EP: Sljedeće su Bugarke, zna se - pobjeda!

Odbojkašice Srbije posle dana odmora orne i raspoložene da zabeleže novi trijumf u Ankari u Grupi A. I danas bez derbija, favoriti ne bi trebalo da se muče.  Prvi jači test za Srbiju na Evropskom prvenstvu. . .  Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije u nedelju protiv Bugarske igra drugi meč Evropskog prvenstva.

Ostali sportovi 25.08.2019 | 13:23
EP: Sljedeće su Bugarke, zna se - pobjeda!
Srpkinje se sa Bugarkama sastaju od 16 časova po srednjeevropskom vremenu na delu turnira koji se igra u Turskoj.

Najbolje odbojkašice sveta i Evrope pokušaće da zabeleže drugi trijumf u isto toliko mečeva, pošto su prethodno savladale Finsku.

One su u prvom kolu, u petak, opravdale ulogu favorita došavši do pobede od 3-0 u setovima (25:17, 25:15, 25:17).

Selektor Zoran Terzić je u prvom meču turnira igrao sa najjačim mogućim sastavom, ali nije forsirao igračice koje će mu tokom turnira najviše doneti, kada se budu igrali neki bitniji mečevi.

Protiv Finkinja najefikasnija je bila Ana Bjelica sa deset poena, a najbolja igračica sveta Tijana Bošković doprinela je sa šest. U tom meču priliku je dobila i Mina Popović, koja je imala osam poena.

Duel sa Bugarkama će biti prvi manji test za naše reprezentativke, s obzirom da je ovaj protivnik neuporedivo jači od pršlog.

Ipak, reprezentacija Bugarske je doživela šok u prvom kolu Eurovoleja pošto je od njih bila bolja retko uspešna reprezentacija Francuske sa 3-2 (20:25, 25:13, 15:25, 25:19, 13:15).

Bugarke će imati veliki motiv u ovom meču s obzirom da im posle neslavnog starta prolaz u narednu rundu visi o koncu i da poraz od Finske i/ili Grčke (koja je, inače, razbila Francusku) može da ih eliminiše sa prvenstva.

I pored imperativa pobede Bugarke će biti velike autsajderke u ovom meču, a svakako da je i Srbiji potrebna pobeda, ali i podizanje samopouzdanja pred meč odluke grupe A protiv Turkinja.

Ono što ide u korist našim protivnicama je pobeda u ovosezonskom izdanju Lige nacija od 3-1 u setovima (21:25, 25:21, 25:17, 25:23) U tom meču, mora se istaći, Srbija je igrala u podmlađenom sastavu - veoma drugačijeg od onog koji će igrati danas.

Takođe, Bugarska je odigrala fenomenalan kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre i imala veliku šansu da napravi najveće ovogodišnje iznenađenje u svetu odbojke, te osvoji turnir ispred silovitih Amerikanki i palsira se na OI. Ipak, u tom meču je pala posle preokreta i 15:10 u petom setu.

Bugarke su bile bolje od Srbije i u poslednjem bitnom meču dve reprezentacije, na Evropskom prvenstvu 2013. posle velike borbe, preokreta i pet odigranih setova.

I pored tih rezultata apsolutni favorit u meču će biti Srbija. Pobeda je, što se analitičara i kladionica tiče, neminovna.

Finska je očekivano dobijena sa maksimalnim rezultatom u petak na otvaranju Evropskog prvenstva, u subotu je bio dan odmora, a odbojkašice Srbije, šampionke Starog kontinenta i sveta, nastavljaju takmičenje danas (16.00) protiv Bugarki u Ankari u poslednjem meču drugog kola.

Favorit se zna – Srbija. Selektor Zoran Terzić iskoristio je prvi dan i lakšu utakmicu sa autsajderom da šansu ukaže svim igračicama izuzev rovite Silvije Popović, prvog libera naše selekcije koja vuče povredu iz pripremnog perioda. Protiv Bugarske se očekuje teži meč od onog protiv Finkinja koji je završen posle 72 minuta igre.

Bugarke su u krizi, nisu više u svetskom vrhu. Ipak, oprez nije na odmet. Ove godine u Ligi nacija Srbija je izgubila od naših istočnih suseda posle četiri seta, ali treba reći da su evropske šampionke igrale u podmlađenom sastavu bez najboljih. Očekuje se da Tijana Bošković, Maja Ognjenović, Brankica Mihajlović, Stefana Veljković i ostale naše odbojkašice slome otpor Bugarske.

Naš naredni rival je neprijatno iznenadio na startu prvenstva porazom od Francuske posle pet setova. Iskusni primač servisa reprzentacije Srbije Jelena Blagojević veruje u novi trijumf.

“Svaka ekipa koja bude igrala protiv Srbije će se boriti. Svi će dati 100 odsto protiv nas. Igrati protiv evropskog i svetskog prvaka nije mala stvar. To se pokazalo mnogo puta. Mi moramo da gledamo nas, moramo na terenu da radimo stvari koje smo se dogovorile pred utakmicu i da uživamo u igri, da pokažemo svima da treba da imaju poštovanja prema nama“, rekla je Blagojevićeva.

U prošlosti Bugarska je umela da pobedi Srbiju, ali sada je odnos snaga takav da bi sve osim maksimalne pobede branioca evropske krune bilo iznenađenje. Ovim duelom se zatvara drugo kolo u Grupi A u Ankari, a u nedelju se otvara i treće kolo. Grčka je favorit protiv Finske koja je u subotu umalo stigla do senzacije protiv domaćina Turkske. Izabranice selektora Đovanija Guidetijasu slavile tek posle petog seta.

I u nedelju neće biti previše uzbuđenja u četiri grada domaćina Evropskog prvenstva. Favoriti bi trebalo da ostvare sigurne trijumfe. Italijanke, posle Srbije, najveći prtetendent na zlato, imaće lakši trening protiv Ukrajinki. Rusija je favorit u Grupi D u Bratislavi, a u nedelju Natalija Gončarovai drugarice imaju lak posao protiv autsajdera Švajcarske. Holanđanke u Budimpešti će imati teži posao protiv neugodnih Azerbejdžanki.

Šampionat je počeo u sporom ritmu, prava uzbuđenja nas očekuju tek krajem sledeće nedelje kada počinje nokaut faza. Plasman u osminu finala obezbediće po četiri najbolje selekcije iz sve četiri grupe.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar