Потврда: Од недјеље скупља струја за привреду

- У Републици Српској ће од недјеље, 1. септембра, цијена електричне енергије за одређене индустријске купце бити већа, док за грађане неће бити поскупљења, потврдио је генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Република Српска 26.08.2019 | 17:39
Потврда: Од недјеље скупља струја за привреду
- У Републици Српској ће од недјеље, 1. септембра, цијена електричне енергије за одређене индустријске купце бити већа, док за грађане неће бити поскупљења, потврдио је генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Петровић је рекао да је Управа "Електропривреде Републике Српске" данас имала састанак са представницима Синдиката електропривреде, енергетике и Конфедерације синдиката Српске, те да је главна тема била повећање цијена електричне енергије.

Он је појаснио да је Регулаторна агенција за електричну енергију у марту ограничила могућност снабдијевања купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата на начин да су до 1. септембра дужни да обезбиједе свог снабдјевача електричном енергијом.

"У Републици Српској постоје укупно 24 правна лица која имају лиценцу за снабдијевање електричном енегијом, а један од тих снабдјевача је и `Електропривреда Српске`", навео је Петровић.

Према његовим ријечима, купаца на напонским нивоима од 110, 35 и 10 киловата има 1.174.

"Ми желимо да задржимо све купце и од ових 1.174 купца ми смо кориговали цијену електричне енергије за њих око 200 и понудили одговарајуће уговоре", истиче Петровић и додаје да, у случају да купци не потпишу уговор ни са једним снабдјевачем, они ће од 1. септембра бити ван мреже.

Петровић је навео да су нове понуђене цијене за индустријске купце знатно повољније него у окружењу.

"У Србији је 58 евра по мегават-часу, у Хрватској је око 55 евра, у `Електропривреди БиХ` је око 50 евра, у Црној Гори 45 евра, а код нас је то до сада било 31,3 евра и ми смо ту цијену повећали", каже Петровић.

Он је додао да се у наредним годинама може очекивати да и снабдијевање за домаћинства буде тржишно.

"Ми за то нисмо још организационо спремни, тако да ће 499.000 домаћинства остати на непромијењеним цијенама и на јавном снабдијевању, а то значи по најнижој цијени електричне енергије на Балкану", наглашава Петровић.

Предсједник Конфедерације синдиката радника Жељко Тепавчевић рекао је да Конфедерација поздравља одлуку "Електропривреде Републике Српске" јер остаје социјално одговорна и неће повећати цијену електричне енергије за грађане, домове здравља, болнице и водоводе.

Синдикалци су навели да подржавају овакву пословну политику "Електропривреде Српске".

Предсједник Синдиката "Електроприведе Српске" Зоран Мићановић сматра да би доста боље било у овом предузећу да је одлука о изласку на тржиште донесена прије три године.

На данашњем састанку било је ријечи о унапређењу положаја запослених у "Електропривреди Српске", али и о инвестиционом циклусу "Електропривреде" који слиједи. 

(Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Конфедерација - Синдикат у рукама моћника!

26.08.2019 16:04

Замислите ове синдикалне вође дале сагласност за поскупљење струје које ће на крају плаћати грађани. ЕРС нека објави податак, колико новца мјесечно се пребацује на рачун Синдиката у оквиру ЕРС? Колико то мјесечно или годишње кошта грађане Републике Српске? Кулоарске приче су да се на нивоу године на рачуне Синдиката у Електропривреди слије неколико милиона, ко има право да новац грађана пребацује на рачуне Синдиката? СИПА да испита овај случај, гдје истраживачко новинарство у овом случају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зона Сумрака

26.08.2019 17:11

Коментар погадја право у центар! Умјесто разговора са привредном заједницом, они аргументацију за поскупљење налазе у подрсци синдиката. Замислите струцњака?! Веца цијена струје=редовно сервисирање прекобројне партијске армије у Електропривреди! На руку им иде и цињеница да се синдикална тарифа никада не мијења! Овај из Конфедерације синдиката је посебно познат по изнајмљивању "струцних услуга"!!!

Name

незапослен

26.08.2019 21:14

Синдикат је поткупљен и они јаде раде тако је у истоцном дијелу у електро, јаде синдикалисти раде а радници суте нико се јавити не смије имаце мрсе се планови а увелико се ради на раздвајању и отпустању радника. Све је ово сарена лаза ста они раде Сипа да удје тресла би се РС и појединци а њих је преко 100

Name

Доста лази

26.08.2019 16:04

Не лазите висе. Градјанима сте вец неколико пута поскупили кроз накнаду за обновљиве изворе енергије. Једино сто не знамо ста је то обновљено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По ко зна који пут

26.08.2019 19:42

Пљацка!

Name

Лола

26.08.2019 16:07

Тако треба само гулите наживо ову без репа с...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КоЛектор

26.08.2019 17:27

На исти су нацин могли тразити и подрску од градјана за смањење плата у Електропривреди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаза

26.08.2019 17:50

Овај Петровић нема образа кај ни пас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали приватник

26.08.2019 18:42

Требају сви да бојкотују и престану плаћати струју па Лука се понаша као да је то његова имовина. Гдје је Влада па ваљда би она требала да да сагласност на поскупљење. И добро сте ово смислили па опет ударили по привреди.избори ће брзо па ви гласајте опет за СНСД.

Name

Требиње

26.08.2019 19:40

Тај олош је покорио Требиње. Нико не смије да му се супротстави јер је други човјек у држави. ..Можда и први како ствари стоје. За њега закони не важе и може да ради шта хоће. Пријети, уцењује, изгони са посла непослушне. Мислио да ће владати до смрти. Требиње ће одахнути кад он оде са власти!

Name

Заборависте нагласити

26.08.2019 18:40

И по најнизим примањима на балкану....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wигемарк

26.08.2019 19:11

"Најниза цијена у региону"- мантра која се уз варијације понавља, при цему се заборавља / прскаце цињеница најнизих пензија и плата у региону! Лука Петровићу, нисмо сви стали у ред за сендвиц, ракију круску, хладно пиво а и васе пјевање под сатором нам се не свиђа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

26.08.2019 20:06

Неко кајмак годинама скупља док бајати крух дијеле около као награду за остварења и напредак.Иронично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не контам,Гвидо

26.08.2019 20:16

Струја је роба као и свака друга роба,бар би тако требало бити,кад дођеш да купиш неку робу,ако си стална муштерија и купујеш навише,добијеш попуст-рабат,само код нас они који највише троше и својим порезима одржавају овог Гвиду и остале црвене Кмере,наје.у,ово дефинитивно уде укосо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

26.08.2019 20:29

Сви који се буне око цијене струје, имају већи рачун за непотребни мобилни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

заборавко

26.08.2019 21:30

А заборави срећо,кабловску,интернет,тв,гориво,путовања,све те непотребне ствари,по теби срећо треба да се у пећине вратимо

Name

Хју

26.08.2019 20:33

Каква лакрдија. "Синдикат" поздравља одлуку о поскупљењу.... Ма браво!!! Нас фино треба оградити дебелом жицом и испод табле Република Српска само још додати "Психијатрија".... Да случајно неко не залута овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.08.2019 22:24

СРАМОТЕ, КОЛИКО ПЛАЋАТЕ АНАЛИТИЧАРЕ ПО БГ АНЂЕЛКОВИЋА ДА ПРОМОВИШЕ ДОДИКА, КОЛИКО ДАЈЕТЕ УДРУЖЕЊУ ТРЕБИЊАЦА У БГ ЖАРКУ РАТКОВИЋУ, ДАЈТЕ ПОКАЗАТЕЉЕ КОЛИКО СТЕ СТАНОВА КУПИЛИ НА ПЛАНЕТИ. ШТО ПРОДАВНИЦУ,, ПЕРОН,, НАПУСТИШТЕ КАО СНАБДЈЕВАЧА? ДАЈТЕ НАМ ПЛАТЕ КАО У ОСТАЛИМ ЗЕМЉАМА ПА ПОСКУПЉУЈ ТЕ.КО ВАМ ВОДИ,, АЛФА,, ОБЕЗБЕЂЕЊЕ У РИТЕ ГАЦКО И УГЉЕВИК.ВОДОВОДУ СЕ НЕ ПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈА А ВОДА СВАКИ МЈЕСЕЦ.СЕКТАШИ СРАМ ВАС БИЛО ПУНИ СТЕ КАО ШИБИЦА УПОСЛЕНИКА А НЕМАТЕ КАДРОВЕ НИ ЗА ШТО СЕМ КРИМИНАЛ.ПОСКУПЉУЈ ТЕ АЛИ ВАМ ЈЕ СВЈЕЋА ДО ГОРИЛА. ДА ИМА ИКО ПАМЕТИ СИНОЋ НЕБИ,, РАДНИЧКУ МАЈКУ РАНКУ МИШИЋ,, ПРИКАЗА ЛИ ПЕЧЕНУ ОД СУНЧАЊА КОЈЕ СУ ЈОЈ ПЛАТИЛИ СИНДИКТи А ГРАЂЕВИНСКИ РАДНИЦИ РАДЕ НА 45 СТЕПЕНИ ЗА 500 МАРАКА И,, ЦРНА МАЈКА НИЈЕ ЧУЛА ЗА ПЛАТЕ У КОВЕРТИ,, ТЕПАВЧЕВИЋ ПЛАЧЕ ПО РУДНИКУ У ГАЦКУ А САДА КАДА КОД РАДНИЧЕ МАЈКЕ ДВОРИ ПОДРЖАВА ПОСКУПЉЕЊЕ. СТАВЉАЈ ТЕ КАМЕРЕ АЛИ ЛОПОВЛУК ВАМ СЕ ВИДИ. ЈОШ КАДА ЗАТВОРЕНИ БАЗЕН НАПУНИТЕ ВОДОМ СВИ НА НУДИСТИЧКУ ПЛАЖУ И ИМАТЕ РАЗЛОГ ПОВЕЋАТИ ЈОШ ЗА 113%. ПОЗДРАВ ОД,, СИГМЕ,, ЛАСТВА.

Name

синдикат

26.08.2019 20:55

Синдикалисти цуда раде. Раде у корист директора дизу руке први гласају и после на синдикалним састанцима радницима исприцају супљу прицу. А струју продају висе а ерс се распада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2019 21:38

Кад он оде, доће други....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле

27.08.2019 05:05

Лако је Зорану Мицановицу плацати струју кад ради он, ради му зена, и сина је запослио на Рите

ОДГОВОРИТЕ