Potvrda: Od nedjelje skuplja struja za privredu

- U Republici Srpskoj će od nedjelje, 1. septembra, cijena električne energije za određene industrijske kupce biti veća, dok za građane neće biti poskupljenja, potvrdio je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Republika Srpska 26.08.2019 | 17:39
Potvrda: Od nedjelje skuplja struja za privredu
- U Republici Srpskoj će od nedjelje, 1. septembra, cijena električne energije za određene industrijske kupce biti veća, dok za građane neće biti poskupljenja, potvrdio je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Petrović je rekao da je Uprava "Elektroprivrede Republike Srpske" danas imala sastanak sa predstavnicima Sindikata elektroprivrede, energetike i Кonfederacije sindikata Srpske, te da je glavna tema bila povećanje cijena električne energije.

On je pojasnio da je Regulatorna agencija za električnu energiju u martu ograničila mogućnost snabdijevanja kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata na način da su do 1. septembra dužni da obezbijede svog snabdjevača električnom energijom.

"U Republici Srpskoj postoje ukupno 24 pravna lica koja imaju licencu za snabdijevanje električnom enegijom, a jedan od tih snabdjevača je i `Elektroprivreda Srpske`", naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata ima 1.174.

"Mi želimo da zadržimo sve kupce i od ovih 1.174 kupca mi smo korigovali cijenu električne energije za njih oko 200 i ponudili odgovarajuće ugovore", ističe Petrović i dodaje da, u slučaju da kupci ne potpišu ugovor ni sa jednim snabdjevačem, oni će od 1. septembra biti van mreže.

Petrović je naveo da su nove ponuđene cijene za industrijske kupce znatno povoljnije nego u okruženju.

"U Srbiji je 58 evra po megavat-času, u Hrvatskoj je oko 55 evra, u `Elektroprivredi BiH` je oko 50 evra, u Crnoj Gori 45 evra, a kod nas je to do sada bilo 31,3 evra i mi smo tu cijenu povećali", kaže Petrović.

On je dodao da se u narednim godinama može očekivati da i snabdijevanje za domaćinstva bude tržišno.

"Mi za to nismo još organizaciono spremni, tako da će 499.000 domaćinstva ostati na nepromijenjenim cijenama i na javnom snabdijevanju, a to znači po najnižoj cijeni električne energije na Balkanu", naglašava Petrović.

Predsjednik Кonfederacije sindikata radnika Željko Tepavčević rekao je da Кonfederacija pozdravlja odluku "Elektroprivrede Republike Srpske" jer ostaje socijalno odgovorna i neće povećati cijenu električne energije za građane, domove zdravlja, bolnice i vodovode.

Sindikalci su naveli da podržavaju ovakvu poslovnu politiku "Elektroprivrede Srpske".

Predsjednik Sindikata "Elektroprivede Srpske" Zoran Mićanović smatra da bi dosta bolje bilo u ovom preduzeću da je odluka o izlasku na tržište donesena prije tri godine.

Na današnjem sastanku bilo je riječi o unapređenju položaja zaposlenih u "Elektroprivredi Srpske", ali i o investicionom ciklusu "Elektroprivrede" koji slijedi. 

(Srna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Konfederacija - Sindikat u rukama moćnika!

26.08.2019 16:04

Zamislite ove sindikalne vođe dale saglasnost za poskupljenje struje koje će na kraju plaćati građani. ERS neka objavi podatak, koliko novca mjesečno se prebacuje na račun Sindikata u okviru ERS? Koliko to mjesečno ili godišnje košta građane Republike Srpske? Kuloarske priče su da se na nivou godine na račune Sindikata u Elektroprivredi slije nekoliko miliona, ko ima pravo da novac građana prebacuje na račune Sindikata? SIPA da ispita ovaj slučaj, gdje istraživačko novinarstvo u ovom slučaju?

ODGOVORITE
Name

Zona Sumraka

26.08.2019 17:11

Komentar pogadja pravo u centar! Umjesto razgovora sa privrednom zajednicom, oni argumentaciju za poskupljenje nalaze u podrsci sindikata. Zamislite strucnjaka?! Veca cijena struje=redovno servisiranje prekobrojne partijske armije u Elektroprivredi! Na ruku im ide i cinjenica da se sindikalna tarifa nikada ne mijenja! Ovaj iz Konfederacije sindikata je posebno poznat po iznajmljivanju "strucnih usluga"!!!

Name

nezaposlen

26.08.2019 21:14

Sindikat je potkupljen i oni jade rade tako je u istocnom dijelu u elektro, jade sindikalisti rade a radnici sute niko se javiti ne smije imace mrse se planovi a uveliko se radi na razdvajanju i otpustanju radnika. Sve je ovo sarena laza sta oni rade Sipa da udje tresla bi se RS i pojedinci a njih je preko 100

Name

Dosta lazi

26.08.2019 16:04

Ne lazite vise. Gradjanima ste vec nekoliko puta poskupili kroz naknadu za obnovljive izvore energije. Jedino sto ne znamo sta je to obnovljeno.

ODGOVORITE
Name

Po ko zna koji put

26.08.2019 19:42

Pljacka!

Name

Lola

26.08.2019 16:07

Tako treba samo gulite naživo ovu bez repa s...

ODGOVORITE
Name

KoLektor

26.08.2019 17:27

Na isti su nacin mogli traziti i podrsku od gradjana za smanjenje plata u Elektroprivredi!

ODGOVORITE
Name

Laza

26.08.2019 17:50

Ovaj Petrović nema obraza kaj ni pas

ODGOVORITE
Name

Mali privatnik

26.08.2019 18:42

Trebaju svi da bojkotuju i prestanu plaćati struju pa Luka se ponaša kao da je to njegova imovina. Gdje je Vlada pa valjda bi ona trebala da da saglasnost na poskupljenje. I dobro ste ovo smislili pa opet udarili po privredi.izbori će brzo pa vi glasajte opet za SNSD.

Name

Trebinje

26.08.2019 19:40

Taj ološ je pokorio Trebinje. Niko ne smije da mu se suprotstavi jer je drugi čovjek u državi. ..Možda i prvi kako stvari stoje. Za njega zakoni ne važe i može da radi šta hoće. Prijeti, ucenjuje, izgoni sa posla neposlušne. Mislio da će vladati do smrti. Trebinje će odahnuti kad on ode sa vlasti!

Name

Zaboraviste naglasiti

26.08.2019 18:40

I po najnizim primanjima na balkanu....

ODGOVORITE
Name

Wigemark

26.08.2019 19:11

"Najniza cijena u regionu"- mantra koja se uz varijacije ponavlja, pri cemu se zaboravlja / prskace cinjenica najnizih penzija i plata u regionu! Luka Petroviću, nismo svi stali u red za sendvic, rakiju krusku, hladno pivo a i vase pjevanje pod satorom nam se ne sviđa!

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

26.08.2019 20:06

Neko kajmak godinama skuplja dok bajati kruh dijele okolo kao nagradu za ostvarenja i napredak.Ironično.

ODGOVORITE
Name

ne kontam,Gvido

26.08.2019 20:16

Struja je roba kao i svaka druga roba,bar bi tako trebalo biti,kad dođeš da kupiš neku robu,ako si stalna mušterija i kupuješ naviše,dobiješ popust-rabat,samo kod nas oni koji najviše troše i svojim porezima održavaju ovog Gvidu i ostale crvene Kmere,naje.u,ovo definitivno ude ukoso

ODGOVORITE
Name

Realno

26.08.2019 20:29

Svi koji se bune oko cijene struje, imaju veći račun za nepotrebni mobilni...

ODGOVORITE
Name

zaboravko

26.08.2019 21:30

A zaboravi srećo,kablovsku,internet,tv,gorivo,putovanja,sve te nepotrebne stvari,po tebi srećo treba da se u pećine vratimo

Name

Hju

26.08.2019 20:33

Kakva lakrdija. "Sindikat" pozdravlja odluku o poskupljenju.... Ma bravo!!! Nas fino treba ograditi debelom žicom i ispod table Republika Srpska samo još dodati "Psihijatrija".... Da slučajno neko ne zaluta ovde.

ODGOVORITE
Name

RE

26.08.2019 22:24

SRAMOTE, KOLIKO PLAĆATE ANALITIČARE PO BG ANĐELKOVIĆA DA PROMOVIŠE DODIKA, KOLIKO DAJETE UDRUŽENJU TREBINJACA U BG ŽARKU RATKOVIĆU, DAJTE POKAZATELJE KOLIKO STE STANOVA KUPILI NA PLANETI. ŠTO PRODAVNICU,, PERON,, NAPUSTIŠTE KAO SNABDJEVAČA? DAJTE NAM PLATE KAO U OSTALIM ZEMLJAMA PA POSKUPLJUJ TE.KO VAM VODI,, ALFA,, OBEZBEĐENJE U RITE GACKO I UGLJEVIK.VODOVODU SE NE POSKUPLJUJE STRUJA A VODA SVAKI MJESEC.SEKTAŠI SRAM VAS BILO PUNI STE KAO ŠIBICA UPOSLENIKA A NEMATE KADROVE NI ZA ŠTO SEM KRIMINAL.POSKUPLJUJ TE ALI VAM JE SVJEĆA DO GORILA. DA IMA IKO PAMETI SINOĆ NEBI,, RADNIČKU MAJKU RANKU MIŠIĆ,, PRIKAZA LI PEČENU OD SUNČANJA KOJE SU JOJ PLATILI SINDIKTi A GRAĐEVINSKI RADNICI RADE NA 45 STEPENI ZA 500 MARAKA I,, CRNA MAJKA NIJE ČULA ZA PLATE U KOVERTI,, TEPAVČEVIĆ PLAČE PO RUDNIKU U GACKU A SADA KADA KOD RADNIČE MAJKE DVORI PODRŽAVA POSKUPLJENJE. STAVLJAJ TE KAMERE ALI LOPOVLUK VAM SE VIDI. JOŠ KADA ZATVORENI BAZEN NAPUNITE VODOM SVI NA NUDISTIČKU PLAŽU I IMATE RAZLOG POVEĆATI JOŠ ZA 113%. POZDRAV OD,, SIGME,, LASTVA.

Name

sindikat

26.08.2019 20:55

Sindikalisti cuda rade. Rade u korist direktora dizu ruke prvi glasaju i posle na sindikalnim sastancima radnicima ispricaju suplju pricu. A struju prodaju vise a ers se raspada.

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2019 21:38

Kad on ode, doće drugi....

ODGOVORITE
Name

Dokle

27.08.2019 05:05

Lako je Zoranu Micanovicu placati struju kad radi on, radi mu zena, i sina je zaposlio na Rite

ODGOVORITE