Protest građana južnih naselja MO zbog auto-puta

Mještani južnih mostarskih naselja, koji se protive izgradnji auto-puta kroz najplodnije zemljište u dolini Neretve, danas će održati mirni protestni skup u naselju Кosor.

Bosna i Hercegovina 23.08.2019 | 08:51
Protest građana južnih naselja MO zbog auto-puta
"Iako iz preduzeća `Autoceste FBiH` tvrde da na dionici Mostar Jug-tunel Кvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno, te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava", saopšteno je iz Udruženja Srba povratnika, koje takođe učestvuje u protestima.

Oni zahtijevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi auto-puta Кoridor "Pet ce" kroz južni dio Mostara.

"Udruženje Srba povratnika, preduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u saradnji sa domaćim advokatima i pravnom pomoći namijenjenoj povratnicima da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg su `Auto-ceste` FBiH napravile teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i obilježavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima", navodi se u saopštenju.

Udruženje podsjeća da, prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

"Pozivamo `Autoceste` FBiH da bez odgađanja organizuju javnu raspravu o trasi Кoridora `Pet ce` južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za njihovo preduzeće na kraju", navodi se u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

23.08.2019 09:39

Hocemo li Milorade u zastitu vitalnog nacionalnog interesa,ovdje ili ovo nije vrjedno tvog "srbovanja"

ODGOVORITE
Name

RE

23.08.2019 09:43

BRAĆA TUBIĆI TO SU VAM NAMJESTILI PO NALOGU DODIKA I ČOVIĆA.

ODGOVORITE
Name

benito

23.08.2019 09:51

ja ne poznajem taj kraj, ali razmišljam o pradaoksu. Toliko oranica u BH zarasle u korov a neko se bun što će im se oduzeti zemlja ( koja se ionako ne obrađuje )uz naknadu. Ja poznajem kraj Doboj - B.Luka, Bijeljinu, pa me zanima koliko je plodnog zemljišta oduzeto za izgradnju auto . puta i druge infrastrukture U RS. Meni ovo pomalo miriše na anarhiju, možda? A možda ja to i ne razumijem.

ODGOVORITE
Name

@ Musolini

23.08.2019 16:17

Dole je vecinom kamenjar ,tako da su oranice cjenjene !

Name

Nema koristi

23.08.2019 09:51

Ovim načinom onemogućavaju Srbima povratak, korištenje njihove imovine, odnosno prodaju po realnoj cijeni. Nije iznenađenje, jer su hrvati a i njihova vlast, uglavnom mrzitelji Srba. Neće oni odustati od zacrtanog plana, ovo je završno pritjerivanje, bar iz ovog kantona...

ODGOVORITE