Црвена звезда се пласирала у Лигу шампиона!

Кредит из Швајцарске одвео Звезду у Лигу шампиона! Фудбалери Црвене звезде су успели да се пласирају у Лигу шампиона! Тресла се Маракана, родила се Лига шампиона!!! Још један дараматична утакмица са најлепшим крајем за Црвену звезду.  Црвена звезда се и ове јесени враћа у Лигу шампиона! Шампион Србије избацио је и Јанг бојсе захваљујући голу Алексе Вукановића и одбранама Милана Борјана из финиша. Препуна "Маракана" испратила је још један успех тим Владана Милојевића.

Фудбал 27.08.2019 | 23:05
Црвена звезда се пласирала у Лигу шампиона!
Српски првак је у реванш мечу плеј-офа квалификација за елитно такмичење одиграо нерешено, 1:1 против швајцарског Јанг Бојса.

Звезда је добила прилику да другу годину заредом игра у Лиги шампиона због резултата прве утакмице (2:2), односно већег броја голова постигнутих на гостујућем терену.

Једини погодак за Црвену звезду постигао је Алекса Вукановић у 59. минуту и то из првог шута који је ишао у оквир гола противника.

Фантастичну акцију Марка Марина је дивно испратио Милан Родић, упутио одличан центаршут у петерац, где се нашао крилни нападач Звезде и успео да постигне погодак.

Наду гостима да могу да дођу до преокрета дао је Ел Фарду Бен, фудбалер Звезде који је меч почео са клупе, а у 82. минуту је затресао мрежу свог тима.

У периоду тоталне офанзиве швајцарске екипе велики број играча Звезде се налазио у свом казненом простору, па је у једној од тих ситуација после лошег шута Саидија Јанка управо фудбалер домаћег тима помогао да се резултат изједначи.

Бен је тада главом реаговао и преварио Милана Борјана, који је у 57. минуту умало и сам себе савладао.

Један од најбољих играча Звезде у овим квалификацијама је покушао да спречи лопту да оде у корнер, али му је она у тој намери испала и пала на ногу једном од играча Јанг Бојса, који се томе није надао и није успео да реагује како је желео.

Осим гомиле стихијских напада швајцарског тима у финишу утакмице, то су биле једине занимљиве ситуације у целом мечу, који је обележио велики број прекршаја, прекида игре и картона.

Прво полувреме као и да се није играло, фудбалери Звезде нису успели да упуте ниједан ударац у гол противника, док је Борјан само једном морао да реагује, на другој страни.

У првих 45 минута је арбитар Ентони Тејлор морао да се огласи чак 19 пута, поделио је жуте картоне готово целој одбрани Звезде, осим Милану Родићу, а сличне околности су му се догодиле и у наставку.

Иако су оба тима заиграла много отвореније у других 45 минута, поново је виђено 19 прекршаја, а и један црвени картон, нападачу Звезде Томанеу који је успео да заради две јавне опомене за нешто више од пола сата проведених на терену.

Било је евидентно и да се Јанг Бојс определио за офанзиву игру од почетка, Звезда је успела да успостави равнотежу у другом делу првог полувремена, али се после датог гола повукла и препустила иницијативу противнику.

Ипак, фудбалери Јанг Бојса нису доказали да имају умеће да искористе отворени простор, па је домаћи тим успео да сачува предност стечену у првом мечу и да избори пласман у Лигу шампиона.

Црвена звезда је ОПЕТ успела!

Шампион Србије ће другу годину ЗАРЕДОМ играти групну фазу Лиге шампиона, резервисану за 32 најбоља тима континента, пошто је и ове квалификације у којима је прошла Судуву, Хелсинки и Копенхаген - крунисала "избацивањем" Јанг бојса и то пред препуним трибинама "Маракане".

После одличних 2:2 у Берну, Црвена звезда је у реваншу ремизирала уз мање голова, херој је био Алекса Вукановић после акције из 59. минута.

Све је кренуло од "окрета" Боаћија по пријему лопте на 40 метара од гола, брзе транзиције на леви бок где је Марин "гурнуо" лопту за Родића, а леви бек Звезде послао најбољи центаршут од почетка меча где је сјајно реаговао Вукановић и смирио тензије које су биле присутне у ваздуху.

Деловало је да су гости далеко од изједначења, међутим "немире" је вратио малерозни Бен, аутоголом у 82. минуту, али је смиреност сачувао Борјан великом одбраном.

ЗВЕЗДА - ЈАНГ БОЈС 1:1, УКУПНО 3:3, ЗВЕЗДА ИДЕ ДАЉЕ ЗБОГ ГОЛА У ГОСТИМА!
/Вукановић 59 - Бен аг82/

Швајцарци су у односу на меч у Берну променили формацију, додали су штопера Серенсена и "појачали" су бокове, док су се Црвеној звезди после повреда вратили Јованчић и Милуновић, што је значајно допринело бољој синхронизацији два блока испред Борјана.

Јанг Бојси су кренули офанзивније, пошто су имали лошији резултат из првог дуела, али сем једног кикса Дегенека и интервенције Борјана после прекида, нису много претили до паузе.

Када је у питању Црвена звезда, Владан Милојевић је одлучио да његова екипа игра повученије, без срљања и ризика, тако да су се углавном ослањали на контре и прекиде, али ни тога није било у изобиљу, па голман Јанг бојса није тестиран до полувремена.

Напетост се осећала у ваздуху, нервозни су били и једни и други, а Сеоане је у наставку одлучио да "извади" једног штопера (Цесигер) и појача везни ред Паснахтом.

Играч мање у одбрани значио је више простора и за Звезду по боку, тако да се после прве акције Марина и Родића, и протрчавања бека иза одбране, створила идеална шанса за Вукановића - који је није пропустио, па се голом у 59. минуту наградио за РАД у одбрани.

Јанг бојс је кренуо на све или ништа, ушли су и Оро и Сулејмани, можда се Звезда и превише опустила и већ прославила улазак у Лигу шампиона, па је стигла казна.

Недовољно добар блок је чекао Јанка за шут са 18 метара, лопта је одскочила од траве, имао ју је Борјан, међутим резервиста Бен, који је одиграо последњи меч за Црвену звезду јер се сели у Саудијску Арабију, закачио је лопту и преварио голмана Звезде.

Борјан је до краја меча забележио још једну велику одбрану и још једном показао колико је битан за Звезду, али исто се може рећи и за све играче који су вечерас истрчали на терен.

Звезда је "поновила Салцбург" пред својом публиком и поново је у елити европског фудбала, а видећемо кога ће им жреб, заказан за четвртак од 18 часова, донети ове јесени и да ли ће поново бити великих победа као што је то било против Ливерпула.

Тресла се Маракана од узбуђења и еуфорије на почетку, тресла се мало и од стрепње на крају, али је дочекала да први пут у историји прослави пласман Црвене звезде у Лигу шампиона! И било је време, а и било је заслужено да баш ова генерација и тренер Владан Милојевић подаре култном стадиону вече које му је толико дуго измицало.

Оних швајцарских 2:2 је било довољно да уз ових вечерашњих 1:1 српски шампион елиминише швајцарског и да другу годину заредом заигра у најелтинијем фудбалском такмичењу са 32 најбоља тима Европе. Није срећа, није случајност, ово је тим који је Владан Милојевић тако створио да у европском квалификацијама једноставно не може да изгуби. Ова Звезда уме да се прилагоди, да преживи, да зада ударац када намирише и најмање трагове крви. Да казни противника, као што је вечерас Владан Милојевић казнио колегу са супротне клупе када је овај решио да се отвори и нападне. Класична „милојевићка“ и 12/12 у евроквалификацијама!

Швајцарци су изненадили Звезду променом формације на тројицу позади и пребацивањем брзог Лотомбе са десног на леви бок. Са два изузетно брза бека и истим таквим крилима, план је био да се Звезда пробије по боковима као у првом мечу и да се спакује нека шанса Нсамеу. Требало је Звезди десетак минута да се привикне на такву поставку ривала који је узео лопту на почетку, али је после тога Милојевићев тим врло брзо анестезирао Швајцарце. Јанг Бојс се нашао у проблему као и Копенхаген - није могао да игра своју игру.

Звезда је можда и свесно препустила лопту противнику, али је зато подебљала бокове и лишила Јанг Бојс основне замисли у нападу. Инсипирисан јужноамеричким амбијентом на трибинама, Матео Гарсија је као пуштен са ланца кидисао на Швајцарце и са неколико одузетих лопти у агресивном стилу најавио да је оран за игру. Штета што није имао већу подршку саиграча. Имао је и неке лепе потезе у нападу, одиграо и штиклу Гобељићу...

Маракана је први пут поскочила када је Марин у 15. минуту иделано центрирао у шесанестерац где је Родић био у скоку, али је Цесигер био тај који је избио лопту преко гола. Судија Тејлор није досудио ни корнер. Била му је то једина грешка у првом полувремену.

