SB UN: Svijet na ivici nove trke u naoružanju

Savjet bezbjednosti UN održao je vanrednu sjednicu zbog nedavnog testiranja američke konvencionalne krstareće rakete, na kojoj je Moskva upozorila da se svijet nalazi na ivici nove trke u naoružanju, dok američka strana tvrdi da je Rusija godinama kršila sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Svijet 23.08.2019 | 18:27
SB UN: Svijet na ivici nove trke u naoružanju
Kako prenosi RTS, zamjenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski na sjednici, održanoj u četvrtak, optužio je SAD da planiraju razvoj i razmještanje projektila srednjeg dometa i rekao da je Moskva veoma zabrinuta zbog takve mogućnosti.

''Da li shvatate da smo zbog američkih geopolitičkih ambicija na korak od nove trke u naoružanju koja se ne bi mogla nikako kontrolisati, da se korak po korak vraćamo na situaciju od prije više decenija kada su projektili sa različitih strana bili upereni u evropske gradove Iako smo veoma zabrinuti, čini se da naše američke kolege nisu. Amerika je, prema riječima Donalda Trampa, spremna za tu novu trku jer je kadra da savlada bilo kog potencijalnog neprijatelja'', rekao je Poljanski.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u UN Džonatan Koen rekao je da SAD preduzimaju neophodne korake kako bi otklonile prijetnju od projektila srednjeg dometa koje su razmjestile Rusije i Kina.

"Moskva je godinama kršila sporazum koji sada više ne važi. Rusija jedina snosi odgovornost za krah tog sporazuma, a Britanija i NATO saveznici su potpuno podržali našu odluku da istupimo iz njega'', rekao je Koen.

Predstavnik Ujedinjenih nacija naglasio je da kraj tog sporazuma ne bi smio da vodi novoj i nekontrolisanoj trci u razvoju projektila i ponovio poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša svim državama da izbjegnu negativan razvoj događaja. 

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trece nema

25.08.2019 07:26

Postoje samo dvije opcije,ili niko ili svi.

ODGOVORITE