FIFA sprema revoluciju - VAR mijenja sudije?!

Standardizacija tehnologije i njeno rasprostranjivanje bili su samo prvi korak, svetska kuća fudbala sprema revolucionarne promene?

Fudbal 26.08.2019 | 12:26
FIFA sprema revoluciju - VAR mijenja sudije?!
Video tehnologija je i zvanično dobila svoje mesto u fudbalu. 

Čelnici najjačih liga sveta poput Lige šampiona, Premijer lige i Primere su tokom prošle i ove godine odlučili da je uvedu kao obaveznu "ispomoć" sudijama, a ljubitelji fudbala i dalje ne prihvataju sa odobravanjem ovu inovaciju. 

Ipak, prema pisanjima britanskih medija, FIFA sprema novu promenu, koja će biti još drastičnija i koja će dodatno promeniti igru.

Njima se očito upotreba video-sudija veoma dopala, pa su došli na ideju da dodatno pojačaju uticaj tehnologije na dešavanja na terenu.

Naime, u Svetskoj fudbalskoj asocijaciji ustanovljen je novi odsek koji će se baviti istraživanjem uticaja popularnog VAR-a na fudbal, kao i mogućnostima njegove buduće primene. Osnovni cilj novog departmana jeste da "smanji greške u suđenju", i da u krajnjoj instanci, ukoliko se pokaže da je tako "bolje", zameni linijske sudije video tehnologijom.

Tako bi ljudski faktor u odlukama bio sveden na odluke jedne osobe, makar kada je u pitanju teren, VAR sobe bi i dalje postojale i bile ispunjene ljudstvom, ali glavni arbitar ne bi imao pomoć na aut-linijama.

Navijači će sigurno biti furiozni ukoliko se ova ideja na kraju i ostvari, video tehnologija i dalje nije dobro prihvaćena, a iskustva iz Engleske, gde je uvedena tek ove sezone, ukazuju na to da bi trebalo sačekati sa prenagljenim uvođenjem mehanizacije.

Premijerligaške sudije i dalje imaju poteškoća u komunikaciji sa VAR-sudijama, od starta prvenstva viđena je veoma loša upotreba ove inovacije, pa se postavlja pitanje kako bi to tek izgledalo kada bi sve bilo u rukama jednog čoveka.

Svakako da bi ovakva promena imala i pozitivne strane, pitanje ofsajda bi bilo rešavano znatno lakše, ali bi i oduzelo deo draži koju sa sobom nose greške.

U svakom slučaju, FIFA je tek krenula u razmatranje, promene neće doći veoma brzo, ali na dugom štapu bi mogle da se ostvare pa bismo u budućnosti mogli da gledamo sudijske timove koji se sastoje od jednog čoveka i gomile kamera.

Kakvo je vaše mišljenje o VAR-tehnologiji?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar