Bolsonaro odbio pomoć lidera za borbu protiv požara

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro odbacio je pomoć lidera G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.

Svijet 27.08.2019 | 09:58
Bolsonaro odbio pomoć lidera za borbu protiv požara
Prethodno je francuski predsjednik Emanuel Makron objavio da se Grupa Sedam saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume, prenijela je agencija AP.

Makron je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promjenom svoje politike prema klimatskim promjenama i krčenju šume.

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi “smiješni i nepotrebni napadi na Amazoniju” neprihvatljivi i optužio ga da tretira region “kao da je kolonija”.

Brazilski predsjednik se, međutim, suočio sa izolacijom u inostranstvu zbog stava o neprestanoj krizi u okruženju, a našao se pod jakim pritiskom i u svojoj zemlji jer je mu je prema anketama u ovom mjesece pao rejting. 

Kako prenosi Index.hr, na pomoć G7 brazilski ministar za zaštitu životne sredine Rikardo Sales je reagovao drugačije, nazivajući je dobrodošlom.

Makron je, nazvavši požar u Amazoniji globalnom krizom, tu temu stavio u vrh agende G7, ističući da su države članice spremne pružiti konkretnu pomoć.

– Francuska će to učiniti s vojnom podrškom u narednim satima – rekao je juče Makron, ne iznoseći detalje.

Kanada je najavila da će poslati avione za gašenje požara u Brazil i izdvojila je 11,3 miliona dolara za tu namjenu.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Veliko pitanje

27.08.2019 10:11

Ko je zaista akter toga pozara?!

ODGOVORITE
Name

felix

27.08.2019 12:25

Stvarno užasno ponašanje predsjednika Brazila, Gore tropske šume koje su namjerno zapaljene da bi se sijala GMO soja. Kao predsjednik tako velike i moćne zemlje trebao bi se ponašati kulturno a ne u stilu prostaka i kočijaša.Na žalost sve je više ovakvih malih i malo većih Tramp likova u svijetu. Boris Džonson npr a ima i Trampića kod nas.

ODGOVORITE