Božanska Nova godina kod Rilskih jezera

Oko 2. 500 sledbenika Univerzalnog belog bratstva okupilo se pored ledeničkog jezera visoko u bugarskoj planini Rila kako bi proslavilo svoju božansku Novu godinu.

Zanimljivosti 26.08.2019 | 11:53
Božanska Nova godina kod Rilskih jezera
Vrhunac proslave je paneuritmija, ritual koji sledbenicima koji su došli iz zemalja poput Francuske, SAD i Rusije, pomaže da se povežu sa kosmičkom energijom.

„Osećam da radim nešto izuzetno značajno i da svet i život pružaju nešto više od onoga što možemo da osetimo sa naših pet čula“, objašnjava Marija Petkova, sledbenica Univerzalnog belog bratstva.

Oko 80 minuta hodočasnici se ritmički kreću koncentričnim krugovima na velikoj livadi u blizini jednog od Rilskih jezera. Na 2.280 metara nadmorske visine, uz pratnju violina i horova, ritual deluje veoma svečano.

„Recimo da je ovo odraz kosmosa. Način na koji se sve kreće i postoji u kosmosu; način na koji se sve događa u našem svakodnevnom životu; način na koji je sve stvoreno; cela evolucija sve se odražava u svetom plesu, paneuritmiji“, kaže Ivan Andonov, jedan od sledbenika bratstva. 

Društvo je osnovao bugarski duhovni učitelj Peter Deunov dvadesetih godina prošlog veka. Naziv bratstva ne odnosi se na etničku pripadnost ili rasu, već na svetlost i čistoću duše i veru da svi ljudi mogu živeti u skladu. Učenje kombinuje oblik hrišćanstva sa indijskim misticizmom.

„Neverovatno je. Osećamo se kao kod kuće. Posebno s planinama, možemo da osetimo snagu mesta i da smo zaista 'živa' bića. Dajemo toliko toga i učestvujemo u razmeni između neba i zemlje“, istakla je Magali Brondel, sledbenik i učitelj.

Izgnani u doba komunizma, hodočasnici Univerzalnog belog bratstva sada slobodno izvode plesove, molitve, meditacije i vežbe za koje kažu da pomažu u stvaranju mira i sklada u svetu i poboljšavaju telesno i mentalno zdravlje.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar