Хемон: Америка би могла да доживи судбину БиХ

- Амерички писац пореклом из Босне и Херцеговине Александар Хемон изјавио је да брине због све већег социјалног раслојавања у САД.

Свијет 23.08.2019 | 08:56
Хемон: Америка би могла да доживи судбину БиХ
Хемон је оценио да би оно могло довести до поделе Сједињених Држава, с обзиром да га данашња Америка етнички подсећа на његову родну земљу.

"Бавим се имагинацијом - савршено могу да замислим ситуацију у којој део Сједињених Држава постаје независтан", рекао је Хемон у Сарајеву, где је водио конференције за новинаре у такмичарском програму Сарајево Филм Фестивала

У интервјуу за Ројтерс, он је рекао да није сигуран да ли би та могућност могла да се појави током његовог живота, али да му делује као реалан сценарио у неком тренутку.

"То је будућност Америке", рекао је Хемон (55) на питање како види ситуацију у Босни.

"Овај нефункционални политички систем блокираће саму могућност замишљања заједничког друштва, као што је случај у Босни", рекао је.

Хемон је сугерисао да би све већи социјални политички раздори у САД могли покренути сепаратистичке снаге које би на крају биле способне да ревидирају политичку карту Америке, као и да се ни оружани сукоб не могу искључити.

Он је констатовао да је могуће да Калифорнија "каже да ће се бринути за себе и неће давати новац Алабами и Луизијани", ако те државе покушају да спрече абортус или конзумирање канабиса у Калифорнији, и додао да би Трампова реторика, за коју је рекао да је пуна "расистичког набоја", сносила део одговорности за то.

"Никоме не бих пожелео Трампа, али због њега је постало очигледно да су бела надмоћ, нетрпељивост и патријархат суштински и огроман део САД", закључио је писац, који је недавно завршио писање четвртог наставка "Матрикса", на чијим је сценаријима и раније радио.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Робин Худ

23.08.2019 07:15

Баш глупо размишљање....ко год да је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ГЛУПО РАЗМИСЉАЊЕ

23.08.2019 07:51

ЕТНИЧКИ И СОЦИЈАЛНИ ФАКТОРИ СУ СРУСИЛИ МНОГЕ ЗЕМЉЕ. НИСТА НИЈЕ ВЈЕЧНО.

Name

Не ремсе

23.08.2019 08:10

Ма какав глупо ово је реално за стотињак година. Калифорнију и Тексас су ратом узели ратом це и изгубити. То је пола САДа а друга половина це сама да се распадне. Црнце мрзе сви богате бијелце мрзе сви мексиканце и остале јузњаке мрзе сви досељенике муслимане мрзе сви. Па са толико мрзње и сто је највазније орузја које има свако те убијање по маркетима и сколама која постају свакодневна не писе им се добро. Искрено волио бих да та препотентна "нација" дозиви све оно сто смо ми дозивјели на просторима бивсе Југе.

Name

Рени

23.08.2019 07:54

Која глупост, у Америци има енормно богатих али и превише бескућника , али средњи слој друштва је тамо најјачи, а то и чини државу јаком, тај средњи слој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рени

23.08.2019 11:28

тај Хемон зиви у тој истој Америци од социјалне помоци. Само код нас сваки клосар мозе давати вазне изјаве.

Name

ранч палучак

23.08.2019 10:08

из вваши уста у божије уши ито што пре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хемон

23.08.2019 19:50

Хемон & Ројтерс = Просјак који зиви од социајлне помоци & комунистицка пропала аганција

ОДГОВОРИТЕ