Протест грађана јужних насеља МО због ауто-пута

Мјештани јужних мостарских насеља, који се противе изградњи ауто-пута кроз најплодније земљиште у долини Неретве, данас ће одржати мирни протестни скуп у насељу Косор.

Босна и Херцеговина 23.08.2019 | 08:51
Протест грађана јужних насеља МО због ауто-пута
"Иако из предузећа `Аутоцесте ФБиХ` тврде да на дионици Мостар Југ-тунел Квањ нема незадовољства и да су већ урадили на десетине рјешења, стање на терену је сасвим супротно, те се већи број мјештана, махом повратника, противи насилној експропријацији земљишта и уништавању њихових кућа и природних богатстава", саопштено је из Удружења Срба повратника, које такође учествује у протестима.

Они захтијевају враћање процеса у законске оквире и одржавање јавне расправе о траси ауто-пута Коридор "Пет це" кроз јужни дио Мостара.

"Удружење Срба повратника, предузима све правне кораке и помаже повратницима, у сарадњи са домаћим адвокатима и правном помоћи намијењеној повратницима да заштите себе и своје власништо у овом процесу током којег су `Ауто-цесте` ФБиХ направиле тешке повреде процедура и без јавне расправе тј. укључења свих заинтересираних страна почели насилнички улазити у приватне посједе и обиљежавати трасу која је резултат неформалних договора највиших званичника у БиХ, а која не води рачуна о посљедицама нити стварним трошковима", наводи се у саопштењу.

Удружење подсјећа да, према препорукама струке, најповољнија траса иде преко обронака Подвележја, гдје нема никаквих конфликата у простору, тј. нема откупа приватног земљишта нити рушења повратничких кућа и винограда.

"Позивамо `Аутоцесте` ФБиХ да без одгађања организују јавну расправу о траси Коридора `Пет це` јужно од Мостара, јер су то по закону дужни урадити, а без тога излазе из правног оквира и дубље улазе у наставак илегалног процеса, што ће имати велике правне посљедице и велики губитак за њихово предузеће на крају", наводи се у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

23.08.2019 07:39

Хоцемо ли Милораде у заститу виталног националног интереса,овдје или ово није врједно твог "србовања"

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

23.08.2019 07:43

БРАЋА ТУБИЋИ ТО СУ ВАМ НАМЈЕСТИЛИ ПО НАЛОГУ ДОДИКА И ЧОВИЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

23.08.2019 07:51

ја не познајем тај крај, али размишљам о прадаоксу. Толико ораница у БХ зарасле у коров а неко се бун што ће им се одузети земља ( која се ионако не обрађује )уз накнаду. Ја познајем крај Добој - Б.Лука, Бијељину, па ме занима колико је плодног земљишта одузето за изградњу ауто . пута и друге инфраструктуре У РС. Мени ово помало мирише на анархију, можда? А можда ја то и не разумијем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Мусолини

23.08.2019 14:17

Доле је вецином камењар ,тако да су оранице цјењене !

Name

Нема користи

23.08.2019 07:51

Овим начином онемогућавају Србима повратак, кориштење њихове имовине, односно продају по реалној цијени. Није изненађење, јер су хрвати а и њихова власт, углавном мрзитељи Срба. Неће они одустати од зацртаног плана, ово је завршно притјеривање, бар из овог кантона...

ОДГОВОРИТЕ