Црнадак: Нова бламажа самог Предсједништва

"С једне стране ово је наставак агоније коју су десет мјесеци приредиле народу СДА, СНСД и ХДЗ. Мучни разговори, мучни преговори без резултата, а ово је данас нова бламажа самог Предсједништва. Сви су очекивали велику сједницу, одлуку о мандатару, а онда 5 до 12 се само каже да нема сједница", казао је за Н1 Игор Црнадак, министар вањских послова БиХ.

Босна и Херцеговина 27.08.2019 | 18:17
Црнадак: Нова бламажа самог Предсједништва
Црнадак је додао да већина кућних савјета сазива озбиљније сједнице.

"Мислим да већина кућних савјета озбиљније сазива сједнице него данас Предсједништво, врло ружно и надам се да се ово никад неће поновити", каже и додаје:

"Ствари унутар других партија не желим да коментаришем. Све су то полу-информације и не желим дати половичну оцјену. Сигурно није лако ни господину Тегелтији, ово млатарање његовим именом лијево-десно. Надам се да ће се та тракавица брзо завршити".

АНП?

"Нисам чуо шта је рекао колега Чавара али ако је било какву врсту оптужбе упутио према ПДП-у, одмах га морам демантовати и рећи да изјаве даје мало опрезније. Ми смо тражили да одлука о томе да ли АНП иде у Брисел или се МАП ставља ван снаге, да одлуку о томе донесу партије које ће чинити нову већину. Ми смо врло принципијелни око тога, нова већина и партије треба да донесу ту одлуку да ли се шаље АНП у Брисел или се МАП ставља ван снаге", поручио је Црнадак.

Састанак са Wигемарком?

"Не знам зашто је толику пажњу привукао тај сстанак, сусрети са амбасадорима нису никаква чудна ствар. Први састанак је био званичан, разговарали смо о ситуацији у БиХ и шта се дешава. Навече смо разговарали о много тема и било је занимљиво за једним столом имати представнике НАТО-а, представнике руске политике и ЕУ. Мени је то било корисно јер ти сви фактори желе да БиХ добије власт на свим нивоима. Они дају подршку формирању власти и она неће нестати", каже министар Игор Црнадак и додаје:

"Ја нисам сматрао да је моје да улазим у детаље око овог споразума. Ипак су експресно поздравили и упутили честитке; и кабинет Могхерини и Хахна".

Црнадак је истакао да ако потписани споразум пропадне, све странке ће имати исту обавезу у БиХ.

"Ако овај споразум пропадне, не само ПДП, него све партије у БиХ ће имати обавезу да допринесу колико могу и да се проблем ријеши. Постоје разне могућности; Савјет министара се бира на начин да га изабере најмање 22 посланика у ПД. Сваки Савјет министара који добије такву подршку је легалан и легитиман. Све битне свјетске адресе желе брзо формирање власти и дају томе подршку. То није подрша за једну, другу или трећу страну него искрена подршка за све".

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пендула

27.08.2019 16:42

Мени се цини да Деyтон оде у ХЕЛАЦ ,а послије коме опанци а коме обојци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.08.2019 17:31

Оде Деyтон оде Република Српска Миле це да изјави.Ја сам своје обецање испунио нема висе Републике Српске а Снсд це да му пљесцу.Као сто је Стипе Месиц рекао ја цу бити последњи пресједник Југославије тако це Миле да казе ја цу бити последњи пресједник РС.

Name

Титаник

27.08.2019 16:45

Добро си Изет има озбиљније сједнице кућног савета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гг

27.08.2019 16:47

Годишњи национални програм (АНП) који представља НАТО-у. На крају годишњег циклуса министри вањских послова и одбране презентирају резултате реформског програма и будуће активности пред Сјеверноатлантским вијећем НАТО-а, које затим процјењује појединачни напредак у припремама за чланство. Припреме и реформе укључују пет области: политичку и економску, одбрамбену и војну, финансијску, сигурносну и правна питања. Пут до чланства у НАТО-у путем Акциног плана за чланство до сада су прошли Чешка, Мађарска и Пољска које су чланицама НАТО-а постале 1999. године, затим Бугарска, Естонија, Латвија, Литва, Румунија и Словенија које су постале чланице 2004. године, те Албанија и Хрватска које су чланице Савеза постале 2009. године. Тренутно се за чланство у НАТО-у путем Акционог плана за чланство припрема Македонија. Предсједништво Босне и Херцеговине је, 10. јуна 2009., усвојило закључак о упућивању формалног захтјева Босне и Херцеговине за Акциони план за чланство, а захтјев је службено уручен 2. октобра 2009.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блиц

27.08.2019 17:54

Морате разумјети да више не желимо чланство у НАТО у! Промјенили смо мишљење и то је чињеница са којом се морате суочити!

Name

Нема мало трудна

27.08.2019 20:17

Нема хоцу-нецу. Или јеси или ниси "Лав"

Name

87

27.08.2019 23:17

ДОДИК ЈЕ СВИ 24 САТА 365 ДАНА У СОПСТВЕНОЈ БЛАМАЖИ

Name

кики

28.08.2019 00:30

АНП и није цланство у НАТО-у...само један корак према томе.Озбиљне политике се не воде тако..данас хоцу ..сутра нецу...а оцекују страни капитал.. зато је било 50 милиона тог истог у РС-у за цијелу 2017 годину...тунгузија је имала 5x висе.

Name

Лонцици

28.08.2019 07:00

Када то треце буде прво, онда це бити боље.

Name

Истина

27.08.2019 20:58

Штета што и предсједништво није у техничком мандату.

ОДГОВОРИТЕ