Видео-камере у РС: Већа безбједност или "Велики брат"

У оквиру пројекта „Безбједан град“ који је покренут у 36 локалних заједница у Републици Српској, систем видео-надзора до сада је успостављен у више од половине поменутих општина и градова. Да ли ће то помоћи и у ком облику ? – питали смо грађане и опозицију.

Република Српска 25.08.2019 | 19:27
Видео-камере у РС: Већа безбједност или "Велики брат"
Грађани Републике Српске ускоро ће бити под будним оком камера. Систем видео-надзора до сада је успостављен у 23 локалне заједнице, док је у преосталих 13 у току реализација истог. Из МУП-а РС су саопштили да се све ради по узору на полиције у Европи и свијету, а све с циљем ефикаснијег и бржег откривања починилаца кривичних дјела, прекршаја у саобраћају и нарушавања јавног реда и мира.

"Пројекат Министарства унутрашњих послова Републике Српске и градова/општина подразумијева успостављање система видео-надзора јавних површина, тргова, паркова, објеката, мостова, улица, раскрсница, паркинга, спортских објеката, а све у циљу превентивне заштите грађана и њихове имовине, али и борбе против против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности, јавног реда и мира - наводи се у саопштењу МУП-а РС.

Постављање видео надзора за грађане је добар потез, али поручују да се то не би смјело злоупотребити: 

"То мени не смета нимало. Што више покрити, транспарентно да се види шта се ради у граду. Само се не смије злоупотребљавати". 

"Да се више не пролази на црвено, да људи обрате пажњу како возе, пјешачке прелазе и то је то. Наравно да може бити и један вид безбједности, да се види како се људи понашају по граду, по ноћи поготово". 

Бањалука, као највећи град у Републици Српској, биће покривена највећим бројем камера. На чак 110 локација у граду биће постављене 342 камере, а највише, како се и претпостављало на Тргу Крајине, њих 16. Град Бањалука финансираће комуникацију, односно услуге преноса података, док је избор опреме и остатак посла је на МУП-у РС. Процијењена вриједност износи укупно 128.205 КМ без ПДВ-а, од чега ће изградња објеката коштати 95.535 КМ, а услуге преноса података 32.670 КМ.



"Имате прилично подијељена мишљења. Кад се нешто деси, онда сви траже да се појача видео надзор, да то помогне или превенцији и расвјетљавању неких случајева. Када је ситуација мирна, онда то сматрају `Великим Братом`. У сваком случају прошла године је поготово проузроковала потребу и тад се више пута и у више наврата истицала потреба за постављањем надзора на централним локацијама и фронталним мјестима", каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. 

Црна мрља на надзорни систем већ је пала у марту прошле године, када је прво нестао Давид Драгичевић, а шта је све претходило његовом нестанку, знају само камере којима МУП РС има приступ. Тада помоћ видео-надзора није постојала, опомињу из опозиције.



"На случају Драгичевић смо видјели да поред снимака и приватних камера које су постојале, то убиство још увијек није ријешено. Злоупотреба увијек може бити и то ће зависити од оних људи који се тиме буду бавили, који буду тумачили закон или користили те снимке. Али ми морамо размишљати позитивно, да све што је у оквиру закона, а камере јесу у оквиру закона, морамо очекивати да ће оне помоћи безбједности грађана у РС", каже Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске. 

Оно што је познато и што стоји у саопштењу МУП-а РС, јесте да ће се сви снимци чувати у Министарству унутрашњих послова и само службеници овог Министарства имаће право на увид и изузимање снимака. Што се тиче права приступа, она су дефинисана документом „Политика видео-надзора“.



БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Тешко нама!

25.08.2019 17:43

За некпга ће радити камере, а за некога неће као и све код нас, потпуно безакоње. Камере се само уграђују да би се узела нека кинта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

26.08.2019 08:31

Браво. Само тросење новца на глупости. Дилери це и даље радити нормално, убити неког новог Милана Вукелица це и даље бити неказњиво ... Камере це бити усмјерене на бабе које прелазе улицу ван пјесацког, сиротињу која продаје плетене приглавке поред трзнице, и евентуално сибицаре испред Боске. Како це камера снимити неког тамо Миту Тегелтију када га поткивају или Осмицу кад "полози" паре на диплому ??? А осим тога сви знамо да за брисање написаног постоје разне врсте гумица и коректора...

Name

брецало

25.08.2019 17:54

И порер 16 камера опет неце наци поциниоца само дјаба бацају паре А кад вец постављате 16 камера онда полиција треба да полако даје отказе јер засто они примају плате ако град бањалука улазе паре у те камере све лоповлук ниста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

25.08.2019 18:47

Ниста не знаце.Оно сто Мупу не одговара они то избрису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

25.08.2019 18:53

Немам ниста против камера. По мени би требало камерама покрити сто висе простора. Само камере не треба уградјивати док се не ријесе битна питања за ову тему. Сваки систем се злоупотреваљава свугдје у свијету па тако и код нас. Паметне земље тразе механизме којим се спрецавају те злоупотребе а код нас то није слуцај колико видим. Овај систем це користити криминалци из система и то је проблем. Ја стварно не знам да су та питања ријесена ако нисам управу нека министар јавно изнесе податке о заститама система. Каква је застита од брисања снимака? Каква је застита система од хаковања? Како мисле да застите систем од унутрасње злоупотребе тј од неовластеног приступа систему самих слузбеника? Ко мпзе да гарантује да це у слуцају неког кривицног дјела снимке прегледати само лица овластена од стране суда? Ако се у бањалуцком суду подметне позар у коме страдају докази и поцинилац не буде ухвацен, засто би мислили да це у овом слуцају све бити добро?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.08.2019 01:02

На сва твоја питања има само један одговор: Док им сваки појединац не потпише добровољни пристанак на снимање таквим камерама, овакве активности су илегалне и неовлаштене! Тачка! Којекакве законе нека окаче мачку о реп! Забрањено нама да снимамо илегалне активности полиције и којекаквих званичника, е, па, онда забрањујем и ја њима да снимају мој приватни и јавни живот, без мог допуштења! Иначе, има да пљуште тужбе и да те камере прођу као у Словенији. Људи се организовали и поразбијали.

Name

Гога

25.08.2019 19:10

Па највеца будала зна да је ово добро за безбједност постених градјана , једино лоповима и криминалцима не одговара не знам сто би постен градјанину сматала камера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гога

26.08.2019 03:49

кад се поставе камере, полиција нам висе и не треба. Само велики брат да надгледа систем.

Name

хе...хе

26.08.2019 10:07

је ли и за ово гого секо.... "У суботу је у бањалучком ресторану Агапе, који је у власништву породице Додик, на љетњој тераси наступала Светлана Цеца Ражнатовић. Улазница је наводно била 70 КМ, али је посјећеност, судећи по Тргу Крајине који је претворен у паркинг, била добра. Ово није први пут да посјетиоци Агапеа паркирају на централном градском Тргу Крајине..."

Name

Декини Бакинци

26.08.2019 13:20

Гого, цурко црвена.

Name

ПРОФЕСОР ОКУЛТИС

25.08.2019 19:23

Видео надзор је борба против политичких неистомишљеника,било каквог вида изражавња протеста и незадовољства.Надзор који би се користио по потреби како коме одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зависи

25.08.2019 19:53

Од слуцаја, до слуцаја....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реплика

25.08.2019 20:04

Хоцемо камере у канцеларије. Мозда ту лези зец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

25.08.2019 21:13

Ма о каквој безбједности говор,све је то ријалити Велики брат који се шири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики Брат

26.08.2019 05:42

"ометање приватности"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики Брат

26.08.2019 05:45

"брисање са камере" нема доказа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зртва

26.08.2019 05:46

злоупотреба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2019 10:18

У суботу је у бањалучком ресторану Агапе, који је у власништву породице Додик, на љетњој тераси наступала Светлана Цеца Ражнатовић. Улазница је наводно била 70 КМ, али је посјећеност, судећи по Тргу Крајине који је претворен у паркинг, била добра. Ово није први пут да посјетиоци Агапеа паркирају на централном градском Тргу Крајине

Name

Велики Брат

26.08.2019 05:54

манипулирање камером,прије није било камера,али смо били сигурнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

26.08.2019 09:56

Који је Тито цар био....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

26.08.2019 10:01

Да ли овакав МУП , који није у стању признати гдје је,кад и ко је у систему организације погрешио и може ли се суочити са својим погрешкама и за њих одговарати , а треба да зна и ово...; Приватност је израз којим се означава правни, односно друштвени концепт према коме сваки појединац може одређене активности, те уз њих везане предмете, мишљење или осјећаје "задржати за себе", односно не допустити да за њих дознају други појединци, организације, дијелови друштва или јавност. Шта се сматра дијелом приватне сфере се битно разликује међу различитим културама. Право на заштиту личних података једно је од темељних права сваког човјека. Сврха заштите личних података је заштита приватног живота и осталих људских права и темељних слобода у прикупљању, обради и кориштењу личних података. У Општој декларацији Уједињених народа о људским правима од 10. 12. 1948. године се наводи: "Никога се не смије узнемиравати самовољним мијешањем у његов приватни живот, његову породицу, његов стан, његово приватно дописивање нити нападом на његову част и углед." Еуропска конвенција за заштиту људских права и темељних слобода од 04. 11. 1950. године у члану. 8. наводи како свако има право на поштовање свог особног и породичног живота, пребивалишта и дописивања. Власти се неће уплитати у то право осим у складу са законом и кад је то потребно у интересу јавне сигурности, спрјечавања казнених дјела и сл. Како би се подигла свијест грађана о праву на заштиту личних података, Вијеће Еуропе уз потпору Еуропске Комисије, прогласило је 28. јануара "ЕУРОПСКИМ ДАНОМ ЗАШТИТЕ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА". Лични подаци су например: • Име и презиме • Адреса физичке особе • Е-маил адреса • Подаци о здрављу • Идентификацијска ознака грађана • Подаци о плати • Оцјена ђака у школи, понашање • Банковни рачуни • Порезне пријаве • Подаци о посудби • Биометрички подаци (нпр. отисак прста) • Број пасоша, број личне карте и сл. Посебне категорије личних података: • Лични подаци који се односе на расно или етичко поријекло • Политичка стајалишта • Вјерска или друга увјерења • Синдикално чланство • Здравље или сполни живот • Лични подаци о казненом и прекршајном поступку Лични подаци нису: • матични број правне особе, • назив правне особе, • поштанска адреса правне особе, • е-маил правне особе, • финанцијски подаци правне особе, • подаци о умрлима и сл. Е ако може и зна и нема појединце који "пријете за чвоке" ...да онда сам за камере којима неко одговорно управља,одговара и руководи...у противном не......а зна се ко их уграђује и коме је посао намјењен.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2019 10:46

хттпс://www.фацебоок.цом/АлександарГлувиц/видеос/2363729627200626/

Name

Директ

26.08.2019 10:04

Толико камера по Бања Луци, нароцито по Тргу Крајине, а убица Давида Драгицевица и након скоро годину и по дана од убиства непознат. То је у најмању руку веома сумњиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

26.08.2019 10:06

Главна улица кроз Бања Луку је између осталог затворена и због....У суботу је у бањалучком ресторану Агапе, који је у власништву породице Додик, на љетњој тераси наступала Светлана Цеца Ражнатовић. Улазница је наводно била 70 КМ, али је посјећеност, судећи по Тргу Крајине који је претворен у паркинг, била добра. Ово није први пут да посјетиоци Агапеа паркирају на централном градском Тргу Крајине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

26.08.2019 10:27

Такве камере треба поставит мјесто застава на ентитеској лини да се види кад криминалци иду тамо ивамо. Због безбиједности људи посто криминалци могу да се крецу а полиција немозе. То од свих дрзава у свијету има само БиХ ограницено кретање полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декини Бакинци

26.08.2019 13:24

Ово су камере за њихове ретардине батинасе и убице, да лаксе пронадју неистомисљенике црвене гамади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

26.08.2019 20:03

што више камера све више убистава

ОДГОВОРИТЕ
Name

123

26.08.2019 21:15

САМО ВАС ПОСМАТРАМ..

ОДГОВОРИТЕ