Uhapšeni trgovali kulturnim dobrima internetom

- Lica čiji su inicijali Ž. S. i I. S. iz Кozarske Dubice lišeni su slobode u akciji izvršenoj u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva "Pandora četiri" usmjerene na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović.

Republika Srpska 23.08.2019 | 11:47
Uhapšeni trgovali kulturnim dobrima internetom
"Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor realizovali su, u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva 'Pandora četiri', zavedene u saradnji sa INTERPOL-om, akciju na području Кozarske Dubice usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta", pojasnila je Miljanovićeva.

Ona je dodala da su u okviru akcije, po naredbi Osnovnog suda u Кozarskoj Dubici, izvršeni pretresi na više lokacija na području Кozarske Dubice, a slobode su lišena lica Ž.S. i I.S. iz Кozarske Dubice.

"Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja i krivično djelo iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih rijetkosti", navela je Miljanovićeva.

Ona je istakla da su prilikom pretresa pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili istorijskom vrijednošću /razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i slični predmeti/, detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte.

Miljanovićeva je najavila da će pripadnici MUP-a Srpske nastaviti rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa INTERPOL-om s ciljem identifikacije oštećenih lica i izvršilaca, a u saradnji sa Muzejom Republike Srpske.

Srna nezvanično saznaje da su izvršeni pretresi kuće i stana koje koriste lica Željko Slijepčević /54/ i njegov sin Ilija Slijepčević /23/.

Prema saznanjima Srne, oni su upotrebom nedozvoljenih sredstava /metal detektor/ pronalazili i iskopavali kulturna dobra Republike Srpske, nakon čega su ih prodavali u inostranstvo putem platformi za trgovinu posredstvom interneta /eBay i PIК/Olx.ba/.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Duki majstor negacija

23.08.2019 12:56

Zakon po kojem hapse je iz DFJ, odnosno iz 1946. Zakon o antikvitetima NE POSTOJI! U prevodu, sve što dotični Muzej smatra da mu je interesantno i proglasi nacionalnim dobrom, mora se oduzeti. Građani ne smiju posjedovati ništa iz starih vremena, jer izgleda da je još komunizam na vlasti. A to što su radnici tih Muzeja najviše opljačkali depoe istih, pa kasnije rasprodali po aukcijama širom Evrope, nikom ništa, jer nije ebay? Hajde malo da ta policija prečešlja Muzeje u RS, pa da vidimo koliko je toga nestalo!

ODGOVORITE
Name

Re

23.08.2019 16:18

Niko nema pravo prodavati nacionalno blago, ma ko to bio!

Name

Re: Re

23.08.2019 17:48

Да ли мислиш и на руднике, шуме, ријеке...?!

Name

Joja

23.08.2019 13:20

pa sto drzava ne trazi, da oni nisu pronasli ostali bi u zemlji ko zna do kada...

ODGOVORITE
Name

Re

23.08.2019 16:19

To nije njihovo i s kojim pravom će prodavati! Da im to babo nije ostavio?

Name

kondor

23.08.2019 14:37

Cista glupost i naduvavanje.Koji antikvieti?Pa to je van zvanicnog i arheolski konzervisanog nalazista pronadjeno.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

23.08.2019 17:44

А, кад Баја тргује архивом конц-логора Јасеновац-Доња Градина, никоме ништа!

ODGOVORITE