Да ли спремати зимницу: Скупо и воће и поврће

Како поврће поскупљује, домаћице у Српској праве све мање зимнице, а цијене паприка, парадајза, краставаца, карфиола, ове године су достигле свој историјски максимум, па ће и полице у многим оставама остати празне.

Република Српска 25.08.2019 | 20:52
Да ли спремати зимницу: Скупо и воће и поврће
Због лоше године, поврће и воће у РС никада није било скупље, тако да ће киселих салата и ајвара у довољној количини направити само они који имају своје баште.

Остали, који су осуђени на куповину по тржницама и радњама, тешко да ће се одлучити на прављење веће количине зимнице, с обзиром на чињеницу да је цијена већине врста поврћа таква, да га је скупо куповати и за прављење ручка.

Такође, ове године су парадајз, паприке и краставци, као и друге пољопривредне културе од којих се праве салате, далеко скупље него раније.

Примјера ради, килограм парадајза је претпрошле године коштао 0,6 КМ, лане 1,2, а ове у просјеку 2 КМ. У овом периоду, црвена паприка је поскупила са 1,5 на 2,5 КМ, колико тренутно кошта на пијацама. Цијена жуте паприке је скочила са једне на двије КМ, краставаца са 0,4 на чак 1,5, а црвеног лука са о,6 на 1,5 КМ. Килограм купуса и патлиџана тренутно кошта 1,5 марака, шаргарепе двије, а карфиола невјероватних пет КМ.

Ријеч је о поврћу које је незаобилазно приликом припремања зимнице, па многе домаћице још рачунају да ли им се исплати прављење зимнице или не, док оне које су одлучиле да направе нешто киселих салата или ајвара, купују кудикамо мање количине поврћа него раније.



Примјера ради, килограм ајвара, за чије је прављење потребно око три килограма црвених паприка и килограм патлиџана, кошта око 9 КМ, колико отприлике износи и цијена килограма јунећег меса са костима.

Станка В. из Бањалуке каже да за својих 68 године не памти овако високе цијене поврћа. Наглашава да, како прољетос, тако и сада, приликом одласка у куповину сваки пут рачуна шта ће и колико купити, јер је, како каже, дошло вријеме да је поврће на цијени као и месо.

– Ранијих година сам правила баш пуно зимнице и то свега – киселих салата, ајвара, сока од парадајза, воћних сокова, пекмеза. Испекла бих и црвених паприка и ставила у замрзивач, као и неког другог поврћа, да имам за кување. Остава би у јесен била пуно, тако да до прољећа нисмо размишљали ни о чему. Међутим, већ пар година уназад, цијене поврћа су драстично отишле горе, тако да сам смањивала и количину направљене зимнице. Лане сам, на примјер, направила само пет тегли ајвара и пет литара сока од парадајза, а од киселих салата само кисели купус. Онда смо повремено, односно за празнике или поводом неких прослава, знали да купимо коју теглу паприка, краставаца или шарене салате, и то је то. Ове године су цијене високе као никад, па ћемо сигурно покиселити купус – истиче наша саговорница. 


 
И трговци који се баве продајом поврћа на мало и велико потврђују да грађани све више гледају, а све мање купују, али да немају избора него да држе актуелне цијене. Објашњавају да су временске прилике ове године уништиле доста рода и воћа и поврћа, па је понуда кудикамо мања него што је то уобичајено.

Објашњавају да, иако је и његова цијена далеко од прихватљиве, људи углавном купују купус, док остале врсте поврћа, попут краставаца и паприка, пазаре у далеко мањим количинама него ранијих година.

Оваква ситуација, како поручују из удружења потрошача, нимало не чуди, с обзиром на чињеницу да већина грађана ионако једва саставља крај с крајем.

– Зимницу ће у мало већој количини направити само људи који имају своје баште и воћњаке, јер то за њих неће бити велики трошак. Такође,  ово је доба године кад се свако домаћинство суочава са додатним издацима, па већина људи гледа да уштеди максимално колико може, па и на рачун зимнице која је због превисоких цијена поврћа за многе постала прави луксуз. Тако ће већина направити коју теглицу, чисто због традиције, а кад то потроше, по потреби ће се снабдијевати у маркетима, и то углавном на акцијама – кажу у овим удружењима.

Примјера ради, тегла ајвара у маркетима може да се купи за 3,5 марака, тегла киселог краставаца, паприка и шарене салате за три, а литар парадајза за двије КМ.

Лоша година је уништила и род воћа, а у појединим воћњацима штета је стопроцентна. У доброј мјери страдале су и шљиве, па љубитељи добре капљице ове године неће моћи да рачунају на домаћу ракију.

Такође, цијене воћа од којег се најчешће праве домаћи сокови, од љетос су такве да већина грађана није била у прилици да купи бар пар стотина грама за појести. Тако су ријетки они који су у прилици да воће попут малине, купине, боровнице, купују и праве сокове. Наиме, крајем јула цијене овог воћа су се кретале између 10 и 15 КМ. Тренутно су нешто ниже, али не толико да би се од њих исплатило правити домаћи сокови, ма како укусни и здрави били.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Горан

25.08.2019 19:14

Ако може неко да ми каже гдје се налази пијаца са оваквим цијенама да дотјерам своје поврце да продајем. Јутрос на пијаци у БЛ (продаја на велико) Паприка зута на картон 0,65 до 0,8 КМ Парадајз гајба 10-12 кг од 5 до 10 КМ Паприка рога на картон од 1,2 до 1,5 КМ Махуна зута путерица 2 КМ 1 кг.... Купујте домаце купујте од јадних сељака који поцркаше радећи а не од препродавача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

25.08.2019 19:18

СВЕ СКУПО СВЕ ЗАТРОВАНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wигемарк

25.08.2019 20:09

А нико није питао и гунђао.на цијену пива данас на Мањаци у Стрцићима, а скупо поврће ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

26.08.2019 00:23

Годинама нудим кукавце из града да љетују са мном на мом имању, па да имају и за себе и да продају другим кукавцима. Кажу да немају времена. Видим да им је љепше на мору. Е, па ја море нисам видио годинама, а онда ми на тезгу дођу преплануле госпоје, па кукају како им је скупо. Неће то киле, лијено, хоће џаба! Е, па не може! Што не продам, вратићу кући, па крмцима, а џаба не дам! За 2-3 мјесеца чекам да почну кукати како је скупо огревно дрво. Ових дана га припремам једно 100 кубика, па ћу га масно продавати истима који сад кукају на поврће! Хоћете да будете господа у граду? Па, будите! Ја ћу бити господин на селу, па да видимо коме ће господство да изађе на нос!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

26.08.2019 06:49

Само се ти коцопери и буди господин кицмајуци у њиви и суми а преплануле господје добијају плату само сто млате гузицом по ходницима и канцеларијама дрзавних институција.

Name

Дзоо

26.08.2019 04:54

Друзе у федерацији мозес пуно висе зарадити. Ко немозе да купи није ми зао нека сами узгајају бар поврце али неце сви оце да глуме господу а купују по три парадајза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

26.08.2019 05:50

И треба да буде скупо. Све се погосподило. Оправдање за људе у граду који немају услове да себи сами произведу, али и на селу је све више господе. Свако може себи приуштити пластеник од 30 квм. и ето му за властите потребе основно поврће. Неће људи да раде, мотику су бацили, а свако има у кући по три мобилна, таблет и осталу напредну опрему. За један мобилни се може спремити зимнице у изобиљу. Лакше је испијати каве и висити по цијели дан на друштвеним мрежама него обрадити мало земље. Не знам само како људи и од чега мисле живјети? А поготово велика већина омладине ће имати озиљан проблем када ми старији помремо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Тацно

26.08.2019 05:53

Па дали су по педесетицу за изборе па правите цетри године зимницу а он це да пјева.

ОДГОВОРИТЕ