Познате личности о пожарима у Амазонији

Због катастрофалних пожара који су захватили бразилски део Амазоније, велики број познатих личности огласио се на друштвеним мрежама како би изразио солидарност, али и указао људима широм света на значај шума за нашу планету.

Занимљивости 23.08.2019 | 13:10
Познате личности о пожарима у Амазонији
Тако се међу бројним познатима који је скренуо пажњу на важност шума, али и немарност људи према њима, нашао и познати холивудски глумац Леонардо Дикаприо који је на свом профилу на Инстаграму поделио фотографије пожара и изразио протест због, како сматра, неадекватног извештавања медија о њима.



"Застаршујуће је помислити да Амазонија, највећа кишна шума на планети која ствара 20 одсто кисеоника, практично плућа света, букти већ 16 дана и да медији буквално не пишу ништа о томе! Зашто?", написао је Дикаприо испод једне од фотографија које је објавио на Инстаграму.

И најбољи српски тенисер Новак Ђоковић објавио је "Сторy" на Инстаграму, у којем се види слика шуме која гори, а на фотографији је Ноле написао: "Ово слама срце". Новак је на свом профилу поделио и снимак своје супруге Јелене Ђоковић.



Пажњу, али и велику забринутост због ужасних пожара који су захватили Амазонију показала је на Инстаграму и манекенка Георгина Родригез, иначе вереница једног од најпознатијих фудбалера на свету Кристијана Роналда.

Како би милионима својих пратилаца на овој друштвеној мрежи подигла свест о уништавању природе на подручју Јужне Америке, Георгина је поделила фотографију на којој се види како пожар гута шуму. Испод фотографије је написала:

"Страшне вести. Разорне последице. Осећам то у својој души, Мајко земљо. Толико ме боли да, нешто што нам даје живот, умире. Најчистије што имамо! Губимо једно од плућа Земље. Потребна нам је глобална промена одмах! Владе и светске организације то треба да ураде, да нас све организују како не бисмо наставили да уништавамо наш дом. Глобална решења, сада!" написала је Георгина уз хештег "ПраyфорАмазониа".



Ова објава, нетипична за профил манекенке, добила је подршку њених пратилаца и наишла на бројне позитивне коментаре.

Ипак, многи су истакли како би она и Кристијано могли да помогну и ураде нешто по том питању јер имају новца, уместо што пишу о пожарима.

"Ти и Кристијано имате пара, зашто не помогнете уместо да пишете о томе?" питала је једна обожаватељка, а друга је написала: "Георгина, молим Кристијана за донацију, нешто што ће спасити Амазонију".

Према подацима Националног института за свемирска истраживања од јануара до августа ове године у бразилском делу Амазоније избило је више од 72.000 пожара.

Реч је о највећем евидентираном броју пожара од када је 2013. године почело службено праћење ових података. Институт је саопштио да је само од прошлог четвртка забележено више од 9.500 пожара, углавном у подручју Амазоније.

(Б92)
(Фото: ГЕТТY;депоситпхото)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоја

23.08.2019 13:14

Сибир гори мене дуса боли... Русијо моја дивна , какав амазон и моцвара ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

23.08.2019 19:08

Да си паметан бољела би те дуса и био страх због позара у Амазони. Немас ти појма ста то знаци за НАС СВЕ друзе мој