СБ УН: Свијет на ивици нове трке у наоружању

Савјет безбједности УН одржао је ванредну сједницу због недавног тестирања америчке конвенционалне крстареће ракете, на којој је Москва упозорила да се свијет налази на ивици нове трке у наоружању, док америчка страна тврди да је Русија годинама кршила споразум о нуклеарним снагама средњег домета.

Свијет 23.08.2019 | 18:27
СБ УН: Свијет на ивици нове трке у наоружању
Како преноси РТС, замјеник руског амбасадора у УН Дмитриј Пољански на сједници, одржаној у четвртак, оптужио је САД да планирају развој и размјештање пројектила средњег домета и рекао да је Москва веома забринута због такве могућности.

''Да ли схватате да смо због америчких геополитичких амбиција на корак од нове трке у наоружању која се не би могла никако контролисати, да се корак по корак враћамо на ситуацију од прије више деценија када су пројектили са различитих страна били уперени у европске градове Иако смо веома забринути, чини се да наше америчке колеге нису. Америка је, према ријечима Доналда Трампа, спремна за ту нову трку јер је кадра да савлада било ког потенцијалног непријатеља'', рекао је Пољански.

Вршилац дужности америчког амбасадора у УН Џонатан Коен рекао је да САД предузимају неопходне кораке како би отклониле пријетњу од пројектила средњег домета које су размјестиле Русије и Кина.

"Москва је годинама кршила споразум који сада више не важи. Русија једина сноси одговорност за крах тог споразума, а Британија и НАТО савезници су потпуно подржали нашу одлуку да иступимо из њега'', рекао је Коен.

Представник Уједињених нација нагласио је да крај тог споразума не би смио да води новој и неконтролисаној трци у развоју пројектила и поновио позив генералног секретара УН Антонија Гутереша свим државама да избјегну негативан развој догађаја. 

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Треце нема

25.08.2019 07:26

Постоје само двије опције,или нико или сви.

ОДГОВОРИТЕ