Како је меч одмицао, више је личио на партију шаха. Ни силна подршка са трибина није могла да убрза темпо у Звездиној игри. Гарсија и Марин су покушавали на махове, али осетна је била велика рупа између двојице задњих везних и предње линије Звезде коју су физички доминантнији играчи гостију лако попуњавали. Недостајао је агилнији Јованчић, недостајао је и конкретнији Боаћи, а фалила је и стандардна магија Марка Марина.

Ушла је Звезда и у проблем са жутим картонима. Штоперски тандем је за 20 минута пожутео због неопрезних стартова. Убрзо за њима и Гобељић. Али уз све недостатке у Звездиној игри, дефанзива је била пефектна. Родић и Вуканович су закључали леви бок, ништа опаснији Швајцарци нису били ни по другој страни.

Једину шансу је Јанг Бојс имао када је Ебишер изненађујуће тукао директно на гол из скраћеног корнера у 33. минуту, али је Борјан био опрезан и избио у корнер. Био је то први и једини шут у оквир гола у првом полувремену.

Додала је Маракана децибеле у другом полувремену, загрмела јаче него у првом, али опет је кренуло шаховски. Чекало се да неко од сва стартега повуче потез и одблокира партију. Повукао га је Сеоанеувођењем Фаснахта уместо ризицног Цесигера и преласком на 4-2-3-1. И изгубио је!

Уласком Фаснахта, Швајцарци су почели више да играју кроз средину и отворио се простор који је Звезда чекала. Меч се потпуно отворио. Борјан је лошом проценом на једну „свећу“ умало скупо коштао Звезду. Имао је и Ебишер опасан шут са 20 метара. Али Звезда је добила простор за игру који је желела. Гарсија је повукао сјајну контру, Марин није добро завршио, а Кањас је из поправног запретио ударцем поред гола који је припалио атомсферу.

Била је то увертира за експлозију!

Отворила се полуконтра у 60. минуту коју је започео Боаћи и пао због повреде ложе. Марин је осетио да Родић убризгава из другог плана и сачкао га. Звездин бек је добио идеалну лопту, још лепше центрирао, а Алекса Вукановић сјајним кретањем надскочио Соренсена и закуцао главом лопту у мрежу.

Подивљала је Маракана у тим тренуцима, Звезда је добила крила, а гостујући тренер није имао куд и повукао је последње адуте са клупе Ороа и Сулејманија. Прешао је на трећу формацију током меча - 4-4-2. Међутим, ни боље екипе нису успевале да притисну Милојевићеву Звезду на Маракани када им је горело под ногама. Звездин стратег је одговорио свежим Томанеом уместо повређеног Боаћија и опорављеним Беном уместо исцпељног Гарсије.

Са сјајним резултатм и „једним и по голом“ предноси у укупном скору, Звезда је опет анестезирала утакмицу, препустила Јанг Бојсима јалову инцијативу и са свежим паром нападача чекала нову шансу. Дошло је у наставку до изражаја и сада већ богато европско искуство Звездиног тренера и играча стечено последњих година. Знала је Звезда када и где да сече игру Јанг Бојса, како да затвори доток лопти торњевима Ороу и Нсамеу, како да украде време, а како да искористи сваки метар празног простора да излети у контру.

Све је деловало иделано до једног безазленог шута Јанка са 20 метара који је чак ишао поред гола, али је закачио Бена, променио смер и завршио у Звездиној мрежи. Јанг Бојс је дошао до гола без једне стопостотне шансе у мечу.

Ни такав хладан туш и несрећа нису унели немир у Звездину игру. Имао је Бен убрзо сјајну шансу да све реши, али је шутирао у голмана. Упркос стихијским нападима да што пре дођу до гола, Швајцарци су до краја имали само шут Нсамеа у надокнади који је Борјан избио у корнер.

Осетила је Маракана да је време за грмљавину и Звезда је преживела до краја. Заслужено. Више ју је заслужила.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ЈАНГ БОЈС 1:1 (0:0)
/Вукановић 60 - Бен 81аг/

Стадион: Рајко Митић.
Гледалаца: око 52.000. 
Судија: Ентони Тејлор.
Црвени картон: Томане (Ц. Звезда) 90+6

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан - Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић - Кањас, Јованчић - Гарсија (од 69. Бен), Марин, Вукановић (од 81. Иванић) - Боаћи (од 62. Томане).

ЈАНГ БОЈС: Ван Балмос - Соренсен, Цесигер (од 51. Цесигер), Луштенбергер - Јанко, Сијеро (од 65. Сулејмани), Ебишер, Лотомба - Асале (од 65 Оро), Нсаме, Нгамале.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Фото: Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗВ

27.08.2019 21:27

Свака цаст , јос партизан да направи успјех

ОДГОВОРИТЕ