"Oštetili Javni servis RTS i građane Srbije"

Ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio je danas da je policija po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebom položaja u Dajrekt medija kompaniji i RTS-u oštetili javni servis i građane Srbije za ukupno 688 miliona dinara.

Srbija 28.08.2019 | 17:33
"Oštetili Javni servis RTS i građane Srbije"
Stefanović je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da su te osobe krivična dela izvršile u peridu od avgusta 2009. do 2018. godine.

"Hoću da pohvalim pripadnike tužilaštva i policije, ovo je ozbiljna istraga koja je trajala više godina. Došli smo do relevantnih podataka, a ovo je jedan od primera kako je pljačkan RTS i građani Srbije", rekao je ministar Stefanović. 

Stefanović je precizirao da postoji sumnja da su M.Đ.J, najpre u svojstvu zamenika direktora komercijale i marketinga RTS, a zatim u svojstvu direktora, u saizvršilaštvu sa M.K. u svojstvu šefa marketinških projekata, a uz pomaganje J.D. tadašnje direktorke privrednog društva "Dajrekt medija" i J.S. direktora "Dajrekt medija" od avgusta 2009. do 2018. izvršili krivčno delo zloupotrebe službenog polzozaja odgovornog lica.

Oni su, kako se sumnja, to izvršili tako što su zajednickcim delovanjem zaključivali više uvogora o poslovnoj saradnji i aneksa tih ugovora suprotno zvaničnim cenovnicima RTS-a.

Reč je o ugovoru o finansiranju Lige šampiona i Lige Evrope, kao i dve tv serije Nepobedivo srce i Moj rođak sa sela 2, čime su pribavili protivpravnu imovinski korist "Dajrekt mediji" od 248.965.564 dinara, a na štetu RTS i građana Srbije, precizirao je ministar.

"Pored popusta na cenu, dobili su pravo i na dodatni broj sekundi za Ligu šampiona i Ligu Evrope, kao i dve TV serije, "Nepobedivo srce" i Moj rođak sa sela", izjavio je Stefanović.

Takođe, kako je dodao, postoje osnovi sumnje da su M.Đ.J. i M.K. izvršile krivcno delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica tako što su nakon analize potrošenog budžeta od strane "Dajrekt medije", kojom je ustanovljeno da "Dajrekt medija" nije ispunila iznos godišnjeg budžeta na koji se ugovorom obavezala i na osnovu čega je dobila popust na cene, a popust je išao i do 30 odsto, pored popusta na koji su imali pravo kao i drugi oglašivači, na osnovu ugovora koji su potpisali imali su obavezu da ispune godišnji bonus da bi te cene mogli da realiziju, nisu toliko sekundi iskoristuili RTS-u.

"Ova dva lica su morala po službenoj dužnosti da na kraju godine obračunaju da li je taj popust ostvaren, odnosno da li je taj broj sekundi utrošen i onda da, ako nije, da retroaktivno umanje popust koji je dodeljen ovom društvu, a oni to svesno nisu radili a to traje monog godina", naveo je Stefanović.

Na osnovu toga, kako je dodao, pričinjena je šteta RTS-u 2009, 2011, 2012, i 2013. godine od strane pomenutih lica u iznos od 400 miliona dinara.

Takođe, postoji sumnja da su ova lica sa RTS-a izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica tako što faktički nisu izvršili korekciju cena za drugo vezano preduzeće, takođe sa potrošnjom budžeta koja je bila niža od onoga što je bilo predviđeno ugovorom i tako 2009. i 2010. neizvršavanjem svojih dužnosti napravile štetu RTS od 400.000 evra.

Postoje osnovi sumnje da je privredno društvo Dajrekt medija iz Beograda izvršilo i krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica jer su J.S. i J.D. od 2009. do 2018. godine izvršenjem pomenutog dela, a zaključenjem ugovora i aneksa koji se odnose na finansiranje Lige šampiona od 2009. do 2018. godine, odobreni i isporučeni "dži- er- piovi sekunde" bez naknade, a sve protivno cenovniku RTS, u vrednosti od oko 227.449.000 dinara.

To su učinili u nameri da ostvarr korist Dajrekt mediji, precizirao je Stefanović i dodao da je na isti način pribavljena korist Dajrekt mediji na štetu RTS u vezi sa finansiranjem druge sezone serije Moj rođak sa sela od oko 40,5 miliona dinara i serije Nepobedivo srce sa štetom od oko sedam miliona dinara. 

Ministar se zahvalio svima koji su radili na ovom slučaju jer su mnogi prolazili kroz brojne pritiske.  

"Čuo sam danas od Dragana Đilasa da planira da dovede nove tužioce. Oni su već dovodili ljude koji su bili tada podobni njihovoj vlasti. Njima je važno da pokažu da oni sami direktno odlučuju ko će da ide u zatvor", rekao je Stefanović.  

Podsetimo, uhapšeni su direktor "Dajrekt medije" J.S. (47), kao i dvoje zaposlenih u marketingu RTS-a M.Đ. J. (61) i M. K. (55) zbog zloupotreba. 

Krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja direktorka u "Dajrekt mediji" J. D. (1975), koja je van zemlje, gde boravi vec duži vremenski period i za njom je raspisana potraga.

(Kurir)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Salauka

28.08.2019 15:41

Kada ce na red doci Dodik i dodikovci

ODGOVORITE
Name

Milko

28.08.2019 17:10

nikad. Kad dodje vrijeme, Rudonja ce sjesti u drzavni avion i odletjeti za Rusiju. Ostace bijedni narod da vraca dugove.

Name

Везеран

28.08.2019 19:47

Ова тројица, ниједан није видео криминалца, осим на слици. Брука од ликова

Name

Dr

29.08.2019 10:34

Ko naivan u ovo da povijeruje. Odmazda nista drugo.

Name

Rolex

28.08.2019 17:56

vidi ovih kokosara,

ODGOVORITE
Name

Smislov

29.08.2019 06:52

Vjerujem tebi više nego svojim očima. Ono nije transporter nego Tamić od 3 tone, malo prerušen da liči na..... Doktore, Tamić od 3 tone nema 5 osovina. Ono je oklopno vozilo iz porodice BRDM ili slično. Tebe jedino interesuje jeli registrovan. Možda jeste, ali je tada imao neodgovarajuće i falsifikovane tablice CZ....., po fudbalskom klubu, a koje ne postoje. Svijet nam se smije.

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.08.2019 09:00

SVI OKO VAS SU KRIVI SAMO STE VI PRAVI UŽIVAJTE.

ODGOVORITE