Болсонаро одбио помоћ лидера за борбу против пожара

Бразилски предсједник Жаир Болсонаро одбацио је помоћ лидера Г7 за борбу против пожара у Амазонији, називајући то колонијалистичким чином.

Свијет 27.08.2019 | 09:58
Болсонаро одбио помоћ лидера за борбу против пожара
Претходно је француски предсједник Емануел Макрон објавио да се Група Седам сагласила да издвоји 20 милиона долара за борбу против пожара, као и дугорочну иницијативу заштите прашуме, пренијела је агенција АП.

Макрон је оптужио Болсонара за пожаре у Амазонији и поновио да лаже у вези са промјеном своје политике према климатским промјенама и крчењу шуме.

Болсонаро је потом рекао да су Макронови “смијешни и непотребни напади на Амазонију” неприхватљиви и оптужио га да третира регион “као да је колонија”.

Бразилски предсједник се, међутим, суочио са изолацијом у иностранству због става о непрестаној кризи у окружењу, а нашао се под јаким притиском и у својој земљи јер је му је према анкетама у овом мјесеце пао рејтинг. 

Како преноси Индеx.хр, на помоћ Г7 бразилски министар за заштиту животне средине Рикардо Салес је реаговао другачије, називајући је добродошлом.

Макрон је, назвавши пожар у Амазонији глобалном кризом, ту тему ставио у врх агенде Г7, истичући да су државе чланице спремне пружити конкретну помоћ.

– Француска ће то учинити с војном подршком у наредним сатима – рекао је јуче Макрон, не износећи детаље.

Канада је најавила да ће послати авионе за гашење пожара у Бразил и издвојила је 11,3 милиона долара за ту намјену.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Велико питање

27.08.2019 08:11

Ко је заиста актер тога позара?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фелиx

27.08.2019 10:25

Стварно ужасно понашање предсједника Бразила, Горе тропске шуме које су намјерно запаљене да би се сијала ГМО соја. Као предсједник тако велике и моћне земље требао би се понашати културно а не у стилу простака и кочијаша.На жалост све је више оваквих малих и мало већих Трамп ликова у свијету. Борис Џонсон нпр а има и Трампића код нас.

ОДГОВОРИТЕ