Ivanišević je ono što je potrebno Novaku!

Bogdan Obradović, srpski teniski trener, govorio je za B92 o promenama u tenisu, Goranu Ivaniševiću i timu Novaka Đokovića i očekivanjima na US openu.

Tenis 30.08.2019 | 20:59
Ivanišević je ono što je potrebno Novaku!
Obradović je bio selektor Dejvis kup rerprezentacije Srbije koja je, predvođena Đokovićem, 2010. godine osvojila popularnu "salataru".

On je sa nama razgovarao uglavnom o najboljem teniseru sveta, a neizbežna tema bio je potez koji nikog nije ostavio ravnodušnim - dovođenje iskusnog Hrvata Gorana Ivaniševića u stručni štab "broja 1".

Obradović je istakao da je dosta vremena u karijeri proveo sa Ivaniševićem i da potpuno podržava Novakov potez.

"Mislim da je to neko nasleđe. Novak je slušao puno priča od mene i od (Nenada) Zimonjića o tome kako smo mi provodili vreme sa 'Zecom' (Goran Ivanišević prim. aut.). Zimonjić i ja smo bili sa njim čitavih godinu dana pre njegovog osvajanja Vimbldona, tako da s te strane imamo veliko prijateljstvo sa svim hrvatskim igračima, naročito sa Ivaniševićem. To potiče još iz doba Bobe Živojinovića i to je neko nasleđe. Šta vam je interesantno da imate nekog u svom timu - prvo koji je ekspert za tenis, a sa druge strane nekog ko je interesantna ličnost i nekog ko iz svoje perspektive može da vam dočara nešto novo", kazao je Obradović u razgovoru za B92 i dodao:

"To je ono što je potrebno Novaku - generatori pozitivne energije, znanja i iskustva koji će mu na neki način pomoći da prođe ovu novu fazu u njegovoj karijeri. Apsolutno ga razumem i podržavam, kao što se nisam slagao sa Agasijem i Šćepanekom, sada se apsolutno slažem sa ovim izborim i mislim da je to izuzetno dobra stvar (za njega)".

Dejvis kup u novom formatu, takmičenje za koje je najzaslužniji fudbaler Đerar Pike, debitovaće ove godine u Madridu. Oko novina koje ćemo videti u novembru mnogo toga je nejasno u ovom trenutku, sa čime je saglasan Obradović.

"Ako Novak igra mislim da očekujemo da osvojimo, tu uopšte nema diskusije. Ono što mi nije jasno je kako će se sve to izvesti, kako se tačno igraju ti mečevi, koja su tačno pravila, koje reprezentacije upadaju kao vajld-karde... Ajde da prođe prva godina, pa da vidimo na šta to takmičenje tačno liči. Svi znamo da je to novi format, novo takmičenje za igrače i za publiku - novo za sve nas koji smo ceo život u Dejvis kupu. Ali, hajde da vidimo", ističe 52-godišnji teniski stručnjak.

Iskusni stručnjak je za B92 kratko analizirao žreb na US openu i očekivanja vezana za najbolje tenisere. 

"Federer je stalno bio negde otpisivan, konstantno je negde bila prekretnica u njegovoj karijeri, pa on opet dođe do finala Vimbldona. Sa jedne strane - teže mu je da prolazi. On je prvo kolo sada već prošao teže od Novaka, odigrao je četiri seta a moglo je da bude i pet. Videćemo do kraja prve nedelje kako će se stvari odvijati".

Obradović kaže da ne vidi nikoga ko može da ugrozi Novaka do finala US opena, uključujući i proslavljenog Švajcarca Federera.

"To je apsolutno nevažno za Novaka. Njega možete da pobedti kao što ga je Medvedev pobedio, kada se sve 'namesti', ali Grend slem je apsolutno jedna nova priča. Novak tu ima ogromnu moć i ne vidim bilo koga da može da ga ugrozi do finala.

Obradović je 2010. godine bio "desna ruka" Novaka Đokovića na US openu i sa njim proveo ceo taj turnir. Sada se prisetio zanimljive anegdote iz tog perioda koja savršeno opisuje Novakov pogled na žreb i to kako ga on analizira.

"Pamtim trenutak kada sam bio sa Novakom 2010. godine i dobio sam pitanje jednog američkog novinara i nisam znao sa kim Novak igra u trećem kolu. A, nije znao ni Novak. Nas dvojica koji smo bili zaduženi za njegov tenis u tom trenutku uopšte nismo gledali žreb. To je odgovor na pitanje koliko Novak vodi računa o žrebu. Onaj ko pobedi sledeći - protiv njega igraš, važi, to je to. Taj dan pripreme koji ima nakon što prethodni meč završi on sazna protiv koga igra, taj dan se fokusira i to je to. Tu nema dalje diskusije o tome, nema preanaliziranja kod Novaka i ja se slažem sa tom njegovom filozofijom", konstatovao je Obradović.

Obradoviću, kao i mnogima, nije jasan pravac vodećih teniskih tela i on veruje da je pravi put ujedinjenje dva Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) i Međunarodne teniske federacije (ITF).

"Ono što je ključno za tenis i što mora da se desi je ujedinjenje, da se ujedine ATP i ITF. Ovako ne može. Vi imate ITF turnire, Grend slemove kao što je sada US open, koje igrate a dobijate ATP poene. To mi liči, kao što kažu, mnogo babica a kilavo dete. Ne valjda iz prostog razloga zbog svega što se dešava i gde pokušavaju da zloupotrebe igrače. Isto je sve što se dešava s Dejvis kupom, ATP Kupom ili Lejver kupom. Na Dejvis kupu sada nemate ATP poene, a nekada su bili uvedeni da bi se top igrači privoleli da ga igraju, dok će sad ATP Kup davati poene... Šta će na kraju biti ne znam, ali ja navijam da se ujedine te dve organizacije", zaključio je Obradović za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar