Ovo je kockarsko-siledžijska logika?!

"U pitanju je klasična kockarsko-siledžijska logika. U Republici Srpskoj ona je Dodiku u dva navrata bila saveznik – prvi put u januaru 1998. godine kada, sa samo dva poslanika u NSRS postaje predsjednik Vlade RS. I drugi put u februaru 2006. godine kada, i opet s tankom parlamentarnom bazom, dolazi na čelo Vlade RS. I jedan i drugi put, međutim, to je bilo moguće zahvaljujući podršci koju je imao u svjetskim centrima moći", podsjeća Kukić.

Bosna i Hercegovina 28.08.2019 | 23:04
Ovo je kockarsko-siledžijska logika?!
Akademik i profesor na Sveučilištu u Mostaru Slavo Kukić mišljenja je da je mogućnost razumnog dogovora u Predsjedništvu BiH o dostavljanju prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel i imenovanju mandatara za novi saziv Savjeta ministara BiH malo vjerovatna.
 
Sukob dva koncepta 

"Jer, ovdje se ne radi o kompromisu kojim će svi biti podjednako i zadovoljni i nezadovoljni. Naprotiv, u pitanju je sukob dva koncepata, pri čemu jedan insistira na poštivanju pravnog poretka, a drugi na dogovorima koji bi pravni poredak potpuno ignorisali – i koji počiva na logici kako istorija počima s nama", objašnjava Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.  

Nakon što je Predsjedništvo BiH po drugi put otkazalo vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu bilo imenovanje mandatara, Kukić naglašava kako su "i jedni i drugi toliko čvrsti u svojim stavovima da je za njih i najsitnije odstupanje problem jer može biti osnova za njihovo doživljavanje nevjerodostojnima i može biti razlog za naglo im kopnenje utjecaja u biračkom tijelu". 

"Ima li se sve to u vidu, s natezanjem kojem svakodnevno svjedočimo moraćemo živjeti još neko vrijeme, ne isključujem da s njim dočekamo čak i nove parlamentarne izbore", navodi profesor Kukić.

Kockarsko-siledžijska logika

Osvrnuo se i na činjenicu da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prvo upućivao, a potom povlačio zahtjeve za održavanjem vanrednih sjednica, znajući da njegove kolege Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati kandidata Zorana Tegeltiju, sve dok on ne podrži ANP.

"U pitanju je klasična kockarsko-siledžijska logika. U Republici Srpskoj ona je Dodiku u dva navrata bila saveznik – prvi put u januaru 1998. godine kada, sa samo dva poslanika u NSRS  postaje predsjednik Vlade RS.  I drugi put u februaru 2006. godine kada, i opet s tankom parlamentarnom bazom, dolazi na čelo Vlade RS. I jedan i drugi put, međutim, to je bilo moguće zahvaljujući podršci koju je imao u svjetskim centrima moći", podsjeća Kukić.

No, sada je priča drugačija.

"Dodik je posvađan sa cijelim svijetom i svoju snagu crpe isključivo u podršci Beograda i Moskve. Istovremeno, međutim, otpor u Sarajevu je puno ozbiljniji od onoga kojeg je imao u Banjoj Luci. On to, kako stvari stoje, još uvijek ne shvaća i logikom mišića, prijetnjama svim i svačim, pa i najavama disolucije, pokušava zaplašiti Komšića i Džaferovića, ali i sve ostale na prostoru Federacije", navodi on.

Kako kaže, što vrijeme više prolazi, svima je sve jasnije da se radi o pucnjevima iz prazne puške.

"Jer, priča je radikalno drugačija od one s početka devedesetih. Zastrašivanje više ne prolazi, a znatno drugačiji su i odnosi moći. Istrajavanje, hoću reći, na toj logici Dodiku može biti ispostavljeno samo kao ceh kojeg će sam plaćati – a to će se, gotovo sam siguran, prrije ili kasnije i dogoditi. U konačnici, on će izgubiti i vlast i moć, i biti će neka vrsta glinenog goluba, pod tretmanom pravne države zbog svega što je prethodnih dvadesetak godina činio a za što se svugdje u svijetu završava na istom mjestu. U zatvoru", kategoričan je Kukić.

Dodikov put u vlastitu propast

Nakon što je druga vanredna sjednica otkazana, Dodik je najavio niz mogućih poteza, poput povlačenja saglasnosti na sporazume o OS BiH i indirektnim porezima, te preispitivanje nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu BiH.

Profesor Kukić smatra da je i to pucanj iz prazne puške.

"Jer, priča da će od Narodne skupštine RS zatražiti uskraćivane saglasnosti o prenosu nekih nadležnosti s nivoa entiteta na nivo države, pozivajući se, usput, na Dejtonski ustav i izvorne nadležnosti države, ne pije vode. Zašto? Zato što je prenos nadležnosti s entiteta na državu predviđen kao mogućnost i u Dejtonskom sporazumu. Istina, postoji mogućnost i povratna tih nadležnosti na entitete, uz dodatak dakako da je to moguće uz strogo poštovanu proceduru – da zeleno svijetlo za to dade, prvo, državni parlament, a nakon njega i parlamenti entiteta RS i FBiH", pojašnjava on.

Sve ostalo, dodaje, unilateralne su akcije koje predstavljaju udar na ustavni poredak.

"I to Milorad Dodik vrlo dobro zna. Ne kažem, doduše, da se na tu vrstu akcija on ne može odlučiti i uz svijest koje posljedice one za njega i za RS mogu izazvati. Ali, to je već drugo pitanje – i jedan od razloga da se razmisli i o pitanju je li čovjek pri punoj pameti. I nije li mu, možda već sada, potreban ozbiljniji medicinski tretman", Kukićeva je poruka.

Na pitanje šta u BiH očekuje nakon 5. septembra, kada ističe rok predviđen sporazumom o formiranju vlasti koji su potpisala tri lidera najvećih parlamentarnih stranaka u BiH, on naglašava kako ne vjeruje da će se dogoditi baš išta.

"Dodik prijeti 5. septembrom kako bi, eventualno, svoje političke oponente u Federaciji prisilio na povlačenje. Ne dogodi li se, pak, to, a neće, 6. septembra će on, jer zna da je put u unilateralne akcije put u vlastitu propast, pričati potpuno drugu priču od one koju priča danas", mišljenja je Kukić.

Blokada do 2022. godine

Rješenje za okončanje agonije na bh. političkoj sceni ne vidi u preslagivanju parlamentarne većine.

"Jer, ona je, po sadašnjem stanju stvari, nemoguća. Naime, da bi kandidat za mandatara Savjeta ministara dobio podrčku parlamenta, nije mu dovoljna samo prosta parlamentarna većina nego uz nju mora imati i entitetsku većinu u Predstavničkom domu državnoga parlamenta. A nje, što se kandidata izvan SNSD-a i njegove koalicije iz RS, u ovom momentu nema. Pretpostavimo, potom, da se ona, kojekakvim političkim trgovinama, ipak obezbijedi. U tom slučaju je moguće formirati Savjet ministara, ali bi državni parlament bio blokiran sve do novih izbora 2022. godine. I zemlja bi dalje zaostajala – za svojim okruženjem, na putu evroatlantskog integracijskog procesa, demografski bi se još intenzivnije praznila, da ne nabrajam", navodi Kukić.

Dodaje da rješenje, drugim riječima, može biti samo u izmjenama Izbornog zakona kojima se omogućuje institut vanrednih izbora.

"Jer, po postojećem rješenju, oni koji ostvare neku parlamentarnu većinu, o tome što čine moraju paziti samo dok se ne konstituiše vlast. Nakon toga su zaštićeni kao polarni medvjedi. Institut vanrednih izbora, međutim, znaači kraj takve sigurnosti, pa i obavezu da se pazi kako se vlada. Jer, svaki novi izbori mogu rezultirati radikalno drugačijim rezultatima i gubljenjem pozicija vlasti i moći koje se u rukama držalo", zaključuje profesor Kukić u razgovoru za portal Vijesti.

(Vijesti.ba)

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Jami

28.08.2019 21:14

Sad ce kongres SDA i posle toga sve krece cek da se Bake rijesi gatackog klana i ucvrsti na celu SDA dotle ce svi da kevcu na Dodika i Covica , zivi bili pa vidili sve se bagra dogovorila

ODGOVORITE
Name

Peki

28.08.2019 21:59

Samo da Burle ne podpise.

Name

1010

28.08.2019 23:48

Dodik narod je uz tebe-Samo napred

Name

Skeptik

29.08.2019 05:10

Da rezimiramo, iz teksta bi izvukao najbitnije a to je MEDICINSKI TRETMAN. DodiG se mora hitno hospitalizovati i to u onoj košulji bez rukava...

Name

Nostradamus

29.08.2019 05:34

To bi onda bila podrska Bakira Dodiku i Covicu.Jedino ako Bosnjaci to shvate pa se rijese Bakira.Svi znamo nas mentalitet odnosno koliko smo glupi ,ako Bakir i Sda budu osuli paljbu po Dodiku i Covicu onda ce oni imati apsolutnu podrsku svojih plemena u tom ce i opozicija u RS stati iza Dodika.Njih trojica taj scenario koriste godinama ako im opet uspije mislim da smo kolektivno za ludnicu.

Name

Dr. Živago

29.08.2019 05:45

Samo da prođu uzbori u SDA pa mafija bratija: Dodo , Bake i Čović nastavljaju pljačku narodne imovine. Niti će ih zanimati ANP niti predsjedavajući.

Name

blic

29.08.2019 06:55

Da li ovi ljudi zive negdje u proslim vremenima ili... Ne uzimaju uopste u obzir realnost i trenutno stanje! Ako cemo realno sagledati stanje u BiH ono se ne mijenja zadnjih 30 godina. Postoji tenzija izmedju Republike Srpske i BiH i ona je konstantna, povremeno eskalira pa se malo smiri! Moramo uzeti u obzir cinjenicu da je narod u Republici Srpskoj dao mandat predsjedniku Dodiku i SNSD-u i to partneri u Federaciji moraju prihvatiti kao realnost. Sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno i nepostovanje izborne volje gradjana Republike Srpske. Neophodno je do 5 septembra konstituisati vlast na nivou BiH a onda ako je potrebno naredne tri ili cetiri godine pregovarati o ANP i NATO-u. Komsic i Dzaferovic ne shvataju da Srpski narod trenutno ne moze i ne zeli da bude dio NATO-a. To ne znaci da se nesto u narednom periodu nece promjeniti po tom pitanju! Kao gradjanin Republike Srpske a ujedno i BiH pozivam Komsica, Dzaferovica, Izetbegovica da se dozovu pameti i da kao sto je to normalno u cijelom svijetu formiraju vlast koja ce biti reprezent biraca!

Name

Re 1010

29.08.2019 07:36

Jeste narod uz njega enoga u kilometrovskim redovima pred ambasadama. I sav onaj narod koji je otišao odlazi ili će otići. Koji to narod onaj botovski pod šatorima a i on i su poluprazni. E moj bote koja promaja je u tvojoj glavi

Name

re blic

29.08.2019 07:48

Da ti kažem ovako, kao osoba koja u životu nije za SDA glasala - građane u FBiH više apsolutno zaboli ona stvar za Miletove prijetnje. Očito je da Dodiku, kao i većini njegovih sljedbenika, ni potpis ni zakoni ništa ne znače. Mile se zakune da će "brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana" i istog dana to pogazi. Republika Srpska pristane na nešto, to se izglasa po svim procedurama i onda, par godina kasnije - mi se predomislili, ne može to više tako. Šta, ima zakon? Boli nas briga, mi zakone ne poštujemo. Već 15 godina slušamo prijetnje i ucjene, prevršilo je.

Name

blic

29.08.2019 08:52

Za re Da li vi u privatnom zivotu npr nekada napravite gresku i shvatite da ste tu gresku napravili. Naravno da pokusate ispraviti tu gresku a ne i dalje istu ponavljati i ici u dalju propast. Tako vam je i sa NATO-om i pristupanjem istom. Shvatili smo da nam je to greska i ne zelimo dalje da idemo u propast! To je realnost i nista vise, siguran sam da je za BiH kao drustvo najbolja opcija ukidanje vojske i preusmjeravanje novca za korisnije stvari! svake godine vojni budzet gradjane ove zemlje kosta 300 mil KM! Na kraju veliki je apsurd sa NATO integracijama da muslimani zagovaraju iste dok ih NATO bombarduje u Avganistanu, Siriji, Iraku, Libiji... Da li ce i na cijoj strani muslimani iz BiH ratovati?

Name

eeee

29.08.2019 14:21

Bravo profesore Kukicu

Name

mića

31.08.2019 11:09

Ko ovoga za šta sluša,on je Komšić broj 2.

Name

Bejha je propao projekat

28.08.2019 21:27

Dodik i kad je imao samo dva poslanika iz svoje stranke u parlamentu Srpske ,imao je podršku i izabran je glasovima većine poslanika pa je ta priča od "dva poslanika" sasvim trula.Parlament Srpske je jednodomna skupština u kojoj se odluke donose većinom glasova poslanika nevezano za njihovu stranačku pripadnost.

ODGOVORITE
Name

Re

29.08.2019 06:59

Covjek je trgovac paprikama,pa je biznis prenio na ljude.O kakvoj podrsci pricas i glasacima?Jadan je covjek koji novcem kupuje vlast.Mislis da su u federaciji glupi pa ce najgoreg od najgorih prihvatiti za glavnog u SM.Federacija je daleko odmakla od RS,finansijski i moralno,pa ce dozvoliti da je ovaj opustosi ko RS.,malo sutra!

Name

Re za Blejhu

29.08.2019 07:05

Isto tako je imao podršku i glasovima većine poslanika je podržao i legalizovao sve odluke visokih predstavnika i sve prenose nadežnosti na BiH od PDV-a , vojske itd... pa ta priča od "dva poslanika" ili više njih nije sasvim trula.

Name

Hahaaaaaa. .....

29.08.2019 07:20

Po tvome, Mile se moze nominirati za Nobelovu nagradu za zatvaranje fabrika.

Name

Re bejha

29.08.2019 07:39

RS je propao projekat i to odavno samo što to sljepci ne ide. Ovu ludnicu od RS vode pacijenti psihijatri su davno pobjegli

Name

re Bejha

29.08.2019 07:49

NSRS nije potpuno jednodomna, ima to kvazi Vijeće naroda RS. To ne znači puno osim što se i dalje ne može mijenjati Ustav RS-a bez odobrenja Bošnjaka. S druge strane, potpuno podržavam da se iskustva Srbije i Republike Srpske u potpunosti promijene. Naročito njihovo uređenje.

Name

Jasno

28.08.2019 21:31

Dobro bi bilo da se intelektualci cesce ukljucuju i komentiraju. Jasno je da nas vode interesne grupe, i nikako da se ljudi trznu i pocnu boriti za svoje interese.

ODGOVORITE
Name

Fotelje u magli

28.08.2019 22:07

Profesore, sve ste u pravu. Nadamo se vec 20 god. da ce doticni zavrsiti iza resetaka...

ODGOVORITE
Name

Перо

28.08.2019 22:09

Глуп си ти, Миле ће све побиједити то је сигурно !

ODGOVORITE
Name

Re Pero

29.08.2019 07:40

Možda dok je takvi poput tebe

Name

Kraj

29.08.2019 00:23

Dodik nas vuce u ponor

ODGOVORITE
Name

Glas naroda

29.08.2019 00:35

Sta ovaj covjek prica?stara yuga je imala zakone i gde smo sada?Nastupa konfederacija u BiH ili Razlaz ali kakav???

ODGOVORITE
Name

Galeb

29.08.2019 01:29

Ronhil je stigao do kraja sada bi narod gurnuo u rat ali ovo nije 1992 on je zaboravio daje sada 2019 I daje toliko Kriminala placke napravio I da je vreme sada U zenicu restvo zivota nema spasa aronhile Oplackao si narod protjerao po svetu pretis Nema vise toga niko normalan nece u red stobom Dodiku Ronhile kraj ,kraj je tvome kriminalu placki otimacini pretnje

ODGOVORITE
Name

Re Galeb

29.08.2019 06:30

Ajbe bogati nauči se pisati, pa se vrati. Svaka gnj... dođe do PC i piše gluposti u ne znam kojem jeziku..?

Name

Mišljenje

29.08.2019 07:36

Da li postoje gnj... U vlasti, u foteljama koje po nama piš... Godinama? Svi ovi ljudi koji komentsrišu ovdje, ili po ostalim portalima su, ili ogorčeni, razočarani, neki zaluđeni, neki radoznali, nije ni važno... Ljudi koji ovim putem komentarišu, nisu učinili nikakvo zlo narodu, lijepo je vidjeti različite stavove, puno novina se i sazna. Uostalom, ne daj Bože da svi mislimo po istoj šemi.

Name

Stvarna namjera

29.08.2019 02:53

Slanje ANP I NATO integracije su samo sredstvo kojim se zeli izvesti teritorijalna reorganizacija BiH. Ovo je pokusaj propale politike od pre 15 godina. Kroz reformu policije I sudstva izvrsila bi se teritorijalna prekompozicija. Sada nema pomena o vojnoj perspektivnoj imovini cime se namjeravalo dodjeliti BiH pravo svojine teritorije. Drugim rjecima Sarajevo u dosluhu sa Ambasadama NATO zemalja a u svrhu rusenja dejtonske BiH. To je prava svrha. Od kuda li se pojavise svi ovi proroci.

ODGOVORITE
Name

Vanredni izbor?

29.08.2019 05:13

Poštovani profesore pa vi još vjerujete u djed mraza i štapić vilu... pardon regularne izbore u BiH? Dodik će ih štimati dokle god su SDA, HDZ i EU u životu.....

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.08.2019 06:25

SAM NASLOV VAŠE ANALIZE JE VEOMA TAČAN ALI ZABRINJAVAJUĆI.TO SU OPASNE IGRE.A KAD POSTANU PATOLOŠKE TO ODMAH SIJEĆI U KORJENU.TO JE KOCKARSKA IGRA ČITAVOG TIMA GDJE NACIJA GUBI SVE A ONI UŽIVAJU U PATOLOGIJI I NE GUBE NIŠTA.POZDRAV PROFESORU KUKIĆU.

ODGOVORITE
Name

Neko iza ugla

29.08.2019 07:10

Znaci bilo kako bilo burli ne gine ćuza,zato će po svaku cijenu nastaviti kreirati haos i beznadežje... A to može biti vrlo vrlo opasno

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

29.08.2019 08:12

.Za blic.Izbore ste dobili ucjenama i prijetnjama i korupciom.Sad jedino imate sansu da Medjunarodna zajednica Vam i to progleda kroz prste.Vec 15 godina vladate silom prijetnjama ucjenama korupciom pa cak i ubistvima.Narod ima veoma malo udjela u svemu tome jer narod odlazi bolje receno bjezi oni koji ostaju zive u strahu i za sebe i za svoju familiju.Toliko o volji ili bolje reci nevolji naroda.

ODGOVORITE
Name

NOVOMATIC ADMIRAL I Austrijska Mafija

29.08.2019 08:37

Tacno tako. Zato Milorad Dodik, zbog svog kockarskog duha, vec deset godina pere novac za Austiski kriminalni koncern NOVOMATIC ADMIRAL preko firmi NOVO RS DOO I RSA GAMING DOO REGISTROVANIH NA OSNOVNOM SUDU U BANJALUCI KOD SUDIJE MONIKE KOVAČEVIĆ.

ODGOVORITE
Name

Н

29.08.2019 18:18

Све је ово ђаво понио нека о однесе кад се већ не зна ко пије ко плаћа јадна смо ми земља,пропала начисто живимо од кредита и партијских прича и запошљавања.

ODGOVORITE
Name

Василије

31.08.2019 18:38

Овај квази демократа и паметњаковић из Мостара ништа у животу није паметно урадио, већ се бавио антисрпском хистеријом. Он се разумије у демократију као теле у шарена врата.

ODGOVORITE