Божанска Нова година код Рилских језера

Око 2. 500 следбеника Универзалног белог братства окупило се поред леденичког језера високо у бугарској планини Рила како би прославило своју божанску Нову годину.

Занимљивости 26.08.2019 | 11:53
Божанска Нова година код Рилских језера
Врхунац прославе је панеуритмија, ритуал који следбеницима који су дошли из земаља попут Француске, САД и Русије, помаже да се повежу са космичком енергијом.

„Осећам да радим нешто изузетно значајно и да свет и живот пружају нешто више од онога што можемо да осетимо са наших пет чула“, објашњава Марија Петкова, следбеница Универзалног белог братства.

Око 80 минута ходочасници се ритмички крећу концентричним круговима на великој ливади у близини једног од Рилских језера. На 2.280 метара надморске висине, уз пратњу виолина и хорова, ритуал делује веома свечано.

„Рецимо да је ово одраз космоса. Начин на који се све креће и постоји у космосу; начин на који се све догађа у нашем свакодневном животу; начин на који је све створено; цела еволуција све се одражава у светом плесу, панеуритмији“, каже Иван Андонов, један од следбеника братства. 

Друштво је основао бугарски духовни учитељ Петер Деунов двадесетих година прошлог века. Назив братства не односи се на етничку припадност или расу, већ на светлост и чистоћу душе и веру да сви људи могу живети у складу. Учење комбинује облик хришћанства са индијским мистицизмом.

„Невероватно је. Осећамо се као код куће. Посебно с планинама, можемо да осетимо снагу места и да смо заиста 'жива' бића. Дајемо толико тога и учествујемо у размени између неба и земље“, истакла је Магали Брондел, следбеник и учитељ.

Изгнани у доба комунизма, ходочасници Универзалног белог братства сада слободно изводе плесове, молитве, медитације и вежбе за које кажу да помажу у стварању мира и склада у свету и побољшавају телесно и ментално здравље.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар