Crnadak: Nova blamaža samog Predsjedništva

"S jedne strane ovo je nastavak agonije koju su deset mjeseci priredile narodu SDA, SNSD i HDZ. Mučni razgovori, mučni pregovori bez rezultata, a ovo je danas nova blamaža samog Predsjedništva. Svi su očekivali veliku sjednicu, odluku o mandataru, a onda 5 do 12 se samo kaže da nema sjednica", kazao je za N1 Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina 27.08.2019 | 18:17
Crnadak: Nova blamaža samog Predsjedništva
Crnadak je dodao da većina kućnih savjeta saziva ozbiljnije sjednice.

"Mislim da većina kućnih savjeta ozbiljnije saziva sjednice nego danas Predsjedništvo, vrlo ružno i nadam se da se ovo nikad neće ponoviti", kaže i dodaje:

"Stvari unutar drugih partija ne želim da komentarišem. Sve su to polu-informacije i ne želim dati polovičnu ocjenu. Sigurno nije lako ni gospodinu Tegeltiji, ovo mlataranje njegovim imenom lijevo-desno. Nadam se da će se ta trakavica brzo završiti".

ANP?

"Nisam čuo šta je rekao kolega Čavara ali ako je bilo kakvu vrstu optužbe uputio prema PDP-u, odmah ga moram demantovati i reći da izjave daje malo opreznije. Mi smo tražili da odluka o tome da li ANP ide u Brisel ili se MAP stavlja van snage, da odluku o tome donesu partije koje će činiti novu većinu. Mi smo vrlo principijelni oko toga, nova većina i partije treba da donesu tu odluku da li se šalje ANP u Brisel ili se MAP stavlja van snage", poručio je Crnadak.

Sastanak sa Wigemarkom?

"Ne znam zašto je toliku pažnju privukao taj sstanak, susreti sa ambasadorima nisu nikakva čudna stvar. Prvi sastanak je bio zvaničan, razgovarali smo o situaciji u BiH i šta se dešava. Naveče smo razgovarali o mnogo tema i bilo je zanimljivo za jednim stolom imati predstavnike NATO-a, predstavnike ruske politike i EU. Meni je to bilo korisno jer ti svi faktori žele da BiH dobije vlast na svim nivoima. Oni daju podršku formiranju vlasti i ona neće nestati", kaže ministar Igor Crnadak i dodaje:

"Ja nisam smatrao da je moje da ulazim u detalje oko ovog sporazuma. Ipak su ekspresno pozdravili i uputili čestitke; i kabinet Mogherini i Hahna".

Crnadak je istakao da ako potpisani sporazum propadne, sve stranke će imati istu obavezu u BiH.

"Ako ovaj sporazum propadne, ne samo PDP, nego sve partije u BiH će imati obavezu da doprinesu koliko mogu i da se problem riješi. Postoje razne mogućnosti; Savjet ministara se bira na način da ga izabere najmanje 22 poslanika u PD. Svaki Savjet ministara koji dobije takvu podršku je legalan i legitiman. Sve bitne svjetske adrese žele brzo formiranje vlasti i daju tome podršku. To nije podrša za jednu, drugu ili treću stranu nego iskrena podrška za sve".

(N1)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pendula

27.08.2019 18:42

Meni se cini da Deyton ode u HELAC ,a poslije kome opanci a kome obojci .

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

27.08.2019 19:31

Ode Deyton ode Republika Srpska Mile ce da izjavi.Ja sam svoje obecanje ispunio nema vise Republike Srpske a Snsd ce da mu pljescu.Kao sto je Stipe Mesic rekao ja cu biti poslednji presjednik Jugoslavije tako ce Mile da kaze ja cu biti poslednji presjednik RS.

Name

Титаник

27.08.2019 18:45

Добро си Изет има озбиљније сједнице кућног савета.

ODGOVORITE
Name

gg

27.08.2019 18:47

Godišnji nacionalni program (ANP) koji predstavlja NATO-u. Na kraju godišnjeg ciklusa ministri vanjskih poslova i odbrane prezentiraju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak u pripremama za članstvo. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja. Put do članstva u NATO-u putem Akcinog plana za članstvo do sada su prošli Češka, Mađarska i Poljska koje su članicama NATO-a postale 1999. godine, zatim Bugarska, Estonija, Latvija, Litva, Rumunija i Slovenija koje su postale članice 2004. godine, te Albanija i Hrvatska koje su članice Saveza postale 2009. godine. Trenutno se za članstvo u NATO-u putem Akcionog plana za članstvo priprema Makedonija. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je, 10. juna 2009., usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo, a zahtjev je službeno uručen 2. oktobra 2009.

ODGOVORITE
Name

blic

27.08.2019 19:54

Morate razumjeti da više ne želimo članstvo u NATO u! Promjenili smo mišljenje i to je činjenica sa kojom se morate suočiti!

Name

Nema malo trudna

27.08.2019 22:17

Nema hocu-necu. Ili jesi ili nisi "Lav"

Name

87

28.08.2019 01:17

DODIK JE SVI 24 SATA 365 DANA U SOPSTVENOJ BLAMAŽI

Name

kiki

28.08.2019 02:30

ANP i nije clanstvo u NATO-u...samo jedan korak prema tome.Ozbiljne politike se ne vode tako..danas hocu ..sutra necu...a ocekuju strani kapital.. zato je bilo 50 miliona tog istog u RS-u za cijelu 2017 godinu...tunguzija je imala 5x vise.

Name

Loncici

28.08.2019 09:00

Kada to trece bude prvo, onda ce biti bolje.

Name

Istina

27.08.2019 22:58

Šteta što i predsjedništvo nije u tehničkom mandatu.

ODGOVORITE