Hrana i sokovi u julu bili skuplji u odnosu na juni

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 1,2 posto, alkoholna pića i duhan za šest posto, stanovanje i režijski troškovi za 3,2 posto, a prevoz za 0,1 posto.

Bosna i Hercegovina 24.08.2019 | 11:56
Hrana i sokovi u julu bili skuplji u odnosu na juni
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su u prosjeku bile niže za 0,6 posto u odnosu na jun. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili jeftiniji za 1,4 posto, odjeća i obuća za 4,5 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,1 posto, prevoz za 0,2 oposto, a ostala dobra i usluge za 0,4 posto, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na jun, u julu su u prosjeku poskupjeli alkoholna pića i duvan za 1,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,2 posto, rekreacija i kultura za jedan posto, a zdravstvo, te restorani i hoteli za po 0,1 posto.

Nivo cijena u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, bio je veći za 0,5 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 1,2 posto, alkoholna pića i duhan za šest posto, stanovanje i režijski troškovi za 3,2 posto, a prevoz za 0,1 posto.

Zdravstvo, rekreacija i kultura, obrazovanje, te restorani i hoteli u prosjeku su bili skuplji za po 0,7 posto.

U julu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, odjeća i obuća su u prosjeku bili jeftiniji za 10,3 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće, te komunikacije za 0,7 posto.

Ostala dobra i usluge u prosjeku su bila jeftinija za 0,9 posto.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Intergaj

24.08.2019 10:19

Cim mi gospoda dodjemo iz dijaspore odmah svi podignu cijene, ali bas svi!!!

ODGOVORITE
Name

Bez kontrole

24.08.2019 12:59

Nema veze sa dolascima dijaspore, ovdje cijene svakodnevno rastu, samovolja je u formiranju istih. Nema nikakve kontrole po ovom pitanju, inspekcije i zakoni ne postoje, totalno bezvlašće, a navedeni procenti nisu ni blizu istine.

Name

Skeptik

24.08.2019 10:55

Ali je cijena piva ostala ista, što je jako važno.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.08.2019 13:04

Rjesenje je u domacoj proizvodnji i proizvodnji jeftinih i kvalitetnih proizvoda, po uzoru na Njemacku. Sam podatak da preko 90 odsto domaceg trzista prehrambenih proizvoda cini hrana iz uvoza, govori koliko tu potencijala ima za razvoj domace proizvodnje i to samo za potrebe domaceg trzista. Ogroman paradoks je da smo zemlja idealna za proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane, a da uvozimo cak i vodu u ogromnim kolicinama.

ODGOVORITE