"Ко хоће да ради у корист народа тај ће да ради, ко неће увијек нађе изговор"

- Ево Република Српска је формирала власт. И шта их спречава да раде? Кад треба делити кредите гласачкој машинерији онда може, дај Електропривреди, дај Угљевику ту нема, значи, кочнице. С друге стране, у Федерацији исти они који преговарају о коалицији на државном нивоу саставни су дио коалиције на федералном нивоу. Шта их спречава да раде? Ево преговори о `Алминијуму` стали, јер, кажу, кочница је неформирање власти. Не, него пара нема за нешто што је рупа без дна. . .

Босна и Херцеговина 24.08.2019 | 10:41
"Ко хоће да ради у корист народа тај ће да ради, ко неће увијек нађе изговор"
Спољнотрговински дефицит БиХ за првих шест мјесеци ове године од двије милијарде евра, смањен извоз босанскохерцеговачких производа у свим сегментима осим у намјенској индустрији (према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у Извјештају о увозу извозу за првих шест мјесеци 2019 године), стране инвестиције од око 350 милиона евра у протеклих годину дана (подаци Централне банке БиХ), масовни одлазак радне снаге из БиХ, показатељи су да је бх. привреда у све лошијој позицији.

Грађани БиХ ускоро ће се суочити с рецесијом, упозоравају економисти и додају да су инфраструктурни пројекти на чекању, а пријеко потребне економске реформе залеђене, но све то одговара политичким актерима који су увијек дио владајућих коалиција.

Економиста Зоран Павловић каже да је Босна и Херцеговина одавно изгубила међународни кредибилитет, али, како нема одговорности за овакво стање, политички актери настављају користити ситуацију која им итекако одговара.

''Ово што имамо је статус кво који никуд не води, а трошковно јако пуно кошта и то по два основа, један је новоизабрани званичници формирали су парламент и друге органе, а фактички не раде јер нису још ступили на сцену зато што читав систем хијерархијски није постављен након посљедњих избора на прави начин или није постављен никако", коментарише Павловић за Радио Слободна Европа (РСЕ).

"Када то све сагледамо", наводи Павловић, "просто сам фасциниран чињеницом да овако биједна земља, са овако тужним резултатима економске политике, губитком радне снаге, једино се бави питањем усаглашавања интереса три партије, три лидера, а у тој целој причи цену или колатералну штету плаћају сви грађани Босне и Херцеговине''.

Има плата, нема резултата

Економиста Светлана Ценић подсјећа да политички актери који партиципирају у власти користе неформирање Савјета министара БиХ као изговор за нерад, јер имају своје представнике у парламенту и у претходном и у новом сазиву.

''Сад је изговор нема формирања власти па зато нема реформи. А које смо то реформе имали када су до сад функционисале неке владајуће коалиције? С друге стране, у досадашњем мандату све се свело на напор појединца, ето Мирко Шаровић (министар спољне трговине и економских односа БиХ) радио је предано и успио привредницима помоћи да ријеше проблеме око извоза и још штошта, Љубомир Калаба, директор канцеларије за ветеринарство БиХ такође; показали су да ко ради има и резултате", додаје Ценић.

Према њеном мишљењу, главно питање је - не због чега нема новог Савјета министара, већ зашто не ради Парламентарна Скупштина БиХ која је изабрана. Она поставља питање: шта је њима кочница да дођу на сједницу и гласају о најбитнијим питањима за грађане?

"Јесу добили цертификате - јесу, је ли примају плату - примају, да ли се то што требају изгласати тиче становништва и оних који су их бирали као и привреде коју они 'као' заступају - тиче, па зашто онда не дођу да гласају, што не ради парламент? Не, него нећемо да радимо док се не изабере наш председавајући, па одлично, ајде да чекамо", наводи Ценић.

С друге стране, додаје она, и привреда и социјална политика и многи други сегменти су на ентитетском нивоу.

"Ево Република Српска је формирала власт. И шта их спречава да раде? Кад треба делити кредите гласачкој машинерији онда може, дај Електропривреди, дај Угљевику ту нема, значи, кочнице. С друге стране, у Федерацији исти они који преговарају о коалицији на државном нивоу саставни су дио коалиције на федералном нивоу. Шта их спречава да раде? Ево преговори о `Алминијуму` стали, јер, кажу, кочница је неформирање власти. Не, него пара нема за нешто што је рупа без дна. Ово је чисти бојкот властите привреде, док у исто време тамо где је гласачка машинерија то може. Ко хоће да ради у корист народа тај ће да ради, ко неће он ће увијек наћи изговор'', објашњава Светлана Ценић.

Елитама овако одговара

Босна и Херцеговина ће бити у политичкој и економској кризи све док се политика базира искључиво на етничким, односно појединачним интересима оних који владају, оцјењује економиста Вјекослав Домљан и додаје да до сада ни једна политичка странка није се водила принципом добробит за цијелу земљу.

''Тако да не проводећи реформе нема производње идеја, нема истраживања и развоја да се те идеје тестирају, нема нових производа нити конкурентности, нема извоза, ни високог дохотка па сходно томе ни раста животног стандарда. То је пат позиција у којој се сад БиХ налази", констатује Домљан за РСЕ.

"Елитама", наглашава Домљан, "овакво стање одговара, јер то нису просвећене елите које би се бринуле о општем јавном добру, то су елите које се брину за себе, они имају мандат да се брину за парцијални оптимум, да се брину за интересе одређених група".

"Било би добро кад би радили у њиховом интересу. Дакле, ако тврде да раде за ту етничку групуу да бар видимо да ли стварају радна мјеста за њих и то у приватном не у јавном сектору или не. Јер ни један други систем не би им дао ово што им овај даје, да раде шта хоће да немају никакву одговорност, да су изнад закона и да добро живе'', каже Домљан за Радио Слободна Европа.

Економисти оцјењују и да су затезања око Годишњег националног плана (АНП) за НАТО или приче о угрожености ентитета или народа такође само изговори и да од овакве ситуације у БиХ једину корист имају политичари.

(РСЕ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сатосхи Накамото

24.08.2019 09:26

Заборави да поздравим . НЕКА БУДЕ БОРБА НЕПРЕСТАНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

24.08.2019 09:26

Тацно тако,формирали су власт и ста их спрецава да раде да у РС буде рај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2019 13:10

Народ да је хтио рај не би гласао за дјавола.

Name

Ниста висе

24.08.2019 19:30

Избори су фарса, градјани само троси своје вријеме на маглу....

Name

Перо

24.08.2019 14:40

Мислим да би једино паметно било да се распише референдум са питањем: "Да ли сте ви грађани БиХ сагласни да нас анексира Аустрија, Њемачка или нека земља ЕУ" Тиме би све рјешили, отјерали ове корумпиране и љигаве политичаре а млади људи не би одлазили већ би радили овде за исте газде и паре као у ЕУ.Ако већ морамо да будемо нечије слуге, онда боље код своје куће и за људе који те поштују и плаћају. Нема нама без тога никаквог напретка са овом корумпираном бандом на власти која мисли једино на себе и на себе а нас свакодневно лажу и петљају причама о патриотизму...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПЕРО

24.08.2019 15:24

БРАВО. ТО БИ БИЛО СЈАЈНО. АКО ОВИ ЛОПОВИ НА ВЛАСТИ ОПЕТ НЕБИ ПОКРАЛИ ГЛАСОВЕ.

Name

ИСYИНА

24.08.2019 14:50

НИЈЕ ПРОБЛЕМ У ВЛАДАРИМА. ПРОБЛЕМ ЈЕ У НАМА. МИ СМО СЕ ОДМАКЛИ ОД БОГА ,НЕ ВОЛИМО ПРАВДУ, ИСТИНУ, ПОСТЕЊЕ .. А ПРМАКЛИ СЕ ДЈАВОЛУ И ВОЛИМО ПРЕВАРУ, ЛАЗ, МУЉАЊЕ ,ПЕТЉАЊЕ ... И ОНДА КО ЈЕ ВЕЦИ ЛОПОВ И КРИМИНАЛАЦ, ЛАЗОВ, БЕЗ МОРАЛА, БЕЗ ЦАСТИ ИТД ТАЈ СЕ УКЛОПИО И ДОБРО МУ ЈЕ У ОВАКВОМ НАКАРАДНОМ СИСТЕМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коприва

24.08.2019 16:46

Ми да смо хтјели да нам буде добро нама би било добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.08.2019 22:34

Ми смо луда нација 1/1! Наси политицари нас купују насим парама, да би добили нас глас, а кад добију, осисају нас и опет пред изборе нас купе насим новцем и тако све опет истио! Људи, не продавајте се за ситне паре и привилевгије, посто тако губите крупно! Онај ко ти да марку, а политицар је, обицно има намјеру да ту узме 10! Ко хоце да добије несто, нека иде вани, посто тамо добице много висе од тога, а ко остане, нека гризе ову власт као пирана, да несто озбиљно предузме по питању бољег зивота свих нас. Само тако моземо опстати, док продаја за ситне привилевије је пут у потпуну пропаст РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

25.08.2019 14:49

Зашто би радили.Њима је лијепо.Немаш брига немаш проблема увијек било.

ОДГОВОРИТЕ