ЕП: Сљедеће су Бугарке, зна се - побједа!

Одбојкашице Србије после дана одмора орне и расположене да забележе нови тријумф у Анкари у Групи А. И данас без дербија, фаворити не би требало да се муче.  Први јачи тест за Србију на Европском првенству. . .  Женска одбојкашка репрезентација Србије у недељу против Бугарске игра други меч Европског првенства.

Остали спортови 25.08.2019 | 13:23
ЕП: Сљедеће су Бугарке, зна се - побједа!
Српкиње се са Бугаркама састају од 16 часова по средњеевропском времену на делу турнира који се игра у Турској.

Најбоље одбојкашице света и Европе покушаће да забележе други тријумф у исто толико мечева, пошто су претходно савладале Финску.

Оне су у првом колу, у петак, оправдале улогу фаворита дошавши до победе од 3-0 у сетовима (25:17, 25:15, 25:17).

Селектор Зоран Терзић је у првом мечу турнира играо са најјачим могућим саставом, али није форсирао играчице које ће му током турнира највише донети, када се буду играли неки битнији мечеви.

Против Финкиња најефикаснија је била Ана Бјелица са десет поена, а најбоља играчица света Тијана Бошковић допринела је са шест. У том мечу прилику је добила и Мина Поповић, која је имала осам поена.

Дуел са Бугаркама ће бити први мањи тест за наше репрезентативке, с обзиром да је овај противник неупоредиво јачи од пршлог.

Ипак, репрезентација Бугарске је доживела шок у првом колу Еуроволеја пошто је од њих била боља ретко успешна репрезентација Француске са 3-2 (20:25, 25:13, 15:25, 25:19, 13:15).

Бугарке ће имати велики мотив у овом мечу с обзиром да им после неславног старта пролаз у наредну рунду виси о концу и да пораз од Финске и/или Грчке (која је, иначе, разбила Француску) може да их елиминише са првенства.

И поред императива победе Бугарке ће бити велике аутсајдерке у овом мечу, а свакако да је и Србији потребна победа, али и подизање самопоуздања пред меч одлуке групе А против Туркиња.

Оно што иде у корист нашим противницама је победа у овосезонском издању Лиге нација од 3-1 у сетовима (21:25, 25:21, 25:17, 25:23) У том мечу, мора се истаћи, Србија је играла у подмлађеном саставу - веома другачијег од оног који ће играти данас.

Такође, Бугарска је одиграла феноменалан квалификациони турнир за Олимпијске игре и имала велику шансу да направи највеће овогодишње изненађење у свету одбојке, те освоји турнир испред силовитих Американки и палсира се на ОИ. Ипак, у том мечу је пала после преокрета и 15:10 у петом сету.

Бугарке су биле боље од Србије и у последњем битном мечу две репрезентације, на Европском првенству 2013. после велике борбе, преокрета и пет одиграних сетова.

И поред тих резултата апсолутни фаворит у мечу ће бити Србија. Победа је, што се аналитичара и кладионица тиче, неминовна.

Финска је очекивано добијена са максималним резултатом у петак на отварању Европског првенства, у суботу је био дан одмора, а одбојкашице Србије, шампионке Старог континента и света, настављају такмичење данас (16.00) против Бугарки у Анкари у последњем мечу другог кола.

Фаворит се зна – Србија. Селектор Зоран Терзић искористио је први дан и лакшу утакмицу са аутсајдером да шансу укаже свим играчицама изузев ровите Силвије Поповић, првог либера наше селекције која вуче повреду из припремног периода. Против Бугарске се очекује тежи меч од оног против Финкиња који је завршен после 72 минута игре.

Бугарке су у кризи, нису више у светском врху. Ипак, опрез није на одмет. Ове године у Лиги нација Србија је изгубила од наших источних суседа после четири сета, али треба рећи да су европске шампионке играле у подмлађеном саставу без најбољих. Очекује се да Тијана Бошковић, Маја Огњеновић, Бранкица Михајловић, Стефана Вељковић и остале наше одбојкашице сломе отпор Бугарске.

Наш наредни ривал је непријатно изненадио на старту првенства поразом од Француске после пет сетова. Искусни примач сервиса репрзентације Србије Јелена Благојевић верује у нови тријумф.

“Свака екипа која буде играла против Србије ће се борити. Сви ће дати 100 одсто против нас. Играти против европског и светског првака није мала ствар. То се показало много пута. Ми морамо да гледамо нас, морамо на терену да радимо ствари које смо се договориле пред утакмицу и да уживамо у игри, да покажемо свима да треба да имају поштовања према нама“, рекла је Благојевићева.

У прошлости Бугарска је умела да победи Србију, али сада је однос снага такав да би све осим максималне победе браниоца европске круне било изненађење. Овим дуелом се затвара друго коло у Групи А у Анкари, а у недељу се отвара и треће коло. Грчка је фаворит против Финске која је у суботу умало стигла до сензације против домаћина Туркске. Изабранице селектора Ђованија Гуидетијасу славиле тек после петог сета.

И у недељу неће бити превише узбуђења у четири града домаћина Европског првенства. Фаворити би требало да остваре сигурне тријумфе. Италијанке, после Србије, највећи пртетендент на злато, имаће лакши тренинг против Украјинки. Русија је фаворит у Групи Д у Братислави, а у недељу Наталија Гончароваи другарице имају лак посао против аутсајдера Швајцарске. Холанђанке у Будимпешти ће имати тежи посао против неугодних Азербејџанки.

Шампионат је почео у спором ритму, права узбуђења нас очекују тек крајем следеће недеље када почиње нокаут фаза. Пласман у осмину финала обезбедиће по четири најбоље селекције из све четири групе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар