Иванишевић је оно што је потребно Новаку!

Богдан Обрадовић, српски тениски тренер, говорио је за Б92 о променама у тенису, Горану Иванишевићу и тиму Новака Ђоковића и очекивањима на УС опену.

Тенис 30.08.2019 | 20:59
Иванишевић је оно што је потребно Новаку!
Обрадовић је био селектор Дејвис куп рерпрезентације Србије која је, предвођена Ђоковићем, 2010. године освојила популарну "салатару".

Он је са нама разговарао углавном о најбољем тенисеру света, а неизбежна тема био је потез који никог није оставио равнодушним - довођење искусног Хрвата Горана Иванишевића у стручни штаб "броја 1".

Обрадовић је истакао да је доста времена у каријери провео са Иванишевићем и да потпуно подржава Новаков потез.

"Мислим да је то неко наслеђе. Новак је слушао пуно прича од мене и од (Ненада) Зимоњића о томе како смо ми проводили време са 'Зецом' (Горан Иванишевић прим. аут.). Зимоњић и ја смо били са њим читавих годину дана пре његовог освајања Вимблдона, тако да с те стране имамо велико пријатељство са свим хрватским играчима, нарочито са Иванишевићем. То потиче још из доба Бобе Живојиновића и то је неко наслеђе. Шта вам је интересантно да имате неког у свом тиму - прво који је експерт за тенис, а са друге стране неког ко је интересантна личност и неког ко из своје перспективе може да вам дочара нешто ново", казао је Обрадовић у разговору за Б92 и додао:

"То је оно што је потребно Новаку - генератори позитивне енергије, знања и искуства који ће му на неки начин помоћи да прође ову нову фазу у његовој каријери. Апсолутно га разумем и подржавам, као што се нисам слагао са Агасијем и Шћепанеком, сада се апсолутно слажем са овим изборим и мислим да је то изузетно добра ствар (за њега)".

Дејвис куп у новом формату, такмичење за које је најзаслужнији фудбалер Ђерар Пике, дебитоваће ове године у Мадриду. Око новина које ћемо видети у новембру много тога је нејасно у овом тренутку, са чиме је сагласан Обрадовић.

"Ако Новак игра мислим да очекујемо да освојимо, ту уопште нема дискусије. Оно што ми није јасно је како ће се све то извести, како се тачно играју ти мечеви, која су тачно правила, које репрезентације упадају као вајлд-карде... Ајде да прође прва година, па да видимо на шта то такмичење тачно личи. Сви знамо да је то нови формат, ново такмичење за играче и за публику - ново за све нас који смо цео живот у Дејвис купу. Али, хајде да видимо", истиче 52-годишњи тениски стручњак.

Искусни стручњак је за Б92 кратко анализирао жреб на УС опену и очекивања везана за најбоље тенисере. 

"Федерер је стално био негде отписиван, константно је негде била прекретница у његовој каријери, па он опет дође до финала Вимблдона. Са једне стране - теже му је да пролази. Он је прво коло сада већ прошао теже од Новака, одиграо је четири сета а могло је да буде и пет. Видећемо до краја прве недеље како ће се ствари одвијати".

Обрадовић каже да не види никога ко може да угрози Новака до финала УС опена, укључујући и прослављеног Швајцарца Федерера.

"То је апсолутно неважно за Новака. Њега можете да победти као што га је Медведев победио, када се све 'намести', али Гренд слем је апсолутно једна нова прича. Новак ту има огромну моћ и не видим било кога да може да га угрози до финала.

Обрадовић је 2010. године био "десна рука" Новака Ђоковића на УС опену и са њим провео цео тај турнир. Сада се присетио занимљиве анегдоте из тог периода која савршено описује Новаков поглед на жреб и то како га он анализира.

"Памтим тренутак када сам био са Новаком 2010. године и добио сам питање једног америчког новинара и нисам знао са ким Новак игра у трећем колу. А, није знао ни Новак. Нас двојица који смо били задужени за његов тенис у том тренутку уопште нисмо гледали жреб. То је одговор на питање колико Новак води рачуна о жребу. Онај ко победи следећи - против њега играш, важи, то је то. Тај дан припреме који има након што претходни меч заврши он сазна против кога игра, тај дан се фокусира и то је то. Ту нема даље дискусије о томе, нема преанализирања код Новака и ја се слажем са том његовом филозофијом", констатовао је Обрадовић.

Обрадовићу, као и многима, није јасан правац водећих тениских тела и он верује да је прави пут уједињење два Асоцијације тениских професионалаца (АТП) и Међународне тениске федерације (ИТФ).

"Оно што је кључно за тенис и што мора да се деси је уједињење, да се уједине АТП и ИТФ. Овако не може. Ви имате ИТФ турнире, Гренд слемове као што је сада УС опен, које играте а добијате АТП поене. То ми личи, као што кажу, много бабица а килаво дете. Не ваљда из простог разлога због свега што се дешава и где покушавају да злоупотребе играче. Исто је све што се дешава с Дејвис купом, АТП Купом или Лејвер купом. На Дејвис купу сада немате АТП поене, а некада су били уведени да би се топ играчи приволели да га играју, док ће сад АТП Куп давати поене... Шта ће на крају бити не знам, али ја навијам да се уједине те две организације", закључио је Обрадовић за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар