ФИФА спрема револуцију - ВАР мијења судије?!

Стандардизација технологије и њено распрострањивање били су само први корак, светска кућа фудбала спрема револуционарне промене?

Фудбал 26.08.2019 | 12:26
ФИФА спрема револуцију - ВАР мијења судије?!
Видео технологија је и званично добила своје место у фудбалу. 

Челници најјачих лига света попут Лиге шампиона, Премијер лиге и Примере су током прошле и ове године одлучили да је уведу као обавезну "испомоћ" судијама, а љубитељи фудбала и даље не прихватају са одобравањем ову иновацију. 

Ипак, према писањима британских медија, ФИФА спрема нову промену, која ће бити још драстичнија и која ће додатно променити игру.

Њима се очито употреба видео-судија веома допала, па су дошли на идеју да додатно појачају утицај технологије на дешавања на терену.

Наиме, у Светској фудбалској асоцијацији установљен је нови одсек који ће се бавити истраживањем утицаја популарног ВАР-а на фудбал, као и могућностима његове будуће примене. Основни циљ новог департмана јесте да "смањи грешке у суђењу", и да у крајњој инстанци, уколико се покаже да је тако "боље", замени линијске судије видео технологијом.

Тако би људски фактор у одлукама био сведен на одлуке једне особе, макар када је у питању терен, ВАР собе би и даље постојале и биле испуњене људством, али главни арбитар не би имао помоћ на аут-линијама.

Навијачи ће сигурно бити фуриозни уколико се ова идеја на крају и оствари, видео технологија и даље није добро прихваћена, а искуства из Енглеске, где је уведена тек ове сезоне, указују на то да би требало сачекати са пренагљеним увођењем механизације.

Премијерлигашке судије и даље имају потешкоћа у комуникацији са ВАР-судијама, од старта првенства виђена је веома лоша употреба ове иновације, па се поставља питање како би то тек изгледало када би све било у рукама једног човека.

Свакако да би оваква промена имала и позитивне стране, питање офсајда би било решавано знатно лакше, али би и одузело део дражи коју са собом носе грешке.

У сваком случају, ФИФА је тек кренула у разматрање, промене неће доћи веома брзо, али на дугом штапу би могле да се остваре па бисмо у будућности могли да гледамо судијске тимове који се састоје од једног човека и гомиле камера.

Какво је ваше мишљење о ВАР-технологији?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар