"Оштетили Јавни сервис РТС и грађане Србије"

Министар полиције Небојша Стефановић потврдио је данас да је полиција по налогу Тужилаштва за организовани криминал ухапсила три особе због сумње да су злоупотребом положаја у Дајрект медија компанији и РТС-у оштетили јавни сервис и грађане Србије за укупно 688 милиона динара.

Србија 28.08.2019 | 17:33
"Оштетили Јавни сервис РТС и грађане Србије"
Стефановић је на ванредној конференцији за медије рекао да су те особе кривична дела извршиле у периду од августа 2009. до 2018. године.

"Хоћу да похвалим припаднике тужилаштва и полиције, ово је озбиљна истрага која је трајала више година. Дошли смо до релевантних података, а ово је један од примера како је пљачкан РТС и грађани Србије", рекао је министар Стефановић. 

Стефановић је прецизирао да постоји сумња да су М.Ђ.Ј, најпре у својству заменика директора комерцијале и маркетинга РТС, а затим у својству директора, у саизвршилаштву са М.К. у својству шефа маркетиншких пројеката, а уз помагање Ј.Д. тадашње директорке привредног друштва "Дајрект медија" и Ј.С. директора "Дајрект медија" од августа 2009. до 2018. извршили кривчно дело злоупотребе службеног ползозаја одговорног лица.

Они су, како се сумња, то извршили тако што су заједницкцим деловањем закључивали више увогора о пословној сарадњи и анекса тих уговора супротно званичним ценовницима РТС-а.

Реч је о уговору о финансирању Лиге шампиона и Лиге Европе, као и две тв серије Непобедиво срце и Мој рођак са села 2, чиме су прибавили противправну имовински корист "Дајрект медији" од 248.965.564 динара, а на штету РТС и грађана Србије, прецизирао је министар.

"Поред попуста на цену, добили су право и на додатни број секунди за Лигу шампиона и Лигу Европе, као и две ТВ серије, "Непобедиво срце" и Мој рођак са села", изјавио је Стефановић.

Такође, како је додао, постоје основи сумње да су М.Ђ.Ј. и М.К. извршиле кривцно дело злоупотребе службеног положаја одговорног лица тако што су након анализе потрошеног буџета од стране "Дајрект медије", којом је установљено да "Дајрект медија" није испунила износ годишњег буџета на који се уговором обавезала и на основу чега је добила попуст на цене, а попуст је ишао и до 30 одсто, поред попуста на који су имали право као и други оглашивачи, на основу уговора који су потписали имали су обавезу да испуне годишњи бонус да би те цене могли да реализију, нису толико секунди искористуили РТС-у.

"Ова два лица су морала по службеној дужности да на крају године обрачунају да ли је тај попуст остварен, односно да ли је тај број секунди утрошен и онда да, ако није, да ретроактивно умање попуст који је додељен овом друштву, а они то свесно нису радили а то траје моног година", навео је Стефановић.

На основу тога, како је додао, причињена је штета РТС-у 2009, 2011, 2012, и 2013. године од стране поменутих лица у износ од 400 милиона динара.

Такође, постоји сумња да су ова лица са РТС-а извршила кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица тако што фактички нису извршили корекцију цена за друго везано предузеће, такође са потрошњом буџета која је била нижа од онога што је било предвиђено уговором и тако 2009. и 2010. неизвршавањем својих дужности направиле штету РТС од 400.000 евра.

Постоје основи сумње да је привредно друштво Дајрект медија из Београда извршило и кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица јер су Ј.С. и Ј.Д. од 2009. до 2018. године извршењем поменутог дела, а закључењем уговора и анекса који се односе на финансирање Лиге шампиона од 2009. до 2018. године, одобрени и испоручени "џи- ер- пиови секунде" без накнаде, а све противно ценовнику РТС, у вредности од око 227.449.000 динара.

То су учинили у намери да остварр корист Дајрект медији, прецизирао је Стефановић и додао да је на исти начин прибављена корист Дајрект медији на штету РТС у вези са финансирањем друге сезоне серије Мој рођак са села од око 40,5 милиона динара и серије Непобедиво срце са штетом од око седам милиона динара. 

Министар се захвалио свима који су радили на овом случају јер су многи пролазили кроз бројне притиске.  

"Чуо сам данас од Драгана Ђиласа да планира да доведе нове тужиоце. Они су већ доводили људе који су били тада подобни њиховој власти. Њима је важно да покажу да они сами директно одлучују ко ће да иде у затвор", рекао је Стефановић.  

Подсетимо, ухапшени су директор "Дајрект медије" Ј.С. (47), као и двоје запослених у маркетингу РТС-а М.Ђ. Ј. (61) и М. К. (55) због злоупотреба. 

Кривичном пријавом обухваћена је и некадашња директорка у "Дајрект медији" Ј. Д. (1975), која је ван земље, где борави вец дужи временски период и за њом је расписана потрага.

(Курир)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Салаука

28.08.2019 15:41

Када це на ред доци Додик и додиковци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

28.08.2019 17:10

никад. Кад додје вријеме, Рудоња це сјести у дрзавни авион и одлетјети за Русију. Остаце биједни народ да враца дугове.

Name

Везеран

28.08.2019 19:47

Ова тројица, ниједан није видео криминалца, осим на слици. Брука од ликова

Name

Др

29.08.2019 10:34

Ко наиван у ово да повијерује. Одмазда ниста друго.

Name

Ролеx

28.08.2019 17:56

види ових кокосара,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

29.08.2019 06:52

Вјерујем теби више него својим очима. Оно није транспортер него Тамић од 3 тоне, мало прерушен да личи на..... Докторе, Тамић од 3 тоне нема 5 осовина. Оно је оклопно возило из породице БРДМ или слично. Тебе једино интересује јели регистрован. Можда јесте, али је тада имао неодговарајуће и фалсификоване таблице ЦЗ....., по фудбалском клубу, а које не постоје. Свијет нам се смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.08.2019 09:00

СВИ ОКО ВАС СУ КРИВИ САМО СТЕ ВИ ПРАВИ УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