Ухапшени трговали културним добрима интернетом

- Лица чији су иницијали Ж. С. и И. С. из Козарске Дубице лишени су слободе у акцији извршеној у оквиру међународне криминалистичке истраге кодног назива "Пандора четири" усмјерене на откривање и доказивање кривичних дјела из области заштите неовлаштене трговине културним добрима путем интернета, рекла је Срни начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Мирна Миљановић.

Република Српска 23.08.2019 | 11:47
Ухапшени трговали културним добрима интернетом
"Полицијски службеници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Полицијском управом Приједор, а под надзором Окружног јавног тужилаштва Приједор реализовали су, у оквиру међународне криминалистичке истраге кодног назива 'Пандора четири', заведене у сарадњи са ИНТЕРПОЛ-ом, акцију на подручју Козарске Дубице усмјерену на откривање и доказивање кривичних дјела из области заштите неовлаштене трговине културним добрима путем интернета", појаснила је Миљановићева.

Она је додала да су у оквиру акције, по наредби Основног суда у Козарској Дубици, извршени претреси на више локација на подручју Козарске Дубице, а слободе су лишена лица Ж.С. и И.С. из Козарске Дубице.

"Ова лица се сумњиче да су починила кривична дјела недозвољена трговина, присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета који су од посебног културног или историјског значаја и кривично дјело изношење у иностранство предмета који су од посебног културног или историјског значаја или природних ријеткости", навела је Миљановићева.

Она је истакла да су приликом претреса пронађени предмети који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела, као што су већи број металних предмета који асоцирају на предмете са археолошком, културном или историјском вриједношћу /разне стрелице, врхови копља, сјекире, мали кипови и разне фигуре, ковани новац из давног периода и слични предмети/, детектор метала, а пронађена је и документација која се односи на продају и испоручивање наведених предмета у иностранство путем поште.

Миљановићева је најавила да ће припадници МУП-а Српске наставити рад по наведеном предмету кроз размјену информација са ИНТЕРПОЛ-ом с циљем идентификације оштећених лица и извршилаца, а у сарадњи са Музејом Републике Српске.

Срна незванично сазнаје да су извршени претреси куће и стана које користе лица Жељко Слијепчевић /54/ и његов син Илија Слијепчевић /23/.

Према сазнањима Срне, они су употребом недозвољених средстава /метал детектор/ проналазили и ископавали културна добра Републике Српске, након чега су их продавали у иностранство путем платформи за трговину посредством интернета /еБаy и ПИК/Олx.ба/.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дуки мајстор негација

23.08.2019 10:56

Закон по којем хапсе је из ДФЈ, односно из 1946. Закон о антиквитетима НЕ ПОСТОЈИ! У преводу, све што дотични Музеј сматра да му је интересантно и прогласи националним добром, мора се одузети. Грађани не смију посједовати ништа из старих времена, јер изгледа да је још комунизам на власти. А то што су радници тих Музеја највише опљачкали депое истих, па касније распродали по аукцијама широм Европе, ником ништа, јер није ебаy? Хајде мало да та полиција пречешља Музеје у РС, па да видимо колико је тога нестало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2019 14:18

Нико нема право продавати национално благо, ма ко то био!

Name

Ре: Ре

23.08.2019 15:48

Да ли мислиш и на руднике, шуме, ријеке...?!

Name

Јоја

23.08.2019 11:20

па сто дрзава не трази, да они нису пронасли остали би у земљи ко зна до када...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.08.2019 14:19

То није њихово и с којим правом ће продавати! Да им то бабо није оставио?

Name

кондор

23.08.2019 12:37

Циста глупост и надувавање.Који антиквиети?Па то је ван званицног и археолски конзервисаног налазиста пронадјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

23.08.2019 15:44

А, кад Баја тргује архивом конц-логора Јасеновац-Доња Градина, никоме ништа!

ОДГОВОРИТЕ