Храна и сокови у јулу били скупљи у односу на јуни

Храна и безалкохолна пића у просјеку су били скупљи за 1,2 посто, алкохолна пића и духан за шест посто, становање и режијски трошкови за 3,2 посто, а превоз за 0,1 посто.

Босна и Херцеговина 24.08.2019 | 11:56
Храна и сокови у јулу били скупљи у односу на јуни
Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу су у просјеку биле ниже за 0,6 посто у односу на јун. Храна и безалкохолна пића у просјеку су били јефтинији за 1,4 посто, одјећа и обућа за 4,5 посто, намјештај и апарати за домаћинство за 0,1 посто, превоз за 0,2 опосто, а остала добра и услуге за 0,4 посто, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

У односу на јун, у јулу су у просјеку поскупјели алкохолна пића и дуван за 1,8 посто, становање, вода, електрична енергија, плин и други енергенти за 0,2 посто, рекреација и култура за један посто, а здравство, те ресторани и хотели за по 0,1 посто.

Ниво цијена у јулу, у односу на исти мјесец прошле године, био је већи за 0,5 посто.

Храна и безалкохолна пића у просјеку су били скупљи за 1,2 посто, алкохолна пића и духан за шест посто, становање и режијски трошкови за 3,2 посто, а превоз за 0,1 посто.

Здравство, рекреација и култура, образовање, те ресторани и хотели у просјеку су били скупљи за по 0,7 посто.

У јулу ове, у односу на исти мјесец прошле године, одјећа и обућа су у просјеку били јефтинији за 10,3 посто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће, те комуникације за 0,7 посто.

Остала добра и услуге у просјеку су била јефтинија за 0,9 посто.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Интергај

24.08.2019 10:19

Цим ми господа додјемо из дијаспоре одмах сви подигну цијене, али бас сви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без контроле

24.08.2019 12:59

Нема везе са доласцима дијаспоре, овдје цијене свакодневно расту, самовоља је у формирању истих. Нема никакве контроле по овом питању, инспекције и закони не постоје, тотално безвлашће, а наведени проценти нису ни близу истине.

Name

Скептик

24.08.2019 10:55

Али је цијена пива остала иста, што је јако важно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.08.2019 13:04

Рјесење је у домацој производњи и производњи јефтиних и квалитетних производа, по узору на Њемацку. Сам податак да преко 90 одсто домацег трзиста прехрамбених производа цини храна из увоза, говори колико ту потенцијала има за развој домаце производње и то само за потребе домацег трзиста. Огроман парадокс је да смо земља идеална за производњу здраве и квалитетне хране, а да увозимо цак и воду у огромним колицинама.

ОДГОВОРИТЕ