Dino Rađa: Srbija je naozbiljniji kandidat za zlato!

Znao sam da će Đorđević da bude veliki trener! “Zna šta radi”, kaže legendarni hrvatski centar.  Rađa: Sale i ja smo nivo iznad prijatelja! "Imate selektora Đorđevića koji je vrhunski stručnjak i u koga imate poverenja i treba mu prepustiti da bira način igre", rekao je legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa, koji je tokom karijere uglavnom bio rival Aleksandra Đorđevića.

Košarka 27.08.2019 | 22:45
Dino Rađa: Srbija je naozbiljniji kandidat za zlato!
Nekad zemljaci, danas sportski rivali, ali i tada, a i sada – prijatelji. Dino Rađa i Aleksandar Đorđevićdugo se već poznaju, pa predsednik Košarkaškog saveza Hrvatske o srpskom selektoru govori samo u superlativu. Kad je predstojeći Mundobasket u pitanju samo takve komplimente koristi i dok priča o reprezentaciji Srbije, jer baš nju vidi kao najvećeg favorita za najviši plasman.

“Objektivno gledano, postoji pet ili šest ekipa koje su tu više, manje ravnopravne, gde svako svakog u jednoj utakmici može da dobije. Pogotovo kada se uđe u te neke eliminacione utakmice, tu je svako sam. Španci, Francuzi, Litvanci, svi oni znaju da igraju, ne može se niko podceniti. Ipak, Srbija ima vrhunske kvalitete i sigurno može da konkuriše za medalju. Sa druge strane, treba biti svestan važnosti utakmice u četvrtfinalu, koje mogu ili da vas odvedu u završnicu ili dole, uvek su neugodne i često se znaju dogoditi iznenađenja. Uprkos svemu tome, da je Srbija najozbiljniji konkurent za sam vrh, to jeste”, rekao je Rađa.

Otkud takvo razmišljanje? Prosto je. Rađa smatra da je sistem u srpskom timu jednostavno iznad ostalih.

“Imate selektora Đorđevića koji je vrhunski stručnjak i u koga imate poverenja i treba mu prepustiti da bira način igre. Zna šta radi, izgradio je dobru atmosferu u timu, tako ne bi bilo fer da komentarišem iz ove pozicije bilo šta konkretnije jer ne poznajem dovoljno detalja, niti sam tokom sezone gledao utakmice svih vaših košarkaša”.

Poneke ipak jeste, jednog posebno izdvaja…

“Znam dosta njih, ali jedno je poznavati, a drugo pratiti igrača na način na koji to trener radi. Bogdana Bogdanovića znam ko je, šta je i gde igra, odličan je u Sakramentu, ima prostora za napredak i mogućnost da ostavi znajačan trag u NBA”.

Da se vratimo ipak na Đorđevića, koga je sa Rađom nedavno spojilo snimanje reklame za Laško pivo.

“Mi smo jedan nivo iznad prijatelja. Znamo se 35-36 godina, još iz tih nekih klinačkih dana i taj odnos nije poremećen do dan-danas. Uvek mi je drago da ga vidim i izgrlim... Znao sam da će biti veliki trener, jer je takav bio i kao igrač. Znao sam i za njega, i za Željka Obradovića. Jednostavno, vidiš kad neko naginje ka trenerskoj karijeri, jednostavno to je tako, vidi se iz aviona”, kaže Dino Rađa.

"Imate selektora Đorđevića koji je vrhunski stručnjak i u koga imate poverenja i treba mu prepustiti da bira način igre", rekao je legendarni hrvatski košarkaš Dino Rađa, koji je tokom karijere uglavnom bio rival Aleksandra Đorđevića.

Ali i prijatelj.

Kada se Sale opraštao u krcatom "Pioniru", između ostalih, bio je tu i Rađa.

"Mi smo jedan nivo iznad prijatelja. Znamo se 35, 36 godina... Još iz tih nekih klinačkih dana i taj odnos nije poremećen do dan-danas. Uvek mi je drago da ga vidim i izgrlim. Tako je bilo i nedavno kada nas je povezalo Laško pivo", ispričao je nekadašnji as Jugoplastike, Rome, Boston Seltiksa, Panatinaikosa, Zadra, Olimpijakosa, Cibone i ponovo Splita, koji je u međuvremenu vratio staro ime.

"Zna šta radi, izgradio je dobru atmosferu u timu", dodao je, ali se ogradio od daljeg komentarisanja i prognoziranja, jer do danas nije dovoljno puta gledao "orlove".

"Ne bi bilo fer da komentarišem više od toga iz ove pozicije bilo šta konkretnije, jer ne poznajem dovoljno detalja, niti sam tokom sezone gledao utakmice svih vaših košarkaša. Znam dosta njih, ali jedno je poznavati, a drugo pratiti igrača na način na koji to trener radi", ostao je uzdržan 52-godišnji Splićanin.

"Bogdana Bogdanovića znam ko je, šta je i gde igra, odličan je u Sakramentu, ima prostora za napredak i mogućnost da ostavi znajačan trag u NBA".

Kao predsednik Stručnog saveta Košarkaškog saveza Hrvatske, Rađa po prirodi stvari prati dešavanja u evropskoj i svetskoj košarci, a sve u pokušaju da reprezentaciju Hrvatske vrati makar tamo gde je bila u vreme kada su pokojni Dražen Petrović, zatim Toni Kukoč, Danko Cvjetičanin, Velimir Perasović, Žan Tabak, Stojko Vranković, Arijan Komazec, itd.

"Objektivno gledano, postoji pet ili šest ekipa koje su tu više, manje ravnopravne, gde svako svakog u jednoj utakmici može da dobije. Pogotovo kada se uđe u te neke eliminacione utakmice, tu je svako sam. Španci, Francuzi, Litvanci, svi oni znaju da igraju, ne može se niko potceniti", rekao je osvajač olimpijskog srebra iz Seula 1988. sa SFRJ i Barselone 1992. sa Hrvatskom.

"Ipak, Srbija ima vrhunske kvalitete i sigurno može da konkuriše za medalju. Sa druge strane, treba biti svestan važnosti utakmice u četvrtfinalu, koje mogu ili da vas odvedu u završnicu ili dole, uvek su neugodne i često se znaju dogoditi iznenađenja. Uprkos svemu tome, da je Srbija najozbiljniji konkurent za sam vrh, to jeste", rekao je Rađa.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar