Дино Рађа: Србија је наозбиљнији кандидат за злато!

Знао сам да ће Ђорђевић да буде велики тренер! “Зна шта ради”, каже легендарни хрватски центар.  Рађа: Сале и ја смо ниво изнад пријатеља! "Имате селектора Ђорђевића који је врхунски стручњак и у кога имате поверења и треба му препустити да бира начин игре", рекао је легендарни хрватски кошаркаш Дино Рађа, који је током каријере углавном био ривал Александра Ђорђевића.

Кошарка 27.08.2019 | 22:45
Дино Рађа: Србија је наозбиљнији кандидат за злато!
Некад земљаци, данас спортски ривали, али и тада, а и сада – пријатељи. Дино Рађа и Александар Ђорђевићдуго се већ познају, па председник Кошаркашког савеза Хрватске о српском селектору говори само у суперлативу. Кад је предстојећи Мундобаскет у питању само такве комплименте користи и док прича о репрезентацији Србије, јер баш њу види као највећег фаворита за највиши пласман.

“Објективно гледано, постоји пет или шест екипа које су ту више, мање равноправне, где свако сваког у једној утакмици може да добије. Поготово када се уђе у те неке елиминационе утакмице, ту је свако сам. Шпанци, Французи, Литванци, сви они знају да играју, не може се нико подценити. Ипак, Србија има врхунске квалитете и сигурно може да конкурише за медаљу. Са друге стране, треба бити свестан важности утакмице у четвртфиналу, које могу или да вас одведу у завршницу или доле, увек су неугодне и често се знају догодити изненађења. Упркос свему томе, да је Србија најозбиљнији конкурент за сам врх, то јесте”, рекао је Рађа.

Откуд такво размишљање? Просто је. Рађа сматра да је систем у српском тиму једноставно изнад осталих.

“Имате селектора Ђорђевића који је врхунски стручњак и у кога имате поверења и треба му препустити да бира начин игре. Зна шта ради, изградио је добру атмосферу у тиму, тако не би било фер да коментаришем из ове позиције било шта конкретније јер не познајем довољно детаља, нити сам током сезоне гледао утакмице свих ваших кошаркаша”.

Понеке ипак јесте, једног посебно издваја…

“Знам доста њих, али једно је познавати, а друго пратити играча на начин на који то тренер ради. Богдана Богдановића знам ко је, шта је и где игра, одличан је у Сакраменту, има простора за напредак и могућност да остави знајачан траг у НБА”.

Да се вратимо ипак на Ђорђевића, кога је са Рађом недавно спојило снимање рекламе за Лашко пиво.

“Ми смо један ниво изнад пријатеља. Знамо се 35-36 година, још из тих неких клиначких дана и тај однос није поремећен до дан-данас. Увек ми је драго да га видим и изгрлим... Знао сам да ће бити велики тренер, јер је такав био и као играч. Знао сам и за њега, и за Жељка Обрадовића. Једноставно, видиш кад неко нагиње ка тренерској каријери, једноставно то је тако, види се из авиона”, каже Дино Рађа.

"Имате селектора Ђорђевића који је врхунски стручњак и у кога имате поверења и треба му препустити да бира начин игре", рекао је легендарни хрватски кошаркаш Дино Рађа, који је током каријере углавном био ривал Александра Ђорђевића.

Али и пријатељ.

Када се Сале опраштао у крцатом "Пиониру", између осталих, био је ту и Рађа.

"Ми смо један ниво изнад пријатеља. Знамо се 35, 36 година... Још из тих неких клиначких дана и тај однос није поремећен до дан-данас. Увек ми је драго да га видим и изгрлим. Тако је било и недавно када нас је повезало Лашко пиво", испричао је некадашњи ас Југопластике, Роме, Бостон Селтикса, Панатинаикоса, Задра, Олимпијакоса, Цибоне и поново Сплита, који је у међувремену вратио старо име.

"Зна шта ради, изградио је добру атмосферу у тиму", додао је, али се оградио од даљег коментарисања и прогнозирања, јер до данас није довољно пута гледао "орлове".

"Не би било фер да коментаришем више од тога из ове позиције било шта конкретније, јер не познајем довољно детаља, нити сам током сезоне гледао утакмице свих ваших кошаркаша. Знам доста њих, али једно је познавати, а друго пратити играча на начин на који то тренер ради", остао је уздржан 52-годишњи Сплићанин.

"Богдана Богдановића знам ко је, шта је и где игра, одличан је у Сакраменту, има простора за напредак и могућност да остави знајачан траг у НБА".

Као председник Стручног савета Кошаркашког савеза Хрватске, Рађа по природи ствари прати дешавања у европској и светској кошарци, а све у покушају да репрезентацију Хрватске врати макар тамо где је била у време када су покојни Дражен Петровић, затим Тони Кукоч, Данко Цвјетичанин, Велимир Перасовић, Жан Табак, Стојко Вранковић, Аријан Комазец, итд.

"Објективно гледано, постоји пет или шест екипа које су ту више, мање равноправне, где свако сваког у једној утакмици може да добије. Поготово када се уђе у те неке елиминационе утакмице, ту је свако сам. Шпанци, Французи, Литванци, сви они знају да играју, не може се нико потценити", рекао је освајач олимпијског сребра из Сеула 1988. са СФРЈ и Барселоне 1992. са Хрватском.

"Ипак, Србија има врхунске квалитете и сигурно може да конкурише за медаљу. Са друге стране, треба бити свестан важности утакмице у четвртфиналу, које могу или да вас одведу у завршницу или доле, увек су неугодне и често се знају догодити изненађења. Упркос свему томе, да је Србија најозбиљнији конкурент за сам врх, то јесте", рекао је Рађа.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар