Crvena zvezda se plasirala u Ligu šampiona!

Kredit iz Švajcarske odveo Zvezdu u Ligu šampiona! Fudbaleri Crvene zvezde su uspeli da se plasiraju u Ligu šampiona! Tresla se Marakana, rodila se Liga šampiona!!! Još jedan daramatična utakmica sa najlepšim krajem za Crvenu zvezdu.  Crvena zvezda se i ove jeseni vraća u Ligu šampiona! Šampion Srbije izbacio je i Jang bojse zahvaljujući golu Alekse Vukanovića i odbranama Milana Borjana iz finiša. Prepuna "Marakana" ispratila je još jedan uspeh tim Vladana Milojevića.

Fudbal 27.08.2019 | 23:05
Crvena zvezda se plasirala u Ligu šampiona!
Srpski prvak je u revanš meču plej-ofa kvalifikacija za elitno takmičenje odigrao nerešeno, 1:1 protiv švajcarskog Jang Bojsa.

Zvezda je dobila priliku da drugu godinu zaredom igra u Ligi šampiona zbog rezultata prve utakmice (2:2), odnosno većeg broja golova postignutih na gostujućem terenu.

Jedini pogodak za Crvenu zvezdu postigao je Aleksa Vukanović u 59. minutu i to iz prvog šuta koji je išao u okvir gola protivnika.

Fantastičnu akciju Marka Marina je divno ispratio Milan Rodić, uputio odličan centaršut u peterac, gde se našao krilni napadač Zvezde i uspeo da postigne pogodak.

Nadu gostima da mogu da dođu do preokreta dao je El Fardu Ben, fudbaler Zvezde koji je meč počeo sa klupe, a u 82. minutu je zatresao mrežu svog tima.

U periodu totalne ofanzive švajcarske ekipe veliki broj igrača Zvezde se nalazio u svom kaznenom prostoru, pa je u jednoj od tih situacija posle lošeg šuta Saidija Janka upravo fudbaler domaćeg tima pomogao da se rezultat izjednači.

Ben je tada glavom reagovao i prevario Milana Borjana, koji je u 57. minutu umalo i sam sebe savladao.

Jedan od najboljih igrača Zvezde u ovim kvalifikacijama je pokušao da spreči loptu da ode u korner, ali mu je ona u toj nameri ispala i pala na nogu jednom od igrača Jang Bojsa, koji se tome nije nadao i nije uspeo da reaguje kako je želeo.

Osim gomile stihijskih napada švajcarskog tima u finišu utakmice, to su bile jedine zanimljive situacije u celom meču, koji je obeležio veliki broj prekršaja, prekida igre i kartona.

Prvo poluvreme kao i da se nije igralo, fudbaleri Zvezde nisu uspeli da upute nijedan udarac u gol protivnika, dok je Borjan samo jednom morao da reaguje, na drugoj strani.

U prvih 45 minuta je arbitar Entoni Tejlor morao da se oglasi čak 19 puta, podelio je žute kartone gotovo celoj odbrani Zvezde, osim Milanu Rodiću, a slične okolnosti su mu se dogodile i u nastavku.

Iako su oba tima zaigrala mnogo otvorenije u drugih 45 minuta, ponovo je viđeno 19 prekršaja, a i jedan crveni karton, napadaču Zvezde Tomaneu koji je uspeo da zaradi dve javne opomene za nešto više od pola sata provedenih na terenu.

Bilo je evidentno i da se Jang Bojs opredelio za ofanzivu igru od početka, Zvezda je uspela da uspostavi ravnotežu u drugom delu prvog poluvremena, ali se posle datog gola povukla i prepustila inicijativu protivniku.

Ipak, fudbaleri Jang Bojsa nisu dokazali da imaju umeće da iskoriste otvoreni prostor, pa je domaći tim uspeo da sačuva prednost stečenu u prvom meču i da izbori plasman u Ligu šampiona.

Crvena zvezda je OPET uspela!

Šampion Srbije će drugu godinu ZAREDOM igrati grupnu fazu Lige šampiona, rezervisanu za 32 najbolja tima kontinenta, pošto je i ove kvalifikacije u kojima je prošla Suduvu, Helsinki i Kopenhagen - krunisala "izbacivanjem" Jang bojsa i to pred prepunim tribinama "Marakane".

Posle odličnih 2:2 u Bernu, Crvena zvezda je u revanšu remizirala uz manje golova, heroj je bio Aleksa Vukanović posle akcije iz 59. minuta.

Sve je krenulo od "okreta" Boaćija po prijemu lopte na 40 metara od gola, brze tranzicije na levi bok gde je Marin "gurnuo" loptu za Rodića, a levi bek Zvezde poslao najbolji centaršut od početka meča gde je sjajno reagovao Vukanović i smirio tenzije koje su bile prisutne u vazduhu.

Delovalo je da su gosti daleko od izjednačenja, međutim "nemire" je vratio malerozni Ben, autogolom u 82. minutu, ali je smirenost sačuvao Borjan velikom odbranom.

ZVEZDA - JANG BOJS 1:1, UKUPNO 3:3, ZVEZDA IDE DALJE ZBOG GOLA U GOSTIMA!
/Vukanović 59 - Ben ag82/

Švajcarci su u odnosu na meč u Bernu promenili formaciju, dodali su štopera Serensena i "pojačali" su bokove, dok su se Crvenoj zvezdi posle povreda vratili Jovančić i Milunović, što je značajno doprinelo boljoj sinhronizaciji dva bloka ispred Borjana.

Jang Bojsi su krenuli ofanzivnije, pošto su imali lošiji rezultat iz prvog duela, ali sem jednog kiksa Degeneka i intervencije Borjana posle prekida, nisu mnogo pretili do pauze.

Kada je u pitanju Crvena zvezda, Vladan Milojević je odlučio da njegova ekipa igra povučenije, bez srljanja i rizika, tako da su se uglavnom oslanjali na kontre i prekide, ali ni toga nije bilo u izobilju, pa golman Jang bojsa nije testiran do poluvremena.

Napetost se osećala u vazduhu, nervozni su bili i jedni i drugi, a Seoane je u nastavku odlučio da "izvadi" jednog štopera (Cesiger) i pojača vezni red Pasnahtom.

Igrač manje u odbrani značio je više prostora i za Zvezdu po boku, tako da se posle prve akcije Marina i Rodića, i protrčavanja beka iza odbrane, stvorila idealna šansa za Vukanovića - koji je nije propustio, pa se golom u 59. minutu nagradio za RAD u odbrani.

Jang bojs je krenuo na sve ili ništa, ušli su i Oro i Sulejmani, možda se Zvezda i previše opustila i već proslavila ulazak u Ligu šampiona, pa je stigla kazna.

Nedovoljno dobar blok je čekao Janka za šut sa 18 metara, lopta je odskočila od trave, imao ju je Borjan, međutim rezervista Ben, koji je odigrao poslednji meč za Crvenu zvezdu jer se seli u Saudijsku Arabiju, zakačio je loptu i prevario golmana Zvezde.

Borjan je do kraja meča zabeležio još jednu veliku odbranu i još jednom pokazao koliko je bitan za Zvezdu, ali isto se može reći i za sve igrače koji su večeras istrčali na teren.

Zvezda je "ponovila Salcburg" pred svojom publikom i ponovo je u eliti evropskog fudbala, a videćemo koga će im žreb, zakazan za četvrtak od 18 časova, doneti ove jeseni i da li će ponovo biti velikih pobeda kao što je to bilo protiv Liverpula.

Tresla se Marakana od uzbuđenja i euforije na početku, tresla se malo i od strepnje na kraju, ali je dočekala da prvi put u istoriji proslavi plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona! I bilo je vreme, a i bilo je zasluženo da baš ova generacija i trener Vladan Milojević podare kultnom stadionu veče koje mu je toliko dugo izmicalo.

Onih švajcarskih 2:2 je bilo dovoljno da uz ovih večerašnjih 1:1 srpski šampion eliminiše švajcarskog i da drugu godinu zaredom zaigra u najeltinijem fudbalskom takmičenju sa 32 najbolja tima Evrope. Nije sreća, nije slučajnost, ovo je tim koji je Vladan Milojević tako stvorio da u evropskom kvalifikacijama jednostavno ne može da izgubi. Ova Zvezda ume da se prilagodi, da preživi, da zada udarac kada namiriše i najmanje tragove krvi. Da kazni protivnika, kao što je večeras Vladan Milojević kaznio kolegu sa suprotne klupe kada je ovaj rešio da se otvori i napadne. Klasična „milojevićka“ i 12/12 u evrokvalifikacijama!

Švajcarci su iznenadili Zvezdu promenom formacije na trojicu pozadi i prebacivanjem brzog Lotombe sa desnog na levi bok. Sa dva izuzetno brza beka i istim takvim krilima, plan je bio da se Zvezda probije po bokovima kao u prvom meču i da se spakuje neka šansa Nsameu. Trebalo je Zvezdi desetak minuta da se privikne na takvu postavku rivala koji je uzeo loptu na početku, ali je posle toga Milojevićev tim vrlo brzo anestezirao Švajcarce. Jang Bojs se našao u problemu kao i Kopenhagen - nije mogao da igra svoju igru.

Zvezda je možda i svesno prepustila loptu protivniku, ali je zato podebljala bokove i lišila Jang Bojs osnovne zamisli u napadu. Insipirisan južnoameričkim ambijentom na tribinama, Mateo Garsija je kao pušten sa lanca kidisao na Švajcarce i sa nekoliko oduzetih lopti u agresivnom stilu najavio da je oran za igru. Šteta što nije imao veću podršku saigrača. Imao je i neke lepe poteze u napadu, odigrao i štiklu Gobeljiću...

Marakana je prvi put poskočila kada je Marin u 15. minutu idelano centrirao u šesanesterac gde je Rodić bio u skoku, ali je Cesiger bio taj koji je izbio loptu preko gola. Sudija Tejlor nije dosudio ni korner. Bila mu je to jedina greška u prvom poluvremenu.

Kako je meč odmicao, više je ličio na partiju šaha. Ni silna podrška sa tribina nije mogla da ubrza tempo u Zvezdinoj igri. Garsija i Marin su pokušavali na mahove, ali osetna je bila velika rupa između dvojice zadnjih veznih i prednje linije Zvezde koju su fizički dominantniji igrači gostiju lako popunjavali. Nedostajao je agilniji Jovančić, nedostajao je i konkretniji Boaći, a falila je i standardna magija Marka Marina.

Ušla je Zvezda i u problem sa žutim kartonima. Štoperski tandem je za 20 minuta požuteo zbog neopreznih startova. Ubrzo za njima i Gobeljić. Ali uz sve nedostatke u Zvezdinoj igri, defanziva je bila pefektna. Rodić i Vukanovič su zaključali levi bok, ništa opasniji Švajcarci nisu bili ni po drugoj strani.

Jedinu šansu je Jang Bojs imao kada je Ebišer iznenađujuće tukao direktno na gol iz skraćenog kornera u 33. minutu, ali je Borjan bio oprezan i izbio u korner. Bio je to prvi i jedini šut u okvir gola u prvom poluvremenu.

Dodala je Marakana decibele u drugom poluvremenu, zagrmela jače nego u prvom, ali opet je krenulo šahovski. Čekalo se da neko od sva startega povuče potez i odblokira partiju. Povukao ga je Seoaneuvođenjem Fasnahta umesto rizicnog Cesigera i prelaskom na 4-2-3-1. I izgubio je!

Ulaskom Fasnahta, Švajcarci su počeli više da igraju kroz sredinu i otvorio se prostor koji je Zvezda čekala. Meč se potpuno otvorio. Borjan je lošom procenom na jednu „sveću“ umalo skupo koštao Zvezdu. Imao je i Ebišer opasan šut sa 20 metara. Ali Zvezda je dobila prostor za igru koji je želela. Garsija je povukao sjajnu kontru, Marin nije dobro završio, a Kanjas je iz popravnog zapretio udarcem pored gola koji je pripalio atomsferu.

Bila je to uvertira za eksploziju!

Otvorila se polukontra u 60. minutu koju je započeo Boaći i pao zbog povrede lože. Marin je osetio da Rodić ubrizgava iz drugog plana i sačkao ga. Zvezdin bek je dobio idealnu loptu, još lepše centrirao, a Aleksa Vukanović sjajnim kretanjem nadskočio Sorensena i zakucao glavom loptu u mrežu.

Podivljala je Marakana u tim trenucima, Zvezda je dobila krila, a gostujući trener nije imao kud i povukao je poslednje adute sa klupe Oroa i Sulejmanija. Prešao je na treću formaciju tokom meča - 4-4-2. Međutim, ni bolje ekipe nisu uspevale da pritisnu Milojevićevu Zvezdu na Marakani kada im je gorelo pod nogama. Zvezdin strateg je odgovorio svežim Tomaneom umesto povređenog Boaćija i oporavljenim Benom umesto iscpeljnog Garsije.

Sa sjajnim rezultatm i „jednim i po golom“ prednosi u ukupnom skoru, Zvezda je opet anestezirala utakmicu, prepustila Jang Bojsima jalovu incijativu i sa svežim parom napadača čekala novu šansu. Došlo je u nastavku do izražaja i sada već bogato evropsko iskustvo Zvezdinog trenera i igrača stečeno poslednjih godina. Znala je Zvezda kada i gde da seče igru Jang Bojsa, kako da zatvori dotok lopti tornjevima Orou i Nsameu, kako da ukrade vreme, a kako da iskoristi svaki metar praznog prostora da izleti u kontru.

Sve je delovalo idelano do jednog bezazlenog šuta Janka sa 20 metara koji je čak išao pored gola, ali je zakačio Bena, promenio smer i završio u Zvezdinoj mreži. Jang Bojs je došao do gola bez jedne stopostotne šanse u meču.

Ni takav hladan tuš i nesreća nisu uneli nemir u Zvezdinu igru. Imao je Ben ubrzo sjajnu šansu da sve reši, ali je šutirao u golmana. Uprkos stihijskim napadima da što pre dođu do gola, Švajcarci su do kraja imali samo šut Nsamea u nadoknadi koji je Borjan izbio u korner.

Osetila je Marakana da je vreme za grmljavinu i Zvezda je preživela do kraja. Zasluženo. Više ju je zaslužila.

CRVENA ZVEZDA - JANG BOJS 1:1 (0:0)
/Vukanović 60 - Ben 81ag/

Stadion: Rajko Mitić.
Gledalaca: oko 52.000. 
Sudija: Entoni Tejlor.
Crveni karton: Tomane (C. Zvezda) 90+6

CRVENA ZVEZDA: Borjan - Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić - Kanjas, Jovančić - Garsija (od 69. Ben), Marin, Vukanović (od 81. Ivanić) - Boaći (od 62. Tomane).

JANG BOJS: Van Balmos - Sorensen, Cesiger (od 51. Cesiger), Luštenberger - Janko, Sijero (od 65. Sulejmani), Ebišer, Lotomba - Asale (od 65 Oro), Nsame, Ngamale.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Foto: Star Sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ZV

27.08.2019 21:27

Svaka cast , jos partizan da napravi uspjeh

ODGOVORITE