"Ko hoće da radi u korist naroda taj će da radi, ko neće uvijek nađe izgovor"

- Evo Republika Srpska je formirala vlast. I šta ih sprečava da rade? Kad treba deliti kredite glasačkoj mašineriji onda može, daj Elektroprivredi, daj Ugljeviku tu nema, znači, kočnice. S druge strane, u Federaciji isti oni koji pregovaraju o koaliciji na državnom nivou sastavni su dio koalicije na federalnom nivou. Šta ih sprečava da rade? Evo pregovori o `Alminijumu` stali, jer, kažu, kočnica je neformiranje vlasti. Ne, nego para nema za nešto što je rupa bez dna. . .

Bosna i Hercegovina 24.08.2019 | 10:41
"Ko hoće da radi u korist naroda taj će da radi, ko neće uvijek nađe izgovor"
Spoljnotrgovinski deficit BiH za prvih šest mjeseci ove godine od dvije milijarde evra, smanjen izvoz bosanskohercegovačkih proizvoda u svim segmentima osim u namjenskoj industriji (prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u Izvještaju o uvozu izvozu za prvih šest mjeseci 2019 godine), strane investicije od oko 350 miliona evra u proteklih godinu dana (podaci Centralne banke BiH), masovni odlazak radne snage iz BiH, pokazatelji su da je bh. privreda u sve lošijoj poziciji.

Građani BiH uskoro će se suočiti s recesijom, upozoravaju ekonomisti i dodaju da su infrastrukturni projekti na čekanju, a prijeko potrebne ekonomske reforme zaleđene, no sve to odgovara političkim akterima koji su uvijek dio vladajućih koalicija.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je Bosna i Hercegovina odavno izgubila međunarodni kredibilitet, ali, kako nema odgovornosti za ovakvo stanje, politički akteri nastavljaju koristiti situaciju koja im itekako odgovara.

''Ovo što imamo je status kvo koji nikud ne vodi, a troškovno jako puno košta i to po dva osnova, jedan je novoizabrani zvaničnici formirali su parlament i druge organe, a faktički ne rade jer nisu još stupili na scenu zato što čitav sistem hijerarhijski nije postavljen nakon posljednjih izbora na pravi način ili nije postavljen nikako", komentariše Pavlović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Kada to sve sagledamo", navodi Pavlović, "prosto sam fasciniran činjenicom da ovako bijedna zemlja, sa ovako tužnim rezultatima ekonomske politike, gubitkom radne snage, jedino se bavi pitanjem usaglašavanja interesa tri partije, tri lidera, a u toj celoj priči cenu ili kolateralnu štetu plaćaju svi građani Bosne i Hercegovine''.

Ima plata, nema rezultata

Ekonomista Svetlana Cenić podsjeća da politički akteri koji participiraju u vlasti koriste neformiranje Savjeta ministara BiH kao izgovor za nerad, jer imaju svoje predstavnike u parlamentu i u prethodnom i u novom sazivu.

''Sad je izgovor nema formiranja vlasti pa zato nema reformi. A koje smo to reforme imali kada su do sad funkcionisale neke vladajuće koalicije? S druge strane, u dosadašnjem mandatu sve se svelo na napor pojedinca, eto Mirko Šarović (ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH) radio je predano i uspio privrednicima pomoći da riješe probleme oko izvoza i još štošta, Ljubomir Kalaba, direktor kancelarije za veterinarstvo BiH takođe; pokazali su da ko radi ima i rezultate", dodaje Cenić.

Prema njenom mišljenju, glavno pitanje je - ne zbog čega nema novog Savjeta ministara, već zašto ne radi Parlamentarna Skupština BiH koja je izabrana. Ona postavlja pitanje: šta je njima kočnica da dođu na sjednicu i glasaju o najbitnijim pitanjima za građane?

"Jesu dobili certifikate - jesu, je li primaju platu - primaju, da li se to što trebaju izglasati tiče stanovništva i onih koji su ih birali kao i privrede koju oni 'kao' zastupaju - tiče, pa zašto onda ne dođu da glasaju, što ne radi parlament? Ne, nego nećemo da radimo dok se ne izabere naš predsedavajući, pa odlično, ajde da čekamo", navodi Cenić.

S druge strane, dodaje ona, i privreda i socijalna politika i mnogi drugi segmenti su na entitetskom nivou.

"Evo Republika Srpska je formirala vlast. I šta ih sprečava da rade? Kad treba deliti kredite glasačkoj mašineriji onda može, daj Elektroprivredi, daj Ugljeviku tu nema, znači, kočnice. S druge strane, u Federaciji isti oni koji pregovaraju o koaliciji na državnom nivou sastavni su dio koalicije na federalnom nivou. Šta ih sprečava da rade? Evo pregovori o `Alminijumu` stali, jer, kažu, kočnica je neformiranje vlasti. Ne, nego para nema za nešto što je rupa bez dna. Ovo je čisti bojkot vlastite privrede, dok u isto vreme tamo gde je glasačka mašinerija to može. Ko hoće da radi u korist naroda taj će da radi, ko neće on će uvijek naći izgovor'', objašnjava Svetlana Cenić.

Elitama ovako odgovara

Bosna i Hercegovina će biti u političkoj i ekonomskoj krizi sve dok se politika bazira isključivo na etničkim, odnosno pojedinačnim interesima onih koji vladaju, ocjenjuje ekonomista Vjekoslav Domljan i dodaje da do sada ni jedna politička stranka nije se vodila principom dobrobit za cijelu zemlju.

''Tako da ne provodeći reforme nema proizvodnje ideja, nema istraživanja i razvoja da se te ideje testiraju, nema novih proizvoda niti konkurentnosti, nema izvoza, ni visokog dohotka pa shodno tome ni rasta životnog standarda. To je pat pozicija u kojoj se sad BiH nalazi", konstatuje Domljan za RSE.

"Elitama", naglašava Domljan, "ovakvo stanje odgovara, jer to nisu prosvećene elite koje bi se brinule o opštem javnom dobru, to su elite koje se brinu za sebe, oni imaju mandat da se brinu za parcijalni optimum, da se brinu za interese određenih grupa".

"Bilo bi dobro kad bi radili u njihovom interesu. Dakle, ako tvrde da rade za tu etničku grupuu da bar vidimo da li stvaraju radna mjesta za njih i to u privatnom ne u javnom sektoru ili ne. Jer ni jedan drugi sistem ne bi im dao ovo što im ovaj daje, da rade šta hoće da nemaju nikakvu odgovornost, da su iznad zakona i da dobro žive'', kaže Domljan za Radio Slobodna Evropa.

Ekonomisti ocjenjuju i da su zatezanja oko Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za NATO ili priče o ugroženosti entiteta ili naroda takođe samo izgovori i da od ovakve situacije u BiH jedinu korist imaju političari.

(RSE)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Satoshi Nakamoto

24.08.2019 09:26

Zaboravi da pozdravim . NEKA BUDE BORBA NEPRESTANA.

ODGOVORITE
Name

Svedska

24.08.2019 09:26

Tacno tako,formirali su vlast i sta ih sprecava da rade da u RS bude raj.

ODGOVORITE
Name

Re

24.08.2019 13:10

Narod da je htio raj ne bi glasao za djavola.

Name

Nista vise

24.08.2019 19:30

Izbori su farsa, gradjani samo trosi svoje vrijeme na maglu....

Name

Pero

24.08.2019 14:40

Mislim da bi jedino pametno bilo da se raspiše referendum sa pitanjem: "Da li ste vi građani BiH saglasni da nas aneksira Austrija, Njemačka ili neka zemlja EU" Time bi sve rješili, otjerali ove korumpirane i ljigave političare a mladi ljudi ne bi odlazili već bi radili ovde za iste gazde i pare kao u EU.Ako već moramo da budemo nečije sluge, onda bolje kod svoje kuće i za ljude koji te poštuju i plaćaju. Nema nama bez toga nikakvog napretka sa ovom korumpiranom bandom na vlasti koja misli jedino na sebe i na sebe a nas svakodnevno lažu i petljaju pričama o patriotizmu...

ODGOVORITE
Name

ZA PERO

24.08.2019 15:24

BRAVO. TO BI BILO SJAJNO. AKO OVI LOPOVI NA VLASTI OPET NEBI POKRALI GLASOVE.

Name

ISYINA

24.08.2019 14:50

NIJE PROBLEM U VLADARIMA. PROBLEM JE U NAMA. MI SMO SE ODMAKLI OD BOGA ,NE VOLIMO PRAVDU, ISTINU, POSTENJE .. A PRMAKLI SE DJAVOLU I VOLIMO PREVARU, LAZ, MULJANJE ,PETLJANJE ... I ONDA KO JE VECI LOPOV I KRIMINALAC, LAZOV, BEZ MORALA, BEZ CASTI ITD TAJ SE UKLOPIO I DOBRO MU JE U OVAKVOM NAKARADNOM SISTEMU.

ODGOVORITE
Name

Kopriva

24.08.2019 16:46

Mi da smo htjeli da nam bude dobro nama bi bilo dobro.

ODGOVORITE
Name

Direkt

24.08.2019 22:34

Mi smo luda nacija 1/1! Nasi politicari nas kupuju nasim parama, da bi dobili nas glas, a kad dobiju, osisaju nas i opet pred izbore nas kupe nasim novcem i tako sve opet istio! Ljudi, ne prodavajte se za sitne pare i privilevgije, posto tako gubite krupno! Onaj ko ti da marku, a politicar je, obicno ima namjeru da tu uzme 10! Ko hoce da dobije nesto, neka ide vani, posto tamo dobice mnogo vise od toga, a ko ostane, neka grize ovu vlast kao pirana, da nesto ozbiljno preduzme po pitanju boljeg zivota svih nas. Samo tako mozemo opstati, dok prodaja za sitne privilevije je put u potpunu propast RS.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

25.08.2019 14:49

Zašto bi radili.Njima je lijepo.Nemaš briga nemaš problema uvijek bilo.

ODGOVORITE