем купује власт.Мислис да су у федерацији глупи па це најгорег од најгорих прихватити за главног у СМ.Федерација је далеко одмакла од РС,финансијски и морално,па це дозволити да је овај опустоси ко РС.,мало сутра!

Name

Ре за Блејху

29.08.2019 07:05

Исто тако је имао подршку и гласовима већине посланика је подржао и легализовао све одлуке високих представника и све преносе надежности на БиХ од ПДВ-а , војске итд... па та прича од "два посланика" или више њих није сасвим трула.

Name

Хахаааааа. .....

29.08.2019 07:20

По твоме, Миле се мозе номинирати за Нобелову награду за затварање фабрика.

Name

Ре бејха

29.08.2019 07:39

РС је пропао пројекат и то одавно само што то сљепци не иде. Ову лудницу од РС воде пацијенти психијатри су давно побјегли

Name

ре Бејха

29.08.2019 07:49

НСРС није потпуно једнодомна, има то квази Вијеће народа РС. То не значи пуно осим што се и даље не може мијењати Устав РС-а без одобрења Бошњака. С друге стране, потпуно подржавам да се искуства Србије и Републике Српске у потпуности промијене. Нарочито њихово уређење.

Name

Јасно

28.08.2019 21:31

Добро би било да се интелектуалци цесце укљуцују и коментирају. Јасно је да нас воде интересне групе, и никако да се људи трзну и поцну борити за своје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фотеље у магли

28.08.2019 22:07

Професоре, све сте у праву. Надамо се вец 20 год. да це дотицни заврсити иза ресетака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

28.08.2019 22:09

Глуп си ти, Миле ће све побиједити то је сигурно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо

29.08.2019 07:40

Можда док је такви попут тебе

Name

Крај

29.08.2019 00:23

Додик нас вуце у понор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас народа

29.08.2019 00:35

Ста овај цовјек прица?стара yуга је имала законе и где смо сада?Наступа конфедерација у БиХ или Разлаз али какав???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

29.08.2019 01:29

Ронхил је стигао до краја сада би народ гурнуо у рат али ово није 1992 он је заборавио даје сада 2019 И даје толико Криминала плацке направио И да је време сада У зеницу рество зивота нема спаса аронхиле Оплацкао си народ протјерао по свету претис Нема висе тога нико нормалан неце у ред стобом Додику Ронхиле крај ,крај је твоме криминалу плацки отимацини претње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Галеб

29.08.2019 06:30

Ајбе богати научи се писати, па се врати. Свака гњ... дође до ПЦ и пише глупости у не знам којем језику..?

Name

Мишљење

29.08.2019 07:36

Да ли постоје гњ... У власти, у фотељама које по нама пиш... Годинама? Сви ови људи који коментсришу овдје, или по осталим порталима су, или огорчени, разочарани, неки залуђени, неки радознали, није ни важно... Људи који овим путем коментаришу, нису учинили никакво зло народу, лијепо је видјети различите ставове, пуно новина се и сазна. Уосталом, не дај Боже да сви мислимо по истој шеми.

Name

Стварна намјера

29.08.2019 02:53

Слање АНП И НАТО интеграције су само средство којим се зели извести територијална реорганизација БиХ. Ово је покусај пропале политике од пре 15 година. Кроз реформу полиције И судства изврсила би се територијална прекомпозиција. Сада нема помена о војној перспективној имовини циме се намјеравало додјелити БиХ право својине територије. Другим рјецима Сарајево у дослуху са Амбасадама НАТО земаља а у сврху русења дејтонске БиХ. То је права сврха. Од куда ли се појависе сви ови пророци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванредни избор?

29.08.2019 05:13

Поштовани професоре па ви још вјерујете у дјед мраза и штапић вилу... пардон регуларне изборе у БиХ? Додик ће их штимати докле год су СДА, ХДЗ и ЕУ у животу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.08.2019 06:25

САМ НАСЛОВ ВАШЕ АНАЛИЗЕ ЈЕ ВЕОМА ТАЧАН АЛИ ЗАБРИЊАВАЈУЋИ.ТО СУ ОПАСНЕ ИГРЕ.А КАД ПОСТАНУ ПАТОЛОШКЕ ТО ОДМАХ СИЈЕЋИ У КОРЈЕНУ.ТО ЈЕ КОЦКАРСКА ИГРА ЧИТАВОГ ТИМА ГДЈЕ НАЦИЈА ГУБИ СВЕ А ОНИ УЖИВАЈУ У ПАТОЛОГИЈИ И НЕ ГУБЕ НИШТА.ПОЗДРАВ ПРОФЕСОРУ КУКИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко иза угла

29.08.2019 07:10

Знаци било како било бурли не гине ћуза,зато ће по сваку цијену наставити креирати хаос и безнадежје... А то може бити врло врло опасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.08.2019 08:12

.За блиц.Изборе сте добили уцјенама и пријетњама и корупциом.Сад једино имате сансу да Медјународна заједница Вам и то прогледа кроз прсте.Вец 15 година владате силом пријетњама уцјенама корупциом па цак и убиствима.Народ има веома мало удјела у свему томе јер народ одлази боље рецено бјези они који остају зиве у страху и за себе и за своју фамилију.Толико о вољи или боље реци невољи народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

29.08.2019 08:37

Тацно тако. Зато Милорад Додик, због свог коцкарског духа, вец десет година пере новац за Аустиски криминални концерн НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ преко фирми НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО РЕГИСТРОВАНИХ НА ОСНОВНОМ СУДУ У БАЊАЛУЦИ КОД СУДИЈЕ МОНИКЕ КОВАЧЕВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

29.08.2019 18:18

Све је ово ђаво понио нека о однесе кад се већ не зна ко пије ко плаћа јадна смо ми земља,пропала начисто живимо од кредита и партијских прича и запошљавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

31.08.2019 18:38

Овај квази демократа и паметњаковић из Мостара ништа у животу није паметно урадио, већ се бавио антисрпском хистеријом. Он се разумије у демократију као теле у шарена врата.

ОДГОВОРИТЕ